Osmani: Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno

„Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo je nepovrediv, neotuđiv i nedeljiv, pa je zaštićen svim ustavom i zakonom definisanim sredstvima. (član 2. Ustava) Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama je legitimno, u ispunjavanju svojih ustavnih dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike“, poručila je Vjosa Osmani.

Sudeći prema njenoj reakciji na današnje akcije kosovskih vlasti u tri severne opštine, kosovska predsednica uspeh akcija povezuje sa koordinacijom saveznika Kosova.

„Održivost, dugovečnost i uspeh ovih akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo uvek jači“, poručila je ona.

U oštrom tonu, međutim, stižu poruke iz SAD-a i to čak i od američkog državnog sekretara.

„Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah obustavi ove nasilne mere i da se ponovo usredsredi na dijalog pod pokroviteljstvom EU“, poručio je Entoni Blinken, dodajući:

„Snažno osuđujemo akcije kosovske vlade kojima eskaliraju tenzije na Severu i povećava se nestabilnost“.

Prvi je reagovao američki ambasador Džefri Hovenijer koji je pozvao je na prekid daljih, kako ih je okarakterisao – nasilnih mera.

„Sjedinjene Države osuđuju tekuću akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, naglasio je on na Tviteru.

Američki senator Kris Marfi, koji je praktično do juče boravio u poseti regionu, takođe je oštro reagovao, potvrđujući da je iznenađen, i da se radi o „namernoj provoikaciji“, te da je razgovarao i sa specijalnim savetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom.

„Upravo sam završio razgovor sa specijalnim savetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom o ovom uznemirujućem razvoju. Na sastancima koje sam u ponedeljak u Prištini imao sa premijerom Kurtijem, on ni spomenuo nije plan da pristupi opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, u potpunosti sam zatečen, iznenađen, i on bi ovu provokaciju trebalo da okonča odmah“, poručio je nešto ranije Marfi.

Inače saopštenje Vjose Osmani objavljeno je na albanskom i engleskom jeziku, a u istom maniru sa javnošću komunicira i Kosovska policija koja se u dva navrata oglasila samo na albanskom, te ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, takođe na albanskom.

On se pohvalio akcijom i čestitao policiji na „profesionalizmu“ u borbi protiv „organizovanih kriminalnih grupa“.

Današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

Za to vreme, rukovodstvo Srpske liste i veći broj zaposlenih je na Vučićevom mitingu u Beogradu.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Svećlja čestitao policiji na profesionalizmu ulaska u opštine, otpor video kao organizovani kriminal

Kris Marfi pričao sa Šoleom: Namerna provokacija Prištine, Kurti da je okonča odmah

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.