Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni „fašistička milicija“, ne mogu da kažem gradonačelnicima da ne dolaze, spreman sam za razgovore o prevremenim izborima

„Rulja da se vrati u Srbiju ili u zatvor na Kosovu, a onda smanjujemo prisustvo policije u opštinskim zgradama i normalizujemo situaciju“ – ovo je put koji predlaže kosovski premijer za rešavanje krize na Severu. Specijalci se ne povlače dok se „fašistička milicija“ ne skloni, podcrtao je, ali i kazao da ne može da traži od novih gradonačelnika da ne obavljaju funkcije u opštinskim kancelarijama. Kurti je ovim praktično negativno odgovorio na zahteve ambasadora SAD-a koji je najavio akcije protiv Kosova zbog situacije na Severu. Kaže da je zabrinut zbog toga, ali i da se ne plaši.

Ovaj političar ima još jedan predlog za rešavanje krize na Severu Kosova – održavanje prevremenih izbora. Sa druge strane, tvrdi da Srbi „žele“ da budu deo Kosova, ali i da ih Beograd „maltretira“ i onemogućava im da se „slobodno izraze“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti doputovao je danas u Bratislavu, iako je dan ranije rekao da je otkazao učešće na forumu GLOBSEC u Slovačkoj.

Tamo se sastao sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom.

Njima je poručio da su napadi „srpske milicije“ na Kosovsku policiju, KFOR i novinare neprihvatljivi.

„Put napred je ukorenjen u demokratiji, vladavini zakona i potpunoj i brzoj primeni Osnovnog sporazuma“, rekao je Kurti.

Potom je govorio na panelu u GLOBSEC. Zadovoljstvo mu je, kaže, da govori o temi „Na licu mesta: Budućnost Kosova“, o „nezamenljivoj ulozi NATO-a“, o tome „kako Srbija ukida prava kosovskih Srba“, „važnosti da se intenzivira dijalog“.

Nakon što je NATO isključio Kosovo iz vojne vežbe „Defender Europe“, a SAD najavile mere protiv Prištine, uz zahtev da povuče policijske jedinice iz opštinskih zgrada na Severu Kosova, Kurti danas poručuje da to ne može da uradi „sve dok je ova nasilna rulja ispred i preti da napadne“.

Kaže da učesnici protesta na Severu grafitima sa slovom ‘Z’ – „pokazuju divljenje prema ruskom despotskom predsedniku i ruskoj vojnoj agresiji u Ukrajini, dok su neki od njih policajci u Srbiji i žandarmeriji“.

Dok su oni ispred, „moramo da imamo naše specijalne jedinice u opštinskim zgradama“, podcrtao je Kurti, navodeći da oni profesionalno obavljaju svoje dužnosti.

Ja razumem da ne bi trebalo u njima da bude veliko prisustvo policije, ali i ne bi trebalo da budu nasilne rulje ispred

Ne mogu da tražim od novih gradonačelnika da ne idu na posao

Kurti priznaje da novi gradonačelnici nemaju pun politički legitimitet, sa druge strane kaže da legalitet i ustavnost moraju da postoje.

I danas je ponovio da su opštinske zgrade „vlasništvo Kosova“.

Iako je u ovim zgradama smeštena i paralelna institucija, tj. privremeni organi, Kurti kaže da su ove zgrade pre ulaska specijalaca „bile prazne“.

Danas je ujedno odgovorio na drugi zahtev SAD-a – da novi gradonačelnici ne vrše dužnosti u opštinskim zgradama, već na alternativnim lokacijama.

Kurti pita – a gde bi trebalo da budu i ko bi umesto njih trebalo da bude u opštinama.

„Ovoj fašističkoj rulji ne predajemo našu demokratsku republiku“, podcrtao je Kurti danas na forumu, dok je samo dan ranije u intervjuu za CNN upotrebio i termin „fašistička milicija“.

Kaže da ne može da traži od novih gradonačelnika da ne dolaze na posao.

„U vezi sa ovim opštinama, ja ne mogu da sedim u svojoj kancelariji kao premijer i da kažem gradonačelnicima na Severu – ‘ne treba da budete u svojim kancelarijama'“, poručio je.

Sa druge strane, priznaje da novi gradonačelnici nemaju jak mandat, te čak predviđa da će „oni ostati mnogo kraće nego što im je mandat“.

Kurti kaže da bi se, ukoliko naredi gradonačelnicima da ne dođu u opštinske zgrade, „uključio u stvaranje paralelnih struktura, kopirajući metod srpskih paralelnih struktura i priključio njihovoj ilegalnosti“.

„To ne mogu da uradim“, još jednom je naglasio.

Oni podseća da je međunarodna zajednica podržala aprilske izbore, te je sad pita – zašto vam smeta što hoće da uđu u javne ustanove.

„Da mi je međunarodna zajednica rekla, nemojte da održite izbore jer nema uslova ili održi izbore, ali rezultati izbora nisu u redu, ili – imamo rezultate (izbora), ali da (gradonačelnici) ne daju zakletve, onda bismo se politički uključili“, naglašava.

Prevremeni izbori?

Kurti tvrdi i da bi razumeo da su Srbi na Severu mirno protrestovali još aprila meseca, povodom održavanja izbora, ali ne i „rulje sa slovom Z koje pucaju na policajce, bacaju granate i viču ‘ubij, ubij'“.

Kosovski premijer je, sa druge strane, na ovom forumu u više navrata kao mogućnost pominjao prevremene izbore.

„Ukoliko žele mirne proteste sa zahtevom za prevremene izbore, imaju premijera koji je tokom celog svog života bio politički aktivista i više je nego spreman da ih sasluša, a čak možda i da se dogovori sa njima“, rekao je Kurti.

U nastavku diskusije potom je još jednom kazao da, u skladu sa zakonom, može da u određenom trenutku organizuje prevremene izbore.

Srbi žele da budu deo Kosova, ali ih maltretira Beograd

Kurti je na ovom forumu kazao da Srbi žele da budu deo Kosova, ali i da ih Beograd „maltretira“.

„Ne mogu slobodno da se izraze oko toga šta žele“, smatra Kurti, navodeći da Beograd podržava samo jednu političku stranku.

Kurti je danas kritikovao i Srpsku pravoslavnu crkvu, navodeći da je ona „glavna politička stranka“ u Srbiji.

„Imaju infrastrukturu, logistiku, Vladike – svuda u svakoj opštini“, rekao je.

Nakon više poziva upućenih Kurtiju od strane međunarodne zajednice, uključujući i iz KFOR-a i NATO-a – da deeskalira situaciju, kosovski premijer danas poručuje da koordinacija i komunikacija postoji, ali i da se ne slažu oko svega.

Sa druge strane, poručuje da je NATO „nezamenljiv za sigurnost i odbranu Kosova“, te da je u stalnom kontaktu sa ovom alijansom i KFOR-om.

Potom se osvrnuo na ponedeljak, kada je u sukobu Srba i KFOR-a povređeno više desetina ljudi.

„Za povređivanje 30 vojnika KFOR-a ima desetine odgovornih, ali oni nisu u zatvoru. Ovi ljudi koji rade ove stvari treba da idu u zatvor… U potpunosti se slažem da nam je potrebna komunikacija i koordinacija“, poručio je Kurti.

Kurtijeva dva puta za izlazak iz krize

Kosovski premijer, sa druge strane, podcrtava da se „snažno angažuje“ kako bi se pronašlo rešenje za izlazak iz ove situacije. On ovaj izlaz vidi kroz dva puta.

„Prvi put vodi ka rešavanju krize na Severu, što znači vladavina prava, rulja da se vrati u Srbiju ili u zatvor na Kosovu, a onda smanjujemo prisustvo policije u opštinskim zgradama i normalizujemo situaciju“, kazao je Kurti.

Drugi put se odnosi na dijalog, te Kurti očekuje hitnu primenu Osnovnog sporazuma, a sa druge strane kritikuje Vučića zbog odbijanja da primeni sve tačke dogovora, koji je po njemu „de fakto priznanje“.

Ujedno traži da se dijalog intenzivira, a ne da se sastaju jednom u par meseci.

„De fakto priznanje“ i „samoupravljanje za Srbe“

Naglašava da mu se sviđa nedavno usaglašen sporazum, upravo zbog de fakto priznanja, ali i da nema ništa protiv samoupravljanja za srpsku zajednicu „koje ću da poštujem, jer želim da branim sve Srbe. Njihov sam premijer takođe“.

Kaže da želi da se uključi da radi sa srpskom zajednicom kada su njihova prava u pitanju, ali i naglaša da „ne može da kompezuje Vučiću gubitak Srbije zbog zločina režima Miloševića“.

Govoreći o uspostavljanju ZSO, Kurti je, sa druge strane, kritikovao sam sporazum koji je 2013. godine dogovoren, a smeta mu konkretno to što u dokumentu piše da će komandir policije na Severu biti iz srpske zajednice.

O najnovijoj krizi na Severu, čitajte u:

RSE: Vučić, Osmani, Šolc i Makron sutra u Moldaviji

Konjufca: SAD ne razumeju ispravno našu poziciju

Milović demantovao prisustvo kriminalnih grupa i vagnerovaca: Želimo mirno da rešimo situaciju

Kurti ipak otišao u Bratislavu, sastaće se sa Boreljom i Lajčakom

Ponovo Stejt Department: Odluka kosovske vlade da prisilno pristupi opštinama na Severu nepotrebno eskalirala tenzije

Nakon mera protiv Prištine opozicija kritikuje Kurtija: Traži se ostavka; On kritikuje Blinkenovu izjavu: „Naivna, pogrešna“

Zećiri: Poslušaću preporuke SAD, danas sam obavljao dužnost u Čabri

Vl. istočnoamerički zahvalio Blinkenu: Nasilje duboko uznemirujuće, indikativno što se desilo nakon Vašeg upozorenja

Oglasio se Kurti: Juče konačno dokazano koga imamo nasuprot – ekstremiste u maskama koji pale sve što nije srpsko

Mojsilović obišao vojnike nakon podizanja borbene gotovosti zbog situacije na Kosovu

Stoltenberg potvrdio: 700 vojnika NATO-a stiže na Kosovo

Hovenijer: Kosovska policija da napusti opštinske zgrade, gradonačelnici obavljaju funkcije u drugim, ukinuto učešće Kosova u „Defender Europe 23“, razmišljamo o daljim akcijama

KP: Situacija danas mirna, ali i krhka, napadi na novinare u Leposaviću, pokrećemo istragu

Pojačano prisustvo KFOR-a na Severu, službenici sa štitovima i ispred opštine Severna Mitrovica

Lazarević: Međunarodna zajednica je morala da spreči Kurtija, Srbi nisu smeli u sukob sa KFOR-om, specijalne jedinice da se povuku

Šarović: Zbog Vučićevog mitinga Srbi na Kosovu ostali bez odbrane

BBC: Novi sukobi i veliko prisustvo NATO trupa na Severu Kosova

Vučić sa Kvintom: Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa Severa

Kosovski MUP: Ne postoji dogovor o povlačenju policije iz Zvečana

Advokat Vasić: R. P. određen pritvor od 48 sati

Nedeljković: Četvorica uhapšenih biće puštena, očekuje se povlačenje Kosovske policije do 15h

Međunarodni zvaničnici osuđuju današnji incident u Zvečanu

KFOR: Više od 20 naših pripadnika povređeno, „ničim izazvani napad“

Elek: 52 osobe zatražile pomoć u KBC KM, među njima i Dragiša Milović

KFOR: Obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da podstaknu nasilje

Vučević: Do 14h završićemo raspoređivanje jedinica, nadamo se političkom rešenju

Kosovska policija još jednom optužila demonstrante u Zvečanu da su nasilnim putem pokušali da…

KFOR razdvaja Srbe i kosovske specijalce, vodi šatl razgovore, u Zvečanu manji incident

Ministar iz PR posetio albanskog gradonačelnika u Leposaviću: Novi šerif je u gradu!

Hovenijer pozvao albanske gradonačelnike severnih opština sutra u 9 na sastanak, ali oni hoće na posao pre 8

Kurti: Naglasio sam Borelju da će novi gradonačelnici pružati usluge svim građanima

Obućina: Vučić od Kurtija dobio autobuse za miting i specijalce za Sever

Manojlović: Zabrinut sam zbog sutrašnjeg dana na Kosovu, Kurti najekstremniji balkanski političar

Borelj: Priština da deeskalira i ne preduzima unilaterlane, destabilišuće korake

Vučić zabrinut za sutra: Srbi će da protestuju i traže uzurpirane zgrade nazad, ovaj ni za živu glavu neće da se povuče

Kvinta ponovo osudila odluku kosovskih vlasti, zahteva da prinudno ne ulaze u opštine

Roditelji dobili obaveštenje da se prekida nastava za decu na Severu

Fon Kramon: Kosovo nema legitimitet da uđe u opštinske zgrade na Severu

Fon Kramon prizor ispred opštine Zvečan ocenila zastrašujućim

Stoltenberg: Priština da deeskalira i ne preduzima jednostrane destabilišuće korake

Tadić sa protesta zatražio solidarnost sa Srbima s Kosova, na Tviteru snažne kritike

Stručnjak za bezbednost: Kurti prešao crvenu liniju za Stejt Departmen, da stavi prst na čelo

Policija zamenila vrata i video nadzor na opštini Zvečan, građani prolaze

Šta je sa dokumentima Republike Srbije u zauzetim opštinskim zgradama?

Nižu se nove reakcije: Situacija izmakla kontroli, osude nasilja i pozivi na uzdržanost, EULEX u pripravnosti

Specijalci i ispred srednje škole u Zvečanu; Arsenijević: Ako ostanu, deca se neće vraćati

PIK formirao tim za ocenu policijskih akcija na Severu, cilj – da utvrde da li su prekoračena ovlašćenja

Petković: Da obuzdaju i kazne malog Hitlera, okupacione zastave završiće na đubrištu istorije

Grenel Kurtiju: Uništili ste čvrstu vezu Kosova i SAD

Saracin: Nećemo da dozvolimo da glupe odluke potisnu mogućnosti Ohridskog sporazuma

Manojlović u Zvečanu: Narod u apatiji, misli da je sve dogovoreno, za promenu potrebna nada, a do nade – zajednički prolazak kroz bol

Srpska Lista zatražila od Vučića da prekine dijalog

Forenzički timovi ušli u Opštinu Zvečan

Sednica saveta za bezbednost: Vojska ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti zbog Kurtijeve sile

Zubin Potok: Od zastave SRJ, preko srpske, do kosovske

Saracin sa komandantom KFOR-a: Osuđuje odluku o nasilnom ulasku i reakciju na nju

Specijalci prenoćili, i dalje obezbeđuju i kontrolišu opštinske zgrade

Iz ugla KP: Tražili smo da puste gradonačelnike, oni nas napali, pa smo reagovali u samoodbrani

Svećlja negoduje zbog navoda da su akcije na Severu nasilne: Time se pozivaju Radoičićeve propalice da napadaju službenike

Kvinta osudila Prištinu – „povucite se“; Zabrinuti su zbog odluke Beograda o podizanju borbene gotovosti

Arsenijević: Pripadnici Kosovske policije su me tukli, maltretirali i nazivali ‘škijom’

Kurti sa Ristućom o Severu: Opštinski objekti su vlasništvo Kosova

Vučićevih par reči o Kosovu: Čekali da sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine

Međunarodni zvaničnici zabrinuti zbog situacije na Severu, osuđuju sukob, „ne prihvatamo dalje provokacije“

Osmani: Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno

Svećlja čestitao policiji na profesionalizmu ulaska u opštine, otpor video kao organizovani kriminal

Kris Marfi pričao sa Šoleom: Namerna provokacija Prištine, Kurti da je okonča odmah

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.