Brisel pre Vašingtona, za sada najavljeni tehnički razgovori

Beograd i Priština će se, ukoliko se ponovo ne promeni nešto, ipak pre sastati u Briselu, nego što će lideri otputovati za Vašington 4. septembra, doduše na tehničkom nivou.

Kako je za RSE upravo potvrđeno u Briselu, u prestonici EU 27. avgusta biće održan još jedan sastanak na nivou eksperata u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije.

Nabila Masrali, portparolka EU za spoljne poslove i bezbednost, potvrdila je da će se sastanak održati u četvrtak, ali nije dala više detalja.

„Dijalog koji je nastavljen na najvišem nivou u julu nastavlja se nizom sastanaka na nivou stručnjaka, kao deo tekućeg procesa. Možemo potvrditi da će se sledeći sastanak održati 27. avgusta. Po pravilu, mi ne komentarišemo rasprave koje su u toku“, rekla je ona za RSE.

Sastanak na visokom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, prema ranijim najavama bi trebalo da se održi 7. odnosno 9. septembra.

RSE sada podseća na to da iz diplomatskih izvora saznaju takođe za mogućnost da se ovaj susret odigra početkom septembra, ali i dalje bez preciziranja datuma.

U međuvremenu, Vučića i Hotija u Vašingtonu očekuje sastanak 4. septembra uz mogućnost da bi njemu mogao da prisustvuje i Donald Tramp, zbog čega je upravo datum za sastanke preko okeana još jednom pomeren – od 2. septembra kako je iznenada bio zakazan.

Prethodno je takođe iznenada ranije letos najavljen sastanak za 27. jun u Beloj kući, ali je on otkazan uoči samog susreta, zbog oglašavanja Specijalnog tužilaštva za zločine na Kosovu da se Hašim Tači, uz Kadrija Veseljija, nalazi na predlogu optužnice koju su poslali sudu na potvrđivanje i da su obojica opisani kao osobe koje opstruišu rad ovog suda. Tači se praktično nalazio u avionu, na putu ka SAD, zbog čega je on otkazao odlazak.

Dijalog između Beograda i Prištine posle gotovo 20 meseci otkočen je 16. jula. Do sada su u Briselu održane tri runde dijaloga – dve na ekspertskom nivou i susret Vučića i Hotija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.