Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Pet godina nakon osnivanja Specijalizovanih veća za zločine na Kosovu, danas je po prvi put javno potvrđena jedna optužnica. U pitanju je Saljih Mustafa, zvani komandant „Cilji“, jedan od osnivača nekadašnje „OVK“, a sada visoki zvaničnik u kosovskom ministarstvu odbrane. Tereti se za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

U saopštenju iz Specijalnog tužilaštva obelodanjeno je da je optužnica protiv Mustafe potvrđena još 12. juna 2020.

Sudija za prethodni postupak je iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji. Optužnicu je potpisao Specijalizovani tužilac Džek Smit.

U optužnici se navodi da je Saljih Mustafa, koji se opisuje kao komandant „Calji“, bio komandant „gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije OVK“ koja je u svom sastavu imala oko 500-600 pripadnika. Oni su uglavnom dejstvovali u gradskim područjima Prištine i Obilića, njihovoj okolini, kao i na području Goljaka.

U potvrđenoj optužnici se tvrdi da su krivična dela izvršena u selu Zlaš, koje se upravo nalazilo u području Galjaka, a koje je služilo kao zatvor.

„Tokom čitavog perioda na koji se odnosi ova optužnica, jedinica Agencije (obaveštajna jedinica OVK kojom je rukovodio Mustafa, prim. red.) je dejstvovala sa jednog imanja u Zlašu (selo sa područja Goljaka, prim. red.) koje je sačinjavalo više objekata. Jedinica Agencije je to imanje koristila kao skrovište i mesto za zatvaranje i saslušavanje lica (u daljem tekstu: imanje u Zlašu). Krivična dela navedena u ovoj optužnici izvršili su izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih na imanju u Zlašu. Sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima“, navodi se u tekstu optužnice.

Za period od 1. do 19. aprila 1999. godina Mustafa i nekoliko drugih pripadnika OVK  („komandant Buti“, „Iljmi Velja“, „Bini“, „Dardan“ i „Afrim“) optužuju se da su vršili zlostavljanje, što je uključivalo: „premlaćivanje raznim predmetima, paljenje kože i davanje elektrošokova, tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminacija na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja. Zatvorenici su fizički i psihički zlostavljani u prisustvu drugih 6 zatvorenika. Dok su ih držali u zatočeništvu, na neke zatvorenike su mokrili na očigled drugih zatvorenika. Lica zatvorena na imanju u Zlašu prebijana su gotovo svakodnevno“.

Takođe se daju detalji o individualnom mučenju zatvorenika.

Saljih Mustafa ujedno snosi pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina – „proizvoljno lišavanje slobode“ upravo na imanju u Zlašu, „surovo postupanje“ „mučenje“ u Zlašu za isti period“ i „ubistvo“ na istoj lokaciji u istom vremenskom periodu.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navedeno je da će se uskoro saopštiti i informacija o tome prvom pojavljivanju ovog optuženog pred sudiju za prethodni postupak će se objaviti u najskorije vreme.

Ovo saslušanje će biti javno, uključujući i to da se ono može pratiti uživo na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Saljih Mustaf uhapšen je danas na Kosovu da bi odmah potom i bio prebačen Hag.

U obrazloženju naloga za hapšenje, koje je potpisao sudija Nikolas Gilo, navodi se da je hapšenje Mustafe bilo neophodno usled tri razloga: da je moguće njegovo bekstvo jer je bio upoznat sa optužbama protiv komandanata „OVK“ operativne zone „Lab“, da postoji mogućnost da ometa proces i „imajući u vidu njegovo ponašanje u prošlosti, može da počini još zločina, budući da se javno hvalio svojim egzekucijama Srba, time pokazavši da postoji rizik da može pribeći i fizičkom nasilju i pretnjama fizičkim nasiljem protiv žrtava i svedoka“.

Objavljivanju prve optužnice prethodi afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“. Štaviše, od skora fajlove su počele da objavljuju i pojedini mediji. Tako je poznata albanska TV stanica TopChannel od skora počela da objavljuje dokumenta za koja navodi da su poverljiva i da su ovom mediju navodno dostavljena iz Specijalnog tužilaštva.

Za to vreme Specijalno tužilaštvo se nije oglašavalo do prekjuče, kada su u saopštenju za štampu pohvalili „etičke novinare“ koji su odbili da objave ova dokumenta. Istovremeno su ponovili da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

I dalje, međutim, nema potvrde da li je zaista došlo do curenja dokumenata iz ovog suda, i to u vreme kada se očekuje moguće podizanje prvih optužnica.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018. pa do danas, ispitalo je više stotina osoba. Među najistaknutijim imenima „OVK“ ali i kosovske politike koja su ispitana su kosovski predsednik, Hašim Tači, bivši predsednik kosovske skupštine u više mandata, Kadri Veselji i bivši kosovski premijer takođe u više mandata, Ramuš Haradinaj.

Pročitajte još:

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih MustafaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.