Suljejman Seljimi pušten na uslovni otpust

Suljejman Seljimi
Foto: Gazeta Express

Bivši komandant glavnog štaba OVK Suljejman Seljimi – Sultan, pušten je na uslovni otpust. Seljimi se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora na koju je osuđen 2015. godine zbog ratnog zločina prema civilnom stanovništvu. Seljimi je trebalo 9. januara da bude ispitan od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu, međutim, dva dana pred put u Hag hospitalizovan je u Kliničko-bolničkom centru Kosova sa „simptomima vrtoglavice i povraćanja“ što je uticalo na to da se njegovo ispitivanje odloži. Još uvek nema informacija kad i gde će Seljimi biti saslušan.

Vest o odobrenom uslovnom otpustu bivšem komandantu OVK pozdravio je lider LDK Isa Mustafa.

„Bilo mi je drago da čujem vest o oslobađanju generala Suljejmana Seljimija. General Seljimi je dao poseban doprinos ratu i miru,“ napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.

Odbor za uslovno puštanje na slobodu odobrio je uslovni otpust Seljimija, potvrdili su izvori Kallxo-a, a ovu vest je potvrdio i direktor Korektivne službe Kosova, Nehat Tači. 

Seljimi će biti otpušten danas i biće pod nadzorom Probacione službe Kosova do 30. oktobra 2020.

26. oktobra 2018. odbijen je prvobitni zahtev Seljimija za uslovni otpust, dok je isti zahtev bivšeg komandanta OVK Jahira Demakua, takođe osuđenog za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, usvojen. Advokat Seljimija, Tom Gaši izjavio je tada da je zadržavanje njegovog klijenta nezakonito i politički motivisano, te da se priprema krivična prijava protiv odgovornih za taj, kako je naveo, „politički motivisani skandal“. 

Suljejman Seljimi je još početkom decembra dobio poziv za saslušanje od Specijalnog suda i trebalo je da bude ispitan 9. januara u Hagu.

„On može da se kreće samo ako ima lekara uz sebe i ako ima terapiju. U ovim okolnostima kada pacijent nema stabilnost i kada ne može sigurno da hoda i u stanju u kojem se nalazi, on može da putuje, ali treba sve vreme da prima infuziju,“ izjavio je direktor ORL klinike u Prištini – Hajdin Tači gde je Seljimi primljen.

Međutim, dva dana pred zakazani put u Hag, primljen je u Kliničko-bolnički centar Kosova sa „simptomima vrtoglavice i povraćanja“ što je odložilo njegovo ispitivanje.

Tom Gaši, njegov advokat, izjavio je tada da se opšte zdravstveno stanje Seljimija pogoršava već nekoliko godina i da je na lečenju još od 5. decembra. 

Gazeta Express je 2. januara objavila fotografije navodno nastale u novogodišnjoj noći na kojima se nalazi i Seljimi, koje je objavio Jahir Morina Gripa, vlasnik jedne građevinske firme. Seljimi je navodno proslavio Novu godinu u društvu Morine, a kako je za portal „Kallxo“ direktor Korektivne službe Kosova, Nehat Tači rekao, Seljimi je tada dobio dva slobodna dana u skladu sa zakonom.

Suljejman Seljimi hospitalizovan dva dana pre puta u Hag, za proslavu Nove godine dobio dva slobodna dana

Prvi u Hag odlazi Suljejman Seljimi, da li će i Hašim Tači biti pozvan?

Suljejman Seljimi pozvan u Hag

Za vreme dok je služio kao ambasador u Tirani, EULEX je podigao optužnicu protiv Seljimija za ratne zločine u dva slučaja poznata kao „Drenica“ 1 i 2.

Na kraju oba procesa bivši generalni komandant KBS-a osuđen je na 14 godina jedinstvene kazne, za oba slučaja i to za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Vrhovni sud je 16. juna vratio na ponovno suđenje slučaj „Drenica 1“, slučaj u kojem je Apelacioni sud, Suljejmanu Seljimiju potvrdio kaznu od 6 godina zatvora za „mučenje civila“.

U međuvremenu je Vrhovni sud po drugi put Suljejmanu Seljimiju potvrdio jedinstvenu kaznu od 7 godina zatvora za ratne zločine u slučaju „Drenica 2“.

 Pročitajte još:

Drenička grupa 1: 18 godina zatvora za Ljuštakua i Selimija; petoro oslobođeno

Drenička grupa 2: 10 članova – ukupno 47 godina zatvora; Selimiju ukupno 8

„Drenica“ blokirana na više od dva sata; Opština Glogovac: Sudski proces protiv Dreničke grupe „orkestriran od strane srpskog šovinizma“

Priština: Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju „Drenica 2“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.