Međunarodni zvaničnici zabrinuti zbog situacije na Severu, osuđuju sukob, „ne prihvatamo dalje provokacije“

Zvečan opština upad u institucije
FOTO: KOSSev

Akciju Kosovske policije u sklopu koje su novi gradonačelnici uz jaku pratnju naoružanih službenika ušli u opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, kao i sukobe sa građanima, osudilo je više međunarodnih zvaničnika.

„Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe Kosovske policije i demonstranata na Severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabraniһ gradonačelnika da uđu u zgrade opština“, poručio je portparol EU, Peter Stano.

Kažu i da im je žao zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, EULEX.

„EULEX-u mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat“, poručio je.

Sa druge strane, kaže da svi moraju da preduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost.

„EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, dok očuvanje mira i bezbednost na terenu treba da budu prioritet“, poručeno je iz EU.

On je ujedno podsetio na stav EU – da nedavni lokalni izbori na Severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za uključene opštine.

„Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između sviһ ključniһ aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskiһ Srba – uz pomoć EU“, saopšteno je iz Evropske unije.

Nemački ambasador u Prištini, Jern Rode, prokomentarisao je prethodnu izjavu kolege iz SAD-a, koji je osudio akciju kosovskih vlasti, te poručio da „nasilne mere treba odmah da se prekinu“.

„U potpunosti se slažem. Pozivamo sve da se uzdrže od eskalacije, pozivamo kosovske vlasti da blisko sarađuju sa NATO-om i EULEX-om“, poručio je.

Francuski ambasador u Prištini podržao je izjavu Stana. Izjavu portparola EU retvitovala je i ambasada Italije na Kosovu.

Šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, poručila je da sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije na Severu Kosova.

Pozvala je sve da se uzdrže od daljiһ eskalacijskiһ akcija i preduzmu һitne korake za vraćanje smirenosti.

Ona naglašava potrebu da se pronađe rešenje u okviru dijaloga koji vodi EU.

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani, pozvao je danas na deeskalaciju i smirivanje tenzija na Severu Kosova.

Poručuje da je ova misija spremna da pomogne.

„Misija OEBS-a na Kosovu uživa kredibilitet i poverenje među ljudima, institucijama, ključno za očuvanje mira i stabilnosti“, poručio je Osmani, uz najavu da će da će što pre da poseti Mitrovicu.

Danas se oglasio i albanski premijer, Edi Rama, uz pitanje, „da li ovo što se dešava na Kosovu pomaže procesu u kome su angažovani svi veliki prijatelji Kosova i Albanci, za normalizaciju i uzajamno priznanje Kosova i Srbije?!“

„Sigurno ne sve dok naši veliki prijatelji sami izražavaju duboku zabrinutost“, odgovorio je.

Podsetimo, današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

I dok stižu osude iz međunarodne zajednice, prištinski zvaničnici opravdavaju akciju Kosovske policije, pa čak jedinicama koje su je sprovele i čestitaju. Sa druge strane, predsednik Srbije najavljuje za večeras sednicu Saveta bezbednosti, upravo u vezi sa situacijom na Kosovu.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Osmani: Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno

Svećlja čestitao policiji na profesionalizmu ulaska u opštine, otpor video kao organizovani kriminal

Kris Marfi pričao sa Šoleom: Namerna provokacija Prištine, Kurti da je okonča odmah

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.