Naser Krasnići ispitan u Prištini

ovk
Foto: AFP/RSE

Naser Krasnići (Naser Krasniqi) bivši komandant OVK u oblasti Paštrik ispitivan je dva dana u kancelarijama EULEX-a u Prištini.

Sredinom januara počele su učestalije javne aktivnosti Specijalizovanih veća, kako u Hagu tako i u Prištini. Do sada, prema saznanjima dostupnim javnosti, su ispitani Gani Geci, Astrit Šabani, Sokolj Dobruna, Safet Sulja, Rustem Mustafa Remi, Sami Ljuštaku, Sabahajdin Cena i Naser Krasnići.

Kako Specijalizovano veće odbija da komentariše ili javno saopštava imena do sada ispitanih, javnost je upoznata o ispitivanjima, ili pozivima za ispitivanje samo osoba koje su na sopstvenu inicijativu saopštile da im je uručen poziv specijalnog tužioca.

Među tim licima je i Naser Krasnići, izvestila je juče Gazeta Express. Međutim, Krasnićijev advokat Fljorin Vertopin (Florin Vertopin) nije bio dostupan da prokomentariše u kom svojstvu je njegov klijent ispitan.

Pored Ljuštakua, Mustafe i Seljimija i Krasnići je još jedan bivši pripadnik OVK čije aktivnosti u ratu su predmet interesovanja takozvanog Specijalnog suda a koji je već osuđen na Kosovu za ratne zločine i to u slučaju Klečka.

Ovih dana, u Hagu je trebalo biti ispitan i Suljejman Seljimi, međutim, njegovo putovanje je odloženo na savet lekara prištinskog KBC. Seljimi je danas pušten sa dvanaestodnevnog bolničkog lečenja i vraćen je u zatvor na izdržavanje šestogodišnje kazne.

Prema podacima kosovskog Fonda za humanitarno pravo, u periodu između oktobra 1999. i oktobra 2018. na Kosovu je za ratne zločine osuđeno ukupno 39 lica. EULEX sudije su izrekle 38 kazni, UNMIK sudije 1, a lokalne sudije nijednu. Od ukupnog broja osuđenih, 34 su Albanci, 4 Srbi i 1 Crnogorac.

Skorašnje aktivnosti Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

 1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.
 2. Rustem Mustafa – Remi,bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, ispitan 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan u svojstvu „osumnjičenog svedoka“, kako je sam rekao . Advokat – Arianit Koci.
 3. Astrit Šabani,bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.
 4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik „Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.
 5. Nazif MehmetiKapetan Dini, bivši „šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Tahir Recaj
 6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. „Dreničke grupe“. Saslušanje Ljuštakua počelo je danas, 16. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Advokat – Arianit Koci.
 7. Remzi Šaljakomandant „Crvena Jabuka“, „komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se „neće predati“ niti odgovoriti na poziv. Advokat- Natalj Bulakaj. U međuvremenu je stigla i nova vest – Šalji se „gubi svaki trag“.
 8. Safet Sulja,„pukovnik OVK, deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.
 9. Sabahajdin Cena, bivši „OVK“ borac u „operativnoj zoni Paštrik“, saslušan 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat, Mahmut Haljimi, izjavio jeda je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.
 10. Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant „OVK“, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog „narušenog zdravlja“. Trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.
 11. Raimonda Reci, prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Pozvana joj je uručen početkom decembra, i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.
 12. Ismet Tara, poznatiji kao „Komandant Hodža“ primio je poziv za saslušanje 20. decembra. Tara će biti ispitan u Hagu, u svojstvu osumnjičenog 17. februara.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.