Rahim Hašimi oslobođen, ostaloj četvorici određen tridesetodnevni pritvor

Rahim Hašimi
Foto: GazetaExpress

Četvorici kosovskih Albanaca uhapšenih juče u akciji „Talas“ određen je pritvor u trajanju od trideset dana, dok je Rahim Hašimi oslobođen, prenosi Gazeta Express. Hašimi je, prema pisanjima kosovskih medija, blizak PDK, a takođe je ispitan i od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu.

Rahim Hašimi koji je juče uhapšen u Vučitrnu, rekao je da oslobođen svih optužbi, prenosi T7.

„Oslobođen sam optužbi, to je ono šta su mi rekli. Sa advokatom ću kasnije da pričam“, rekao je Hašimi.

Ovu odluku doneo je Osnovni sud u Prištini koji je istovremeno četvorici ostalih osumnjičenih uhapšenih u jučerašnjoj akciji – Ismetu Osmaniju, Iljiru Bojku, Adilju Tačiju i Mentoru Mećaniju – odredio tridesetodnevni pritvor. S druge strane, tužiočev zahtev za određivanje pritvora Hašimiju, predmetni sudija je odbio kao „nesonovan“, prenosi Koha.

Ko je Rahim Hašimi?

Rahim Hašimi (Rrahim Hashimi) je u aprilu tri dana ispitivan od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu. Sam je tada izjavio da „hipotetički, može biti osumnjičen za kršenje vojne discipline ili prekoračenje vojnih ovlašćenja“.

Smatra se da je ovaj biznismen blizak Hašimu Tačiju i da je bio protivkandidat Kadriju Veseljiju u trci za prvog čoveka PDK, prenela je juče Gazeta Express.

Ovaj biznismen bio je osumnjičen da je primio mito u iznosu od 100.000 evra za rešavanje slučaja privrednog kriminala.

Hašimi je jedan od petorice uhapšenih juče u akciji Kosovske policije, ali i protagonista video snimka koji je juče objavila prištinska KohaNa ovom snimku mogu se videti Rahim Hašimi i Ekrem Ljika kako prebrojavaju novac, a snimak navodno dokazuje da je u pitanju krivično delo. U delu snimka jedan od osumnjičenih izgovara „da li ti je lično Kadrija (Veseli) rekao“.

Juče je u akciji Kosovske policije uhapšeno pet osoba za koje se sumnja da pripadaju organizovanoj grupi koju je predvodio Ismeti Osman poznat i kao „Curi“ i koji se sumnjiče da su počinili krivična dela „zelenaštvo“, „prinuda“ i „prevara“. Pored lica uhapšenih juče, tužilaštvo je izdalo naloge i za hapšenje još dva lica, ali za njima policija i dalje traga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.