Kurti sa Ristućom o Severu: Opštinski objekti su vlasništvo Kosova

Kurti Ristuća
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se večeras sa komandantom KFOR-a, Angelom Mikelom Ristućom. Sastanak je usledio nakon današnje akcije Kosovske policije na Severu Kosova u sklopu koje su novi gradonačelnici uz jaku pratnju naoružanih službenika ušli u opštine, ali i osude međunarodne zajednice, a prvenstveno SAD-a. Poručio mu je da su opštinski objekti „vlasništvo Republike“.

Kurti je večeras sa Ristućom razgovarao o situaciji na Kosovu.

Nakon današnje akcije Kosovske policije, poručuje da su gradonačelnici opština na Severu Kosova izabrani na „slobodnim i demokratskim izborima“.

„Oni moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti i da nesmetano pružaju kvalitetne javne usluge svim građanima“, poručio je kosovski premijer.

Kurti je ujedno obavestio Ristuću da je Kosovska policija posvećena da obezbedi novoizabranim gradonačelnicima pristup radnim mestima odakle, kako dodaje, treba da „služe svim građanima bez razlike ili diskriminacije“.

„Sloboda kretanja, vladavina prava, bezbednost i zaštita, za sve građane, bez obzira na politička uverenja ili poreklo, etničku ili versku pripadnost, u Republici Kosovo je prioritet i interes sviһ“, kazao je ujedno Kurti.

U saopštenju se navodi i da bezbednosne institucije moraju da sarađuju kako bi garantovale bezbedno i mirno okruženje za sve.

Podsetimo, današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

Među prvima su se oglasili američki zvaničnici i to više njih, uključujući i državnog sekretara, sa snažnom osudom akcije kosovskih vlasti, odnosno nasilnog ulaska u zgrade Privremenih organa. Ujedno su uputili poziv kosovskom premijeru da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog.

U međuvremenu su se sa osudama oglasili i drugi međunarodni zvaničnici, ali u blažem tonu i sa pozivom na prestanak provokativnih akcija.

Sa druge strane prištinski zvaničnici opravdavaju akciju Kosovske policije, pa čak jedinicama koje su je sprovele – čestitaju.

„Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama je legitimno, u ispunjavanju svojih ustavnih dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike“, poručila je kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Čestitku Kosovskoj policiji na „profesionalizmu“, zapravo je uputio ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, uz navođenje da su se oni borili protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Sa druge strane, predsednik Srbije je sa mitinga u Beogradu za večeras najavio sednicu Saveta bezbednosti, upravo u vezi sa situacijom na Kosovu, navodeći da je Priština čekala da „sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine“.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Vučićevih par reči o Kosovu: Čekali da sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine

Međunarodni zvaničnici zabrinuti zbog situacije na Severu, osuđuju sukob, „ne prihvatamo dalje provokacije“

Osmani: Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno

Svećlja čestitao policiji na profesionalizmu ulaska u opštine, otpor video kao organizovani kriminal

Kris Marfi pričao sa Šoleom: Namerna provokacija Prištine, Kurti da je okonča odmah

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.