KFOR: Obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da podstaknu nasilje i izazovu eskalaciju

FOTO: KoSSev

Misija KFOR-a predvođena NATO-om, koja od jutros drži kontrolu između građana i kosovskih specijalaca u sve četiri opštine na Severu, upravo je pozvala sve strane da se uzdrže od poteza koje bi mogle da podstaknu tenzije i izazove eskalaciju.

Hiljade građana u tri severne opštine, kako je to sinoć i najavljeno, od jutros se nalaze ispred opštinskih zgrada, koje su jake snage specijalne kosovske policije zauzele u petak.

Za sada, KFOR u potpunosti drži situaciju pod kontrolom. To čine ne samo sa jedinicama koje su se rasporedile, već i kroz krizne pregovore na samom terenu.

U Zvečanu predstavnik KFOR-a prvo razgovara sa jednom stranom, a potom sa drugom.

Pripadnici KFOR-a stoje i između građana i policije u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Ujedno, i u Kosovskoj Mitrovici od ranih jutarnjih sati primetno je pojačano prisustvo KFOR-a.

Osim što potvrđuju da su od jutros u opštinama na Severu u pojačanom kapacitetu, iz ove misije ističu da su tu kako bi obezbedili bezbedno okruženje na sve zajednice na Kosovu.

„Cilj prisustva KFOR-a je da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“.

U skladu sa tim, kažu, spremni su da preduzme sve neophodne radnje kako bi se bezbedno okruženje obezbedilo i to na, ističu, neutralan i nepristrasan način.

Potvrđuju da su u stalnoj komunikaciji sa bezbednosnim organizacijama na Kosovu, ali i sa Generalštabom Vojske Srbije.

Isto je prethodno kazao i srpski ministar odbrane, Miloš Vučević, koji je, međutim, izrazio sumnju da je KFOR danas na terenu da „štiti policiju“.

Razgovaraju i sa EULEX-om i kompletnom međunarodnom zajednicom.

Najzad, pozvali su da se strane ponovo okrenu dijalogu, kao izvoru rešenja.

„KFOR poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se smanjile tenzije i kao jedini put ka miru i normalizaciji“, naglasili su iz ove misije.

Kakva je situacija na Severu, pratite ovde:

Vučević: Do 14h završićemo raspoređivanje jedinica, nadamo se političkom rešenju

Kosovska policija još jednom optužila demonstrante u Zvečanu da su nasilnim putem pokušali da uđu u objekat ove opštine

Ispred opština na Severu snage KFOR-a, ali i građani: Specijalci koristili suzavac u Zvečanu, situacija sada mirna, pregovori u tokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.