Vučićevih par reči o Kosovu: Čekali da sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine

Zašto je hiljade Srba sa Kosova otišlo danas u Beograd da na najvećoj kiši prisustvuje mitingu Aleksandra Vučića? Šta je to predsednik Srbije imao da im saopšti?

„Ja sam večeras želeo da govorim na drugačiji način, i imam nekoliko vesti za vas dragi prijatelji. I danas, kao da su namerno čekali taj dan da značajan broj muškaraca sa Severa, da sve muško dođe u Beograd s Kosova i Metohije, da bi napali opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. I na sve to, ćutali su predstavnici Kvinte, sad to osuđuju ali pošto je Albancima dopušteno da svoj posao završe“, kazao je večeras Vučić na onom što je najavljivano danima kao najveći skup u istoriji Srbije.

„Nismo imali veću i težu krizu, čim se završi ovaj veličanstveni skup, mi čemo imati sednicu saveta za nacionalnu bezbednost, da govorimo o onome što će biti na Kosovu i Metohiji. A plašim se, mnogo toga lošeg jer znam s kim imamo posla“, poručuje iz Beograda.

„I zbog toga kao i svega što nam se dogodilo, jedinstvo, ujedinjenost i mir bitniji su nam nego ikada“, dodao je srpski predsednik.

Vučić kaže da je pred nama težak period u vezi sa KiM, koliko od večeras.

„Nemamo kud, pritisli su nas svojim lažima, prevarama i trikovima sa svih strana. I tako pritisnuti uza zid nemamo kud, sem da branimo svoju zemlju i svoj narod“, poručio je.

Vučić najavljuje da će i mir da čuva, te da se „bori za svaki sekund mira da duže traje“. Međutim:

„Prvi napad na Srbe na Severu KiM, Srbija neće sedeti skrštenih ruku. Hoćete da proterujete Srbe – nećete ih proterivati“, poručio je Vučić.

Dok je rukovodstvo Srpske liste povelo zaposlene da „miting nade“ u Beogradu, Kosovska policija je zatekla građane, ali, izgleda i deo važnih međunarodnih predstavnika svojom akcijom zauzimanja zgrada Privremenih opštinskih organa.

Današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

Američki zvaničnici, na čelu sa Entoni Blinkenom oštro su reagovali, kvalifikujući to kao nasilnu akciju kosovskih vlasti, zatraživši prekid, dok koisovska predsednica odobrava, a kosovski ministar unutrašnji poslova čestita.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Međunarodni zvaničnici zabrinuti zbog situacije na Severu, osuđuju sukob, „ne prihvatamo dalje provokacije“

Osmani: Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno

Svećlja čestitao policiji na profesionalizmu ulaska u opštine, otpor video kao organizovani kriminal

Kris Marfi pričao sa Šoleom: Namerna provokacija Prištine, Kurti da je okonča odmah

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.