Prva pripadnica OVK dobila poziv Kancelarije specijalnog tužioca

Raimonda Reci vojnikinja OVK
Foto: Gazeta Express

Raimonda Reci (Raimonda Reci) prva je žena koja je dobila poziv Kancelarije specijalnog tužioca, a jedanaesta osoba koja je javno objavila da joj je poziv uručen. Pozvana je u svojstvu svedoka još početkom decembra.

„Sigurna sam da ste mogli da zaključite na osnovu mojih reakcija, ali neka ova objava ostane zabeležena. Od početka decembra i moje ime je na listi gostiju Specijalnog suda u Hagu,“ napisala je Reci na svom Fejsbuk nalogu.

Koha izveštava da se u komentarima ove objave povela polemika – na pitanje da li je to istina, Reci je rekla da jeste i ironično dodala da je čast biti jedina žena kojoj je uručen poziv Specijalnog suda.

„Po mojim saznanjima, za sada sam jedina žena. Velika čast,“ prokomentarisala je Reci.

Reci, koja živi u Americi, navela je da je zvaničnu pozivnicu dobila preko američkog Stejt departmenta, ali i da je sa tužiocem Mek Gregorom imala telefonski razgovor 4. decembra 2018, kad joj je rečeno da se razmatra da se ona u ovom procesu pojavi u svojstvu svedoka, prenosi Insajderi.

„Rečeno mi je da sam ‘svedok’, to nije neka novina. Poslednji put kada je grupa Klečka uhapšena, moje ime je bilo u dokumentima takođe, ali tada sam se borila sa rakom,“ napisala je bivša vojnikinja OVK, prenosi Koha.

Izjavila je i da nema šta da krije, te da će se odazvati pozivu ovog suda.

„Nemam planove da se ne odazovem sudu, bez obzira u kom svojstvu. Nemam ništa da sakrijem, možda im se moje izjave neće svideti ali ću im ja odgovoriti.“

Skorašnje aktivnosti Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

  1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.
  2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, biće ispitan 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
  4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.
  5. Nazif MehmetiKapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanje od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj
  6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Pozvan je da se pojavi na saslušanje 14. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
  7. Remzi Šaljakomandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj. U međuvremenu je stigla i nova vest – Šalji se „gubi svaki trag“
  8. Safet Sulja, pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka, Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.
  9. Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, dobio je poziv za saslušanje za 14. januar.
  10. Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant „OVK“, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“. Trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.