EULEX: Nismo uhapsili Zogjanija

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Misija vladavine prava na Kosovu – EULEX, negira hapšenje Adema Zogjanija, bivšeg člana Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova.

U izjavi za Kohu, iz EULEX-a poručuju da su izveštaji da su oni pritvorili Zogjanija i poslali ga u Hag – neistiniti.

„EULEX nije uhapsio Zogjanija. Podaci da je Zogjani uhapšen nisu istiniti. EULEX nema saznanja o tome gde se ova osoba nalazi“, navodi se u odgovoru EULEX-a.

Juče je Zogjanijev sin Ljiridon (Liridon) Zogjani, izjavio da je njegovog oca pozvala misija EULEX-a u četvrtak ujutru, ali je kasnije tu objavu izbrisao sa Fejsbuka.

Koha je takođe u četvtak uveče zatražila objašnjenje od Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu povodom toga da li je Zogjani deo grupe od deset osoba protiv kojih je podneta optužnica, među kojima je predsednik Hašim Tači i lider PDK, Kadri Veselji. Iz kancelarije za medije ove institucije rekli su da nemaju informacije i nisu komentarisali slučaj.

KoSSev: Podsetimo, Kosovsko specijalno tužilaštvo saopštilo je pre dva dana iznenada da su još 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podneli na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Objava sina bivšeg člana Glavnog štaba OVK, Adema Zogjanija, o tome da je njegov otac pozvan od strane misije EULEX-a, odakle je „prebačen u Hag, bez njegovog znanja i znanja njegove porodice“, usledila je dan kasnije.

Bivši pripadnik Glavnog štaba „OVK“ prebačen u HagPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.