Srpska Lista zatražila od Vučića da prekine dijalog

FOTO: KoSSev

Srpska lista zatražila je od predsednika Srbije da suspenduje bilo kakvo učešče Beograda u dijalogu sa Prištinom, te učešće svojih predstavnika u bilo kakvim razgovorima sa kosovskim predstavnicima u Prištini dok se: 1) ne povuku sve kosovske specijalne jedinice sa Severa i pod 2) povuku sve snage iz juče zauzetih zgrada opštinskih organa.

Po povratku iz Beograda gde su učestvovali na Vučićevom mitingu „najvećem ikada u istoriji Srbije“, održali su hitnu konferenciju za štampu, pošto su se grupe građana, uz zaposlene u prištinskim organima, juče suprotstavile jakim snagama kosovske policije u čemu nisu uspeli da zadrže policiju da na silu u ove zgrade uvedu nove gradonačelnike i da srpske astave zamene kosovskim u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Na konferenciji u prostorijama Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici govore predsednik Srpske liste Goran Rakić, uz bivše kosovske gradonačelnike Dragišu Milovića i Milana Radojevića. Rakić se zahvalio građanima na dostojanstvenom i mirnom čuvanju, kako je kazao, „onog što je naše“.

„Hvala svima koji su juče pokušavali i stavili do znanja da nismo hteli što je tuđe, hteli smo da sačuvamo samo ono što je naše“, kazao je Rakić.

Zahvalio se građanima na dostojanstvenom i mirnom otporu.

Kosovskim vlastima poručio je: „Njima neka služi na čast što su na goloruki narod upotrebili sva moguća sredstva“.

Kosovske vlasti optužio je za „aparthejd“ i „pojačan teror“ nad Srbima.

‘Zahvalio’ se i međunarodnoj zajednici što je, kako je kazao, „pokazala juče svoje pravo lice i licemerje“.

Danas je otkrio da je Srpska lista sa njima bila sve vreme na vezi, te da su ih međunarodni predstavnici navodno uveravali i obećavali da će postaviti KFOR da spreči nasilan upad u opštinske prostorije.

„Na žalost svedoci smo i vi ste svedoci dragi sugrađani da to obećanje nisu ispunili“, kazao je Rakić.

Hvala im što su pokazali koliko su liceemerni

Danas tvrde da se odluka da napuste kosovske institucije 5., odnosno 6. novembra, pokazala kao „opravdana“, i da su događaji koji su se odvijali nakon toga, potvrdili tu opravdanost.

Odluka da ne učestvuju u institucijama ostaće na snazi sve dok Priština ne, kako je naglasio šef Srpske liste, odustane od nasilja i počne da poštuje sve sporazume.

Nećemo se vraćati dok se ne ispune uslovi: 1. Hitno formira ZSO, 2. ne povuku sve specijalne policijske jedinice, 3. ne primeni puna sloboda kretanja, legalnih KM tablica i prekinu mere kažnjavanja.

Tokom njenog trajanja, u Zvečanu se odvijao uviđaj kosovskih organa u zgradi opštine Zvečan. U ovu zgradu neposredno pre početka konferencije ušle su forenzičke jedinice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.