Hovenijer: Kosovska policija da napusti opštinske zgrade, gradonačelnici obavljaju funkcije u drugim, ukinuto učešće Kosova u „Defender Europe 23“, razmišljamo o daljim akcijama

Nakon najnovije eskalacije situacije na Severu Kosova do koje je došlo usled Kurtijeve odluke o zauzimanju zgrada tri opštine na Severu Kosova bez usaglašavanja sa međunarodnim partnerima, stiže potvrda o prvim merama protiv Prištine. Ukinuto je učešće Kosova u međunarodnoj vojnoj vežbi u ‘Defender Europe 23’, a razmišlja se i o drugim akcijama. SAD trenutno „nemaju entuzijazam“ da utiču na zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i da aktivno rade ka napretku Kosova ka evro-atlantskim integracijama. 

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer zatražio je od kosovskog premijera da hitno deeskalira situaciju i izneo dva zahteva – da policijski službenici napuste opštinske zgrade, a novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

Američki ambasador održao je danas sastanak sa grupom prištinskih redakcija i Kim radijom. Više puta tokom obraćanja, baš kako je i bilo prethodnih dana, koristio je četiri reči „da hitno deeskalira situaciju“, kada je u pitanju poruka za Aljbina Kurtija, uz opasku da se državni sekretar retko oglašava.

Hovenijer je, na osnovu tonskog snimka koji je objavio Kallxo, kazao na ovom sastanku da je kriza na Severu Kosova nepotrebna, a da operacija nasilnog ulaska u opštinske zgrade nije koordinisana sa SAD.

Tvrdi i da su, kada su postali svesni šta Priština radi, SAD „čvrsto savetovale Kurtija“ da odustane, a zbog toga što su „predvideli posledice koje danas vidimo“.

Kosovskom premijeru je u međuvremenu i jasno predočeno koliko je situacija ozbiljna.

Naglašava da ponašanje vlasti na Kosovu utiče na bilaterealne odnose Kosova i SAD i najavio „prvu indikaciju“.

„Prva indikacija je odluka koja je doneta kasno sinoć od strane komandanta SAD-Evropa komande da se ukine učešće Kosova u ‘Defender Europe 23’. Kao što znate, nema aktivnosti danas u sklopu ‘Defender Europe’ i neće ih biti. Za Kosovo je ta vežba završena“, kazao je Hovenijer.

Podsetimo, vežba Defender Europe 2023 otvorena je 21. maja zvaničnom ceremonijom u Prištini a trebalo je da traje do 2. juna.

U ovoj vežbi učestvovalo je više od 20.000 vojnika iz takođe više od 20 zemalja, ali i 1.300 pripadnika KBS-a.

Pored najviših prištinskih zvaničnika, ceremoniji otvaranja ove vežbe prisustvovao je upravo i američki ambasador na Kosovu. Upravo su se ovom akcijom kosovski zvaničnici godinu dana hvalili.

Hovenijer je ujedno kazao da se razmišlja i o drugim merama, odnosno, kako je kazao, „razmišljamo kroz druge implikacije“.

Precizirao je da su upravo od Kurtija „veoma direktno“ zatražili da preduzme hitne korake kako bi došlo do deeskalacije situacije na Severu Kosova.

„On nije odgovarao na naše zahteve, a mi razmatramo koje će naše dalje akcije biti“, poručio je Hovenijer.

Naglašava da u ovom trenutku ne postoji entuzijazam od strane SAD-a da odgovori na ono što su drugi interesi Kosova:

„Kao što je uključivanje sa onima koji nisu priznali Kosovo, ili da radimo aktivno kako bi došlo do napretka Kosova ka evroatlantskim integracijama. Žalimo zbog toga, ali moram da budem iskren – takva je situacija“, poručio je Hovenijer.

Upitan o tome koje će još mere da se preduzmu protiv Kosova, Hovenijer nije hteo da ulazi u detalje, navodeći da je odluka o ukidanju učešća Kosovu u „Defender Europe“, veoma značajna akcija.

To daje prikaz o tome koliko ozbiljno shvatamo ovo i nadamo se da kosovska vlada to zna

Nada se da će Kurti da prihvati savet SAD i odmah preduzme akcije kako bi došlo do deeskalacije na Severu.

Upitan o roku koji ima Kurti, Hovenijer kaže da je reč o veoma hitnom pitanju.

„To vam je kao da kuća gori i potrebno je da je ugasite. Mislim da nećete da vidite mnogo više strpljenja od strane SAD-a, kada je u pitanju naše očekivanje od vlade da preduzme radnje sada da bi deeskalirala situaciju“, kazao je.

Naglasio je da traži dve stvari od Kurtija. Prva je da vlada ne insistira na tome da gradonačelnici rade u opštinskim zgradama, a druga da se povuku policijske jedinice iz ovih objekata.

„Verujemo da vlada ne bi trebalo da insistira na tome da gradonačelnici rade u opštinskim zgradama. Vlada je uspela da pronađe alternativne lokacije gde su položili zakletve. Ne možemo da razumemo zašto ne bi mogli da koriste ove alternativne lokacije ili druge javne zgrade kako bi vršili administrativne funkcije“, naglasio je Hovenijer.

Podcrtava da SAD žele da ovi gradonačelnici obavljaju samo administrativne funkcije jer, kako kaže, nemaju jake mandate.

„Postoji potreba da izabrani zvaničnici nastave veoma oprezno, da prihvate da nemaju veliki politički mandat da dovedu do promena“, naglasio je Hovenijer.

Ono što se dogodilo u petak nije način kako bi gradonačelnici trebalo da započnu svoj mandat – ulazeći u opštinske zgrade uz policiju i upotrebu sile, to nismo zamislili, niti predložili

 

Drugi zahtev odnosi se na prisustvo specijalnih jedinica.

„Verujemo da prisustvo Kosovske policije koje koristilo silu veoma izazovno. Tražili smo od vlade da povuče policiju iz tri opštinske zgrade“, kazao je, uz naznaku da da će to deeskalirati situaciju.

Kaže da „nepotrebni konflikt na Severu“ odvlači pažnju sa pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Hovenijer se osvrnuo na jučerašnje incidente u Zvečanu, navodeći da mu je žao što su povređeni pripadnici KFOR-a, ali i da sa strane NATO-a postoji „duboka frustracija“ zbog onoga što se dogodilo, tj. kako kaže, „napad na čuvare mira“.

Naglasio je da to što su se pripadnici KFOR-a sukobili sa demonstrantima, odnosno da su bili da obezbeđuju mir zato što je kosovski premijer doneo odluku da na silu uvede gradonačelnike.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kolika je pretnja prisustvo srpske vojske na granici sa Kosovom, Hovenijer je odgovorio:

„Nikada nije dobar znak kada susedna zemlja koja ima napete odnose mobiliše svoje snage, ali u ovom trenutku ono što nas brine su akcije koje preduzima vlada Kosova koje jesu kreirale ovako kriznu situaciju na severu i to je ono sto treba da rešimo“.

Hovenijer je upitan od strane novinara o ranjavanju pripadnika KFOR-a u Zvečanu.

Još jednom je osudio napad na službenike, ali i podsetio na to kako je sve krenulo.

„Razlog zašto su vojnici bili tamo i morali da održavaju mir u tom scenariju je zbog odluke koju je doneo premijer Kurti da dobije pristup ovim opštinskim zgradama uz upotrebu sile od strane policije“, rekao je Hovenijer, uz još jedan poziv Kurtiju da preduzme mere kako bi došlo do deeskalacije na Severu Kosova, uz još jednu analogiju – „kada kuća gori, morate da ugasite vatru“.

Sa druge strane, kaže da dugoročno SAD žele da Beograd i Priština primene sve obaveze iz sporazuma koji su zaključili.

Među ovim obavezama je i Zajednica srpskih opština, podseća Hovenijer.

„Tražimo od Vlade da krene hitno napred sa procesmo pregovaranja ZSO, što će biti način za rešavanje mnogih problema na Severu“, naglasio je Hovenijer.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.