Kris Marfi pričao sa Šoleom: Namerna provokacija Prištine, Kurti da je okonča odmah

FOTO: Ambasada SAD u Prištini

„Upravo sam završio razgovor sa specijalnim savetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom o ovom uznemirujućem razvoju. Na sastancima koje sam u ponedeljak u Prištini imao sa premijerom Kurtijem, on ni spomenuo nije plan da pristupi opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, u potpunosti sam zatečen, iznenađen, i on bi ovu provokaciju trebalo da okonča odmah“, poručio je američki senator Kris Marfi, koji je praktično do juče boravio u poseti regionu.

Retvitujući poruku američkog ambasadora Džefrija Hovenijera osude današnje akcije kosovske vlasti na Severu sa zahtevom Prištini da odmah zaustavi svoje, kako ih je kvalifikovao, nasilne akcije, Marfi je poručio takođe:

„Da, ove opštine jesu deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi zvaničnici imaju tehničko pravo da pristupe zgradama. Ali u ovom posebnom trenutku, sa situacijom koja je tako napeta na Severu, radi se o namernoj provokaciji i nepotrebnom koraku“.

Kosovska policija od jutros asistira albanskim gradonačelnicima da praktično na silu uđu u zgrade Privremenog organa u tri severne opštine – Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, jer lokalno većinski srpsko stanovništvo ovaj potez ne odobrava.

U sve tri opštine izbili su nemiri između okupljenih građana i policije. Povređeno je najmanje deset civila i pet policajaca. Dva policijska vozila su uništena.

Još uvek izostaju precizne i potvrđene informacije gde se nalaze albanski gradonačelnici Izmir Zećiri, Ljuljzim Hetemi i Iljir Peci.

Ne samo što su lokalni Srbi praktično bili zatečeni današnjim razvojem događaja, samo dan nako nakon što su tri albanska gradonačelnika položila zakletve u albanskim selima u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, već je to, izgleda slučaj i sa međunarodnom zajednicom.

Smatra se da su upravo polaganje zakletve gradinačelnika van opštinskih zgrada Republike Srbije, od kosovskih vlasti iznudili međunarodni predstavnici, izražavujući i sve vreme bojazan od eskalacije situacije na Severu.

Posebno su u tome konkretni bili američki zvaničnici, poručujući da se radi o tehničkom, a ne političkom mandatu usled bojkota Srba ovih izbora.

SAD su oštro osudile akciju kosovskih vlasti koja je, praktično i dalje u toku, a američki ambasador Džefri Hovenijer je pozvao na prekid daljih „nasilnih mera“.

„Sjedinjene Države osuđuju tekuću akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, naglasio je on na Tviteru.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.