Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija na Severu i tako spreči eskalacija nasilja

FOTO: KoSSev

Naša Eparhija sa zaprepašćenošću gleda najnovije neodgovorno i agresivno ponašanje kosovskih vlasti koje čitav region guraju u haos i nasilje, poručili su upravo iz Eparhije raško-prizrenske. 

Kosovska policija od jutros asistira albanskim gradonačelnicima da praktično na silu uđu u zgrade Privremenog organa u tri severne opštine – Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, jer lokalno većinski srpsko stanovništvo ovaj potez ne odobrava.

U sve tri opštine, počev od Zvečana, izbili su nemiri između okupljenih građana i policije.

Prema dosadašnjim informacijama sa zvaničnih adresa povređeno je najmanje deset civila i pet policajaca. Dva policijska vozila su uništena.

Još uvek izostaju precizne i potvrđene informacije gde se nalaze Izmir Zećiri, Ljuljzim Hetemi i Iljir Peci. Međutim, mediji na albanskom objavili su navodnu fotografiju Zećirija kako ulazi u opštinsku zgradu u Zubinom Potoku, ali i informacije da je isto učinio i Peci u Zvečanu.

Eparhija raško prizrenska povodom ovih dešavanja izražava najveću zabrinutost:

„Povodom današnje eskalacije bezbednosne situacije na severu Kosova, gde je teško naoružana kosovska policija, nasilno zauzela zgradu opštine Zvečan, koji je gotovo sasvim naseljen Srbima, sa ciljem da pod svaku cenu postavi gradonačelnika izabranog na nedavnim vanrednim opštinskim izborima koje je celokupno srpsko stanovništvo četiri većinske srpske opštine na severu KiM bojkotovalo, i povodom sukoba sa okupljenom grupom građana na koje su bacani suzavac i šok bombe, Eparhija raško-prizrenska SPC izražava najveću zabrinutost“.

Kažu da je tokom današnjih nemira u Zvečanu, jedna šok bomba bačena i u dvorište lokalne crkve.

„Zbog odlučnog protesta srpskih građana da se ne dozvoli nasilno zauzimanje zgrada opština Zvečan i Zubin Potok, došlo je do narušavanja javnog reda i mira. Policija je protiv građana upotrebila suzavac i šok bombe (od kojih je jedna bačena i u dvorište lokalne crkve dok je narod pokušavao da se skloni od policije), a jedno policijsko vozilo je zapaljeno“, naveli su.

Potvrđuju da je u bolnici u Severnoj Mitrovici primljeno oko desetak građana sa „različitim povredama od strane policije“.

„Kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine i u srpskom većinskom Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima“, dodaju.

Eparhija raško-prizrenska traži hitnu međunarodnu reakciju, pre svega Evropske unije, Kvinte i KFOR-a.

„Naša Crkva apeluje na šefa misije EU, Ambasadore Kvinte i komandanta KFOR-a, da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute ‘političke predstavnike’ dok se ne nađe mirno i političko rešenje“, naglašavaju

Osvrnuli su se na današnje navode Albanian Post-a, da Kvinta i Evropska unija za današnje akcije – nis dali saglasnost: 

„Niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje „gradonačelnika“, koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice“. 

Upozoravaju da u protivnom, kako su kazali, može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana.

„Okupacioni metodi, preterana upotreba nasilja uz sastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema. Kao što nigde u svetu pitanja posebno vezana za etničke zajednice ne mogu biti rešena nametanjem okupacionih metoda i policijskog nasilja, tako ovaj način ponašanja koji je odnose između kosovskih Srba i Albanaca doveo na najniži mogući nivou u poslednjih 24. godine ne može da donese dobra ni Srbima ni Albancima i preti potpunom prekidu svakog dijaloga“, naglasili su.

Poručuju da današnje akcije na Severu, nanose štetu i EU koja pokuašava probleme da reši kroz dijalog.

„Šteta koja je načinjena i posledice nasilja koje može da usledi danas i narednih dana zbog ovakvih neodgovornih političkih odluka nanose štetu i Evropskoj uniji i međunarodnim naporima da se za sve probleme nađu mirna rešenja u političkom dijalogu“, zaključili su iz Eparhije.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.