Vl. istočnoamerički zahvalio Blinkenu: Nasilje duboko uznemirujuće, indikativno što se desilo nakon Vašeg upozorenja

Vladika Irinej
FOTO: Preuzeto sa mitropolija.com

Episkop istočnoamerički Irinej, koji slovi za crkveno lice koje ima dobre veze sa administracijom u SAD, uputio je u ponedeljak pismo zahvalnosti državnom sekretaru Entoni Blinkenu, zbog njegovog posebnog saopštenja nakon nasilnog zauzimanja opštinskih zgrada na Severu od strane specijalnih snaga Kosovske policije. Pismo je poslao i Džejku Salivanu, savetniku Predsednika Bajdena za nacionalnu bezbednost.

Blinken je neposredno nakon akcije specijalne kosovske policije snažno osudio, kako je ocenjeno, jednostran potez kosovskih vlasti i zatražio hitnu deeskalaciju tenzija, te da ne povlači više destabilišuće poteze.

Međutim, to nije urodilo plodom, i kosovske vlasti su i ponedeljak nastavile sa nastojanjima da u opštinske zgrade pošalju četiri albanska gradonačelnika sa izbora koje su Srbi bojkotovali.  Srbi ove akcije nisu odobrili i protestuju ispred opštinskih zgrada od petka.

Celodnevni pregovori između građana i kosovske policije, uz učešće američkog predstavnika KFOR-a kao posrednika su propali i okončali su se sukobom Srba sa KFOR-om, a nakon što je KFOR najavio da će odgurnuti demonstrante sa ulice, da bi oslobodio dva blindirana policijska vozila koja su se našla blokirana u masi.

Više desetina Srba je povređeno od kojih jedan i teško vatrenim oružjem, i 30 vojnika KFOR-a od kojih trojica teže.

Vladika je izrazio duboko uznemirenje i ogorčenje zbog nasilja koje se juče odigralo, kada je i uputio pismo. Međutim, saopštio je i informaciju da, kako KFOR nije koristio vatrenu municiju, sumnja pada na kosovske specijalce.

„Mirni srpski protest protiv nasilnog zauzimanja opština na severu Kosova od strane teško naoružane policije kosovskih Albanaca eskalirao je u nasilni sukob sa KFOR-om, što je rezultiralo brojnim povredama na obe strane. Veoma cenimo mirovnu ulogu KFOR-a na Kosovu, ali je za žaljenje što je došlo do nasilja kada je KFOR pokušao da rastera demonstrante kako bi olakšao operacije kosovske specijalne policije, pri čemu je jedan srpski demonstrant čak upucan, verovatno od strane Kosovske policije, kao i KFOR koji nije koristio vatreno oružje“.

Podsetio je na to da je Raško-prizrenska eparhija na čelu sa Teodosijem odmah pozvala na mir i osudila nasilje.

Sa druge strane upozorio je dalje na to da nasilje od ponedeljka je alarm za pretnju da se:

„Rasplamsa drugi talas neprijateljstava protiv srpskog stanovništva Kosova i Metohije – stanovništva koje samo želi da mirno živi i ima bogosluženje na zemlji svojih predaka“.

Posebno je upozorio na to da je nasilje u ponedeljak usledilo samo dan, kako je naveo, nakog Blinkenovog saopštenja.

„Nakon što su SAD i njeni saveznici, uključujući i Vas, sekretare Blinken, pozvali vlasti u Prištini da brzo deeskaliraju tenzije koje su sami nepotrebno podsticali, na čemu smo vam zahvalni. Uporno smo naglašavali, tokom godina i u brojnim administracijama, da vlasti kosovskih Albanaca u Prištini ne poštuju svoje sopstvene sporazume, ustav ili zakone. Današnje nasilje podvlači njihovu sposobnost da zanemare čak i Sjedinjene Države i njihove saveznike, koji su potkopani nepromišljenim postupcima vlasti kosovskih Albanaca“.

Irinej Dobrijević je takođe u pismu podsetio i na to da mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi, između ostalog, zavise i od mogućnosti srpskog naroda na Kosovu da živi slobodno.

„U miru, bezbednosti i ljudskom dostojanstvu“, dodaje, ali i to da najveća pretnja ovim osnovnim pravima Srba na Кosovu proizilazi „upravo iz neodgovornosti i upornih kršenja ljudskih i verskih prava nad Srbima od strane albanskih vlasti na Кosovu“.

Vladika je apelovao na SAD i NATO da bez odlaganja zajedno sa predstavnicima Srba i sa raško-prizrenskom eparhijom angažuju kako bi razgovarali i sproveli nove bezbednosne mere za očuvanje njihovih života i zdravlja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.