Svećlja čestitao policiji na profesionalizmu ulaska u opštine, otpor video kao organizovani kriminal

FOTO: KoSSev/Kosovska policija u zgradi opštine Zvečan

Po okončanju akcije koju su već osudile SAD, kosovski ministar unutrašnjih poslova pohvalio se time što su tri albanska gradonačelnika Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, dan po polaganju zakletve ušla u opštinske zgrade koje se nalaze u centru ovih opština a koje su do sada bile pod kontrolom srpskih struktura.

Gradonačelnici su ušli uz otpor građana – Srba koji većinski naseljavaju ove opštine, te nasilje i jaku asistenciju kosovske policije i specijalnih jedinica.

Za Svećlju je današnja akcija razlog da im čestita na, kako kaže, profesionalizmu.

„Nakon jučerašnje ceremonije polaganja zakletve, severni gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ustoličili su se danas u svojim kancelarijama u opštinskim zgradama. Oni će nastaviti svoj mandat tako što su na usluzi svim građanima bez razlike“, naveo je Svećlja, u kasnim popodnevnim satima, dodajući i svoju čestitku:

„Čestitam Kosovskoj policiji na profesionalizmu pokazanom u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su nameravale da podriju ovaj proces. Ranjeno je pet policajaca usled napada ovih kriminalnih grupa ali na sreću radi se o lakšim povredama, oni se osećaju dobro i na dužnosti su“.

Posle ovakvih poruka, ujedno je pozvao, kaže građane, da „ne padaju na provokacije kriminalnih grupa koje, zarad ličnih i grupnih kriminalnih interesa, žele haos i suspenziju vladavine zakona i demokratije“.

„Demokratske institucije Republike Kosovo će uvek biti na usluzi građanima zemlje, indiferentne i bez kompromisa prema napadačima demokratije zakona i građanstva“.

Ne smatraju tako lokalni Srbi, ali ni predstavnici SAD-a, te EU.

Današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, uključujući i četvrtu u Kosovskoj Mitrovici – ispred opštinskih zgrada, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakle kosovske.

Za to vreme, rukovodstvo Srpske liste i veći broj zaposlenih je na Vučićevom mitingu u Beogradu.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.