U Zvečanu sukob pripadnika KFOR-a i Srba, više desetina građana i 25 vojnika povređeno

Vest se ažurira

Više desetina građana i oko 25 pripadnika KFOR-a povređeno je danas u sukobima koji su se kasno popodne dogodili ispred zgrade opštine Zvečan, kada su okupljeni Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste tri blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Direktor ove zdravstvene institucije dr Zlatan Elek potvrdio je da je 52 sugrađana potražilo pomoć, a da je među njima bivši gradonačelnik opštine Zvečan. Teže je povređen i muškarac Č.S, a jedan muškarac je životno ugrožen.

Oko 25 vojnika KFOR-a ranjeno je prilikom „obuzdavanja demonstranata“ koji su protestovali u opštini Zvečan, potvrdio je KFOR. „U suprotstavljanju najaktivnijim rubovima mase, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo traumatične rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljivih predmeta“, naveli su iz ove misije.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, koji se aktivno uključio u smirivanje krize razgovaravši ranije danas sa Aljbinom Kurtijem, saopštio je da je među povređenim vojnicima KFOR-a 11 Italijana, od kojih je troje u tepkom stanju ali da nisu životno ugroženi.

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila petoro u vezi sa napadom na KFOR i samu policiju, potvrđujući da su bacani molotovljevi kokteli, eksplozivne naprave i da se pucalo.

Zapaljeno je jedno policijsko vozilo, a više vozila oštećeno. Kosovska policija potvrđuje da je situacija večeras i dalje „tenzična“, ali tvrdi da u Zvečanu, kao i u ostalim opštinama „kruže naoružane kriminalne grupe/osobe, obučene u crno i sa maskiranom odećom“.

„Kosovska policija nastavlja da upravlja situacijom u korodinaciji sa KFOR-om i započela je intenzivnu istragu o nasilju i napadima protiv medija, pripadnika KFOR-a i policije“, saopštila je policija.

Stiže novi talas osuda u vezi sa najnovijom krizom na Severu, ali ovog puta na račun Srba, odnosno onih koji su se sukobili sa KFOR-om. Međunarodni predstavnici koji su prethodnih dana upirali prst u kosovske vlasti i premijera Aljbina Kurtija da prestane da vuče jednostrane poteze, da mora d ahitno deeskalira situaciju, i da su jednostrane provokacije bile nepotrebne, sada listom osuđuju snažno nasilje prema pripadnicima KFOR-a, odnosno NATO-a i novuinarima.

Najmanje četiri novinarske ekipe prijavile su nasilje, mahom nad svojim prevoznim sredstvom, a jedno vozilo je i zapaljeno u Zubinom Potoku, dok je jedna ekipa prijavila da su pretrpeli fizički napad.

Do sukoba je došlo kada je KFOR zatražio od okupljenih Srba da propuste tri blindirana policijska vozila koja su se našla praktično zarobljena u masi okupljenih Srba koji od jutros ispred opštinske zgrade zahtevaju da specijalne policijske snage Kosova napuste ove zgrade koje su nasilno zauzele u petak.

Tokom čitavog dana KFOR je na terenu vodio šatl diplomatiju između Srpske liste i same policije unutra.

00.20 – Blokiran autoput kod Autokomande, građani zaustavili saobraćaj zbog haosa na Kosovu 

Kako su javili mediji u Beogradu, večeras su grupe građana u Beogradu izašle na ulice zbog stanja na Severu.

Nekoliko stotina građana Beograda zaustavilo je saobraćaj na autoputu kod Autokomande.

Okupljeni su doneli zastave sa teritorijom Kosova i natpisom „Nema predaje“, dok uzvikuju „Kosovo je srce Srbije“.

00.17 – Oglasio se patrijarh srpski Porfirije 

Uz poruku o miru, srpski patrijarh Porfirije uputio je podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Neka molitve Svetog vladike Nikolaja budu sa svima vama, a naročito danas sa svom našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Neka molitvama Svetog vladike Nikolaja mir siđe na kosovsko-metohijsku zemlju, na našu braću i sestre, ali i na sve ljude koji žive tamo“, poručio je večeras patrijarh srpski.

23.20 – Kurti sa Kvintom o Zvečanu: To nisu mirni protesti, već „gomila ekstremista u režiji zvaničnog Beograda“

Nakon što ga je predsednik Srbije optužio da je „isključivo on kriv“ za današnja dešavanjana Severu Kosova, kosovski premijer uputio je večeras kontraoptužbu, i to na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnikom Kancelarije EU.

„Glavni povod i tema sastanka bila su dešavanja na severu zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremističkiһ demonstranata protiv Kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija“, saopštili su iz kabineta kosovskog premijera.

Kurti se večeras sastao sa ambasadorima Kvinte.

Iako, kako navode, na ovim skupovima „ima i mirniһ demonstranata“, Kurti je ocenio da se ne radi o mirnim protestima, već o „gomili ekstremista u režiji zvančnog Beograda“.

Opširnije u posebnoj vesti.

23.00 – Trenutno u Zvečanu. Pripadnici KFOR-a i dalje u pripravnosti sa štitovima.

22.17 – Vučićeva poruka Srbima: Ne ulazite u sukob sa NATO-om, znam da se ne mirite sa okupacijom, radimo na oslobađanju uhapšenih

„Velike i teške posledice za koje je kriv i odgovoran isključivo Aljbin Kurti i za šta svi znaju“, oglasio se večeras srpski predsednik nakon današnjeg sukoba KFOR-a i građana u Zvečanu, u kojem je povređeno više desetina Srba, kao i pripadnika ove misije. Vučić poručuje Srbima da „ne ulaze u sukob sa NATO-om“, zato što, kako kaže, upravo to Kurti želi. Ima poruku i za „albanske okupatore“ – da će biti potpuno drugačija situacija „ako zapucaju“. Sa druge strane, tvrdi da je upravo danas jedan specijalac pucao na Srbe. Zatražio je od Kvinte da „urazumi Kurtija“ – „svoje čedo koje može da izazove takvo čudo kako niko drugi do sada nije“.

U društvu ministra odbrane i načelnika generalštaba Vojske Srbije, Vučići se večeras obratio medijima u zgradi srpskog predsedništva.

Krenuo je uz optužbe na račun kosovskog premijera navodeći da on ima želju da „izazove sukobe na KiM i krvoproliće u regionu“, ali i kaže da je „malo ko želeo da čuje istinu“.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.44 – Kosovska policija uhapsila petoro zbog nasilja u Zvečanu, tvrdi da se Severom kreću „organizovane kriminalne bande“

Kosovska policija uhapsila je pet osoba danas u vezi sa napadom na KFOR i samu policiju, potvrđujući da su bacani molotovljevi kokteli, eksplozivne naprave i da se pucalo. Zapaljeno je jedno policijsko vozilo, a više vozila oštećeno. Kosovska policija potvrđuje da je situacija večeras i dalje „tenzična“, ali tvrdi da u Zvečanu, kao i u ostalim opštinama „kruže naoružane kriminalne grupe/osobe, obučene u crno i sa maskiranom odećom“.

„Kosovska policija nastavlja da upravlja situacijom u korodinaciji sa KFOR-om i započela je intenzivnu istragu o nasilju i napadima protiv medija, pripadnika KFOR-a i policije“, saopštila je policija.

Kosovska policija večeras je iznela dugačku listu onog što je spočitala demonstrantima. Optužuje ih za „provociranje situacije“, napad na policiju i KFOR, ispisivanje provokativnih srpskih i ruskih simbola na policijska i kforova vozila, oštećenje guma i uopšte vozila, dok je jedno vozilo izgorelo, kao i za puštanje uzbunjujućih sirena.

Takođe naglašava da su napadali novinarske i medijske ekipe i to maskirani demonstranti, da bi onda iznela dugačku listu onog sa čime se pohvaljuje, u kako tvrdi, profesionalnom nastupu.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.29 – Međunarodni zvaničnici osuđuju današnje nasilje u Zvečanu

Nakon današnjeg sukoba Srba sa KFOR-om ispred zgrade opštine u Zvečanu, listom su se oglasili ambasadori u Prištini i međunarodni predstavnici. U svojim saopštenjima osuđuju, pre svega, napade na pripadnike KFOR-a, ali i na pojedine novinare koji su danas izveštavali.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.20 – Šteta na objektima i vozilima u jednom delu Zvečana nakon sukoba

Na delu puta od kružnog toka na ulasku u Zvečan pa do samog centra, nalazi se jedan oštećen civilni automobil sa kosovskim registarskim tablicama. Na njemu je razbijena šoferšajbna i izbušene su gume.

Polupan je i jedan kiosk, kao i prozori na obližnoj kući koja se nalazi na smoj raskrsnici. Zatekli smo i vlasnike ove kući kako stavljaju najlone na razbijene prozore.

20.22 – Vučić pozvao Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukob sa NATO-om

Srpski predsednik Aleksandar Vučić u vanrednom obraćanju medijima, pozvao je Srbe na Kosovu da „ne ulaze u sukob sa NATO-om“.

„Zapuca li albanski okupator, situacija će biti potpuno drugačija. To sam rekao i NATO-u“, poručio je on.

Uskoro opširnije…

20.20 – KFOR: Više od 20 pripadnika KFOR-a povređeno, „ničim izazvani napad“

Oko 25 pripadnika multinacionalnog kontingenta KFOR-a ranjeno je tokom, kako su naveli iz ove misije, „obuzdavanja demonstranata“ koji su protestovali u opštini Zvečan.

„U suprotstavljanju najaktivnijim rubovima mase, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo traumatične rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljiviһ predmeta“, naveli su iz ove misije.

Tvrde da su oni hitno zbrinuti od strane medicinskih jedinica KFOR-a, te da su trenutno pod nadzorom medicinskog osoblja koje procenjuje njihovo stanje.

Komandant Misije KFOR-a, general divizije Anđelo Mikele Ristuća, kako navode iz ove misije, lično prati razvoj situacije i „izražava saosećanje sa muškarcima i ženama misije koji su povređeni tokom sukoba“.

On tvrdi da su „ničim izazvani napadi“ na jedinice NATO neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat.

19.55 – Elek: 52 osobe zatražile pomoć u KBC KM, među njima i Dragiša Milović, jedan pacijent životno ugrožen

„Tokom današnjih nemira u Zvečanu izazvanih od strane pripadnika KFOR-a i Kosovske policije 52 sugrađana potražiili su pomoć u Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici“, saopštio je direktor ove zdravstvene institucije dr Zlatan Elek.

Među njima, kako je precizirao, je i lekar ovog KBC-a Dragiša Milović inače bivši gradonačelnik opštine Zvečan. Povređen je i muškarac Č.S.

„Oni su zadobili kontuzione povrede u predelu grudog koša, ruku, nogu. Č.S. je imao i povredu od gumenih metaka u predelu levog slabinskog predela“, kaže Elek.

Završena je i hirurška intervencija kod još jednog teško povređenog pacijenta koji je i životno ugrožen.

„Lekari se bore za njegov život u jedinici intenzivne nege. On ima dve prostrelne rane, jednu u predelu leve polovine karlice, a drugu u predelu kažiprsta leve ruke“, precizira direktor KBC-a.

Opširnije u posebnoj vesti.

19.16 – Teodosije u crkvi u Zvečanu služio moleban za mir

U crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, koja se nalazi na samo nekoliko destina metara od opštinske zgrade u ovom gradu gde je danas izbio žestoki sukob između Srba i pripadnika KFOR-a, vladika raško prizrenski Teodosije služio je moleban za mir.

U svom obraćanju i molitvi izrazio je duboku tugu zbog povreda zadobijenih tokom današnjeg protesta.

„Posebno od 11 italijanskih vojnika, od kojih su trojica teško povređena“.

Pomenuo je i povrede koje je zadobilo okupljeno srpsko stanovništvo ispred zgrade opštine u Zvečanu.

Vladika je podsetio da je jedan mladić u kritičnom stanju i da je hospitalizovan.

U ovoj se crkvi pomolio za ozdravljenje svih njih i za ponovno uspostavljanje mira i reda.

Naglasio je da se svi problemi „moraju rešavati mirnim putem“.

18.59 – Vučić se vanredno obraća u 20 časova

Srpski predsednik Aleksandar Vučić obratiće se večeras u 20 časova iz Predsedništva, a povodom trenutne situacije na Kosovu.

18.57 – Osmani: Oni koji izvršavaju „Vučićeve naloge“ moraju se suočiti sa pravdom

Nakon žestokog sukoba između pripadnika KFOR-a i okupljenih Srba ispred zgrade opštine Zvečan, među prvima se iz Prištine oglasila kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Kaže da su „srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale Kosovsku policiju, vojnike KFOR-a i novinare“.

„Ove neprihvatljive akte nasilje treba da osude svi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabilizuju Sever Kosova, moraju se suočiti sa pravdom“, naveli je Osmani na Tviteru.

18.28 – Nezvanično, tokom današnjih sukoba u Zvečanu povređen je jedan političar iz Zvečana uz još jednog muškarca, teže.

S obzirom na izostanak službene potvrde, ne možemo da otkrijemo njihova imena.

U bolnici u K.Mitrovici, saznajemo da je u toku operacija, a nju obavlja i direktor KBC Zlatan Elek.

18.26 – Nebom iznad Zvečana leti i vojni helikopter sa crvenim krstom

FOTO: KoSSev

18.09 – Zvečan: Izvlačenje blindiranog vozila specijalaca Kosovske policije i ranjenih pripadnika KFOR-a

18.07 – KFOR ide ka Zvečanu, helikopter nadleće sve vreme 

17.30 – Povređen novinar Tanjuga 

U poprečnoj ulici, nedaleko od opštine u Zvečanu ispred lokalnog kafiće, šok bomba pala je na oko pola metra ispred novinara agencije Tanjug.

On je lakše povređen u predelu noge, zadobio je ogrebotine i jači bol.

17.07 – Građani se povukli sve do taksi stanice u Zvečanu

Građani koji su se sukobili sa KFOR-om povukli su se sve do taksi stanice u Zvečanu. Tu se nalazi najmanje jedno vozilo Hitne pomoći.

Iz pravca Zvečana u Kosovsku Mitrovicu do sada su pod rotacijom došla najmanje tri sanitetska vozila, a nekoliko vozila hitne pomoći otišlo je i iz Mitrovice u Zvečan.

Situacija se sada donekle smirila, ali se još uvek povremeno bacaju kamenice i šok bombe u manjim količinima.

Sa obližnje zvečanske crkve čuju se zvona za večernju liturgiju.

16.36 – U toku incident okupljenih Srba i KFOR-a 

U toku je incident između okupljenih Srba i KFOR-a. Bačen je suzavac. KFOR zahteva da se oslobodi prolaz za vozila specijalne jedinice Kosovske policije da napuste mesto ispred opštine, što Srbi nisu dozvolili, uprkos pozivima Srpske liste.

Oni traže da svi specijalci izađu iz zgrade.

Kako javlja naš reporter sa terena, pripadnici KFOR-a počeli su nasilno da guraju ljude uključujući i novinare koji su se nalazili u prvim redovima. Okupljeni su se usprotivili. Tada je bačen suzavac, a pretpostavlja se da je to učinio KFOR. Bacale su se šok bombe, suzavci, kao i kamenice, flaše. Čuli su se pucnji iz vatrenog oružja, kao i detonacije.

Pripadnici KFOR-a su uspeli da masu poguraju toliko da izvuku zarobljena oklopna vozila specijalne jedinice Kosovske policije.

Više pripadnika KFOR-a je povređeno, a nije poznato koliki je broj povređenih sa druge strane.

Takođe, u blizini opštinske zgrade gori službeno strano vozilo.

Sada su se pripadnici KFOR podelili u dve grupe. Jedna grupa nalazi se tačno ispred opštine a prostire se i ka poprečnoj ulici i prema crkvi.

Druga grupa nalazi se između opštine i stambene zgrade.

16.27 – Pripadnici KFOR-a počinju da na silu uklanjaju okupljene Srbe, oni seli na zemlju

Nakon što su ponovo zatražili da građani omoguće da zarobljeni pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije izađu iz oklopnih vozila ili njima napuste trenutnu lokaciju, odnosno nakon što ponovo na to građani nisu pristali – pripadnici KFOR-a odlučili su da započnu sa nasilnim guranjem okupljenih Srba.

Srbi su potom seli na zemlju.

16.10 – Hiljade građana u tri severne opštine, kako je to sinoć i najavljeno, od jutros se nalaze ispred opštinskih zgrada, koje su jake snage specijalne kosovske policije zauzele u petak. Uglavnom se radi o zaposlenima privremenih srpskih organa, te ostalim službenicima i nekadašnjih kosovskih i srpskih institucija, kao i ostalih građana, među kojima ima, od penzionera, mladih do onih koji kriju svoja lica.

Najmanje jedan manji incident izbio je jutros u Zvečanu kada su radnici pokušali da uđu u zgradu a specijalna policija upotrebila suzavac. Građane i policiju razdvajaju jake snage KFOR-a, pre svega američke i mađarske, koje su u svim opštinama raspoređene između specijalne policije i građana.

Za sada, KFOR u potpunosti drži situaciju pod kontrolom. To čine ne samo sa jedinicama koje su se rasporedile, već i kroz krizne pregovore na samom terenu.

U Zvečanu predstavnik KFOR-a prvo razgovara sa jednom stranom, a potom sa drugom. Sa Srbima je za sada nepoznati starešina KFOR-a jutros razgovarao ispred opštine, kada mu je šef Srpske liste ponovio poznate zahteve, od kojih je glavni da specijalne jedinice Kosovske policije odmah napuste i opštinske zgrade na Severu, ali i ceo Sever. Predstavnik KFOR-a je potom otišao u opštinsku zgradu na razgovor sa kosovskim policajcima, da bi se onda vratio. Ova šatl diplomatija traje od osam časova.

Rakić je takođe u jednom trenutku zatražio i od građana da oslobode prostor za izlazak dva blindirana vozila Kosovske policije iz kruga opštinske zgrade, a što su građani odbili uzvikujući „Izdaja!“. Iako ih je Rakić ubeđivao da bi se tako načinio prvi korak, okupljeni su zatražili da sva vozila odu. Javnosti se u Zvečanu prvi obratio bivši gradonačelnik Dragiša Milović koji je naglasio da građani mirno zahtevaju odlazak policije.

Nakon njegovog obraćanja, poverenik za odbranu Kosova i Metohije, Nebojša Jović, glasno je negodovao prema Miloviću, rekavši da treba da ga je sramota, te da specijalne jedinice ne bi mogle da uđu u opštinske objekte da nije Srpska lista odvela građane na Vučićev miting.

Kritike na račun toga da je narod ostavljen na cedilu čulo se više puta od jutros. Slična je situacija u Leposaviću i Zvečanu, mada mirnija.

U Zubinom Potoku, jutros se u pratnji nekadašnjeg gradonačelnika Srđana Vulovića, zaposlena u opštini obratila specijalnim jedinicama koje nisu dozvolile ovim službenicima da odu na svoja dosadašnja radna mesta, kazavši da je ona punih 35 godina išla na svoje posao, da se Srbi „ne bune“ da „vaš gradonačelnik“ ide na posao u Čabru, poručivši: „Grdan je onaj gradonačelnik kog brani policija i kog policija uvod u zgradu“.

U Leposaviću je mirno tokom čitavog jutra, ali je KFOR razvukao bodljikavu žicu ispred opštine. Predsednik privremenog organa Zoran Todić se javnosti obratio u sličnom tonu, sa zahtevom da se oslobodi zgrada i povuku specijalci.

U sve tri opštine građani pevaju i sa razglasa se puštaju patriotske pesme. Od incidenata zabeleženo je još i ispisivanje slova Z, kao četiri ocila na dva blindirana policijska vozila, te postavljanje srpske zastave na jednom od njih.

Američki ambasador Džefri Hovenijer sastao se rano jutros u zgradi EU u Prištini sa dva gradonačelnika – iz Zvečana i Zubinog Potoka, koji su iz stranke Hašima Tačija, ne i iz druge dve opštine, iako su kosovski mediji kasno noćas javili da su pozvana sva četvorica na sastanak, pri čemu su gradonačelnici potvrdili da će otići na posao pre sastanka.

Nedostaje potvrđena informacija gde se nalaze druga dvojica gradonačelnika, koja su iz redova Samoopredeljenja.

Prema pojedinim izveštajima, navodno je gradonačelnik Leposavića još jutros oko 6 sati bio u kancelariji, a sa njim se tamo nalazi i još jedan funkcioner Samoopredeljenja. Takođe, gradonačelnik Zvečana koji se jutros sastao sa Hovenijerom, prema pisanju pojedinih medija, navodno tokom dana dolazi u opštinsku kancelariju. Međutim, od predstavnika KFOR-a na terenu saznajemo drugačije. 

Hovenijer je odmah nakon sastanka produžio u susednu zgradu na sastanak oko 11 sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, ali se dvojica gradonačelnika i dalje nalaze u zgradi EU. Nakon ovog sastanka poručio je da je veoma zabrinut. 

Iz Beograda stiže poruka da je vojska „i dalje u brobenoj gotovosti“, te da će do 14 časova da završe „potpuno raspoređivanje jedinica“, ali i da se nadaju diplomatskom rešenju. Međutim, uputio je kritike KFOR-u, sa kojim potvrđuje da je Generalštab u neprestanoj komunikaciji, da je stao na stranu kosovske policije, čuvajući nju umesto građane.

KoSSev nezvanično saznaje da je u Bratislavi organizovan hitan sastanak između kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, i srpskog predsednika, Aleksandra Vučića i to na zahtev izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka. 

16.05 – Građani u Zubinom Potoku se razišli

Građani koji su jutros od 7 časova protestovali u centru Zubinog Potoka, odnosno ispred opštinske zgrade, nešto posle 15 časova su se i razišli, potvrdio nam je Milija Biševac.

Rečeno im je da danas novi gradonačelnik, Izmir Zećiri, u opštinu neće dolaziti.

Kazao je i da će se građani ponovo na istom mestu ponovo okupiti ujutru takođe u 7.

15.57 – Kurti razgovarao sa Tajanijem: Sadašnje vreme zahteva sprovođenje osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na Severu

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas sa italijanskim ministrom spoljnih poslova, Antoniom Tajanijem.

„Obojica smo se složili da sadašnje vreme zahteva sprovođenje osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na Severu“, napisao je Kurti na Tviteru.

Inače, Italija trenutno predsedava misijom EULEX-a na Kosovu.

15.35 – Fon Kramon zatražila da kosovske vlasti povuku specijalce sa Severa i sednu za pregovarački sto

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon zatražila je od kosovskih vlasti da povuku specijalce sa Severa, potvrđeno je za KoSSev.

„Da li je ovo oblik dobrog upravljanja koji mi želimo? Umesto toga treba da imamo mere za izgradnju poverenja. Dijalog na Kosovu je jedini način da se izađe iz ove situacije. Pozivam kosovske vlasti da razmisle o preduzimanju mera za izgradnju poverenja, a kao primer toga – povlačenje specijalnih policijskih snaga sa Severa. Da sednu za pregovarački sto“, kazala je fon Kramon danas na konferenciji za medije u Prištini.

Opširnije u posebnoj vesti.

15.13 – Specijalci odbijaju da napuste zgradu opštine Zvečan, pripadnik KFOR-a primetio mnogo lica pod maskama

Na zahtev Srpske liste upućen predstavniku američkog KFOR-a ispred zgrade opštine Zvečan, iz ove misije nakon konsultacija u samoj opštini, poručili su da specijalci ne žele da je napuste.

Traže da okupljeni Srbi oslobode blokirana oklopna vozila među masom, kako bi ih povukli ka opštini ili da makar iz njih izađu pripadnici specijalne policije i da im se omogući bezbedan prolaz do opštinske zgrade.

Pukovnik američkog je preko čelnika Srpske liste ujedno kao predlog izneo i da se jedno vozilo specijalaca povuče odatle, a da ga zameni njihovo vozilo KFOR, na šta građani nisu pristali uzvikujući da će na taj način specijalna policija i dalje ostati tu.

Građani ne pristaju na ništa drugo, osim da specijalci napuste opštinsku zgradu.

Predstavnik KFOR-a preneo je potom poruku druge strane da će, ukoliko građani nastave da odbijaju da zarobljeni pripadnici specijalne policije izađu iz oklopnih vozila, specijalci u jednom trenutku izaći iz opštine kako bi ih izvukli.

Ono što će da se dogodi je da policija neće da sluša nas – KFOR, jer ne vide dobru veru od strane okupljenih. Pa će da nas izguraju sa puta kako bi spasili svoje službenike

Drugi pripadnik KFOR-a dotakao se toga što se ispred ove opštine nalazi veliki broj građana koji maskom kriju svoje lice i koji se „sumnjivo kreću“, na šta mu je Igor Simić odgovorio da oni moraju prikriti lice da ih „sutra policija ne bi malteritirala i hapsila“.

Pukovnik američkog KFOR-a potvrdio je i da je razgovarao sa komandantom ove misije o tome kako da se trenutna situacija deeskalira, ali i da će obaviti još nekoliko važnih poziva.

Pozvao je sve da pokušaju da održe mir.

„KFOR je tu da štiti one koji su napadnuti. Ako bacite kamen na mene logično je da ću ja biti agresivan“, kazao je ovaj pukovnik.

FOTO: KoSSev

15.07 – Leposavci novom gradonačelniku doneli pelene i čarape, bele; Otpevali pesmu „Izađi mala“

Okupljeni u Leposaviću simbolično su ispred pripadnika KFOR-a bacili pampers pelene, ali i crne čarape.

Kažu da su oni kao dobri domaćini sa dobrim navikama na taj način novom gradonačelniku želeli da požele dobrodošlicu.

„To je za ovog novog gradonačelnika kojeg mi nismo upoznali i koji očigledno ne želi da upozna svoj narod, a hoće da nas predstavlja“, kazala je jedna meštanka opštine Leposavić.

Po uzoru na Zvečan, i Leposavci su u jednom trenutku pozivali da se opštine oslobode pesmom „Izađi mala“.

14.45 – Izvršena smena pripadnika KFOR-a u Zvečanu

Upravo je izvršena smena pripadnika KFOR-a u Zvečanu. Poljake koji su se nalazili tu od jutros, sada su zamenili Mađari i Italijani.

14.33 – Srpska lista nije želela da razgovara o vozilima, već o tome da specijalci napuste opštinsku zgradu

Na novom susretu Srpske liste sa sada novim predstavnikom odnosno pukovnikom američkog KFOR-a, zatraženo je da ova misija obezbedi zgradu, a da je napuste pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije.

Iz Srpske liste, kako je kazao Igor Simić, nisu želeli da razgovaraju o uklanjanju dva vozila iz mase okupljenih građana, što je prethodno od Srba zatraženo.

Simić kaže i da je pukovnik bio korektan, da su od njega posebno zatražili da KFOR bude neutralan.

„Tražili smo mu da spreče Kurtija i da utiču na to specijalci napuste zgrade“, kazao je on.

Poručio je i da ne želi da se bavi „spekulacijama“ odnosno time, šta će se dalje desiti ukoliko KFOR ne prihvati njihove zahteve.

Nakon što ih je pukovnik američkog KFOR-a saslušao, ponovo se uputio ka zgradi opštine. Inače, na taj način se od jutros vode pregovori između dve strane.

14.15 – U Leposaviću manje napeto, atmosfera opuštenija

Ispred zgrade opštine u Leposaviću takođe se nalazi veliki broj okupljenih građana sa jedne i pripadnika KFOR-a sa druge strane.

Na svim prilaznim putevima ka ovoj opštini nalazi se veći broj redovnih patrola Kosovske policije, ali na samom ulazu u Leposavić primetna su dva brona vozila.

Situacija u Leposaviću dosta je opuštenija u odnosu na Zvečan, javlja naša reporterka.

13.41 – Okupljeni pesmom „Izađi mala“ pozivaju specijalce da napuste zgradu opštine

Okupljeni ispred zgrade opštine Zvečan pesmom „Izađi mala“ pozivaju specijalne policijske jedinice da napuste opštinsku zgradu.

Atmosfera, iako sa jedne strane veoma napeta, sa druge je i vesela.

Ispred opštine se i dalje nalazi veliki broj pripadnika KFOR-a naspram okupljenih Srba.

13.38 – KFOR sa Dudinog krša ide ka opštini Zvečan

Konvoj od preko 20 vojnih vozila KFOR-a upravo ide preko Dudinog krša ka opštini Zvečan.

13.31 – Biševac: U Zubinom Potoku mirno, narod nezadovoljan Srpskom listom, svi nešto čekamo a ne znamo šta

Situacija u Zubinom Potoku mirna je od jutros kada su se građani okupili ispred opštinske zgrade u pokušaju da zaposleni uđu u nju i nastave sa radom, nakon što ih je u petak zauzela specijalna kosovska policija.

U jednom trenutku je čak članica Privremenog organa i zaigrala kolo.

Danas su među građanima vidljivi rukovodioci Srpske liste, ali kao i u drugim opštinama i ovde, prema svedočenjima, primetno je nezadovoljstvo rezultatim njihovog rada. Zameraju im što nemaju jasno uokvirene zahteve podnete kosovskim vlastima i specijalnim jedinicama. Posebno im zameraju što su povukli građane u petak na Vučićev miting u Beograd i time olakšali nasilan ulazak specijalnih jedinica.

„Prvo je moje lično razočaranje, ali i dosta građana ovde deli isti osećaj. Probali su da uđu jutros i vrate se na svoja radna mesta, i to je bilo to. Niti imaju neki papir, nešto da su predali policiji šta se traži. Nisu se obratili građanima. Svi nešto čekamo a ne znamo šta“, kazao je za KoSSev lider GI Za Zubin Potok Milija Biševac.

On smatra da je moralo da se specijalnim jedinicama i kosovskim vlastima uruče zahtevi lokalnih Srba, a oni su jasni, navodi dalje Biševac.

„Da se zna šta tražimo. To je da se povuku specijalne jedinice, da se zaposleni vrate na svoja radna mesta, a novoizabrani gradonačelnici da se povuku u kancelarije u Čabri kod nas, i Bistrici dole u Leposaviću, pa povremeno da mogu i ovde, kada je potrebno da obavljaju neke administrativne poslove ili obaveze, sve do trajnijeg rešenja za celu situaciju“, dodao je.

U Zubinom Potoku, jutros se u pratnji nekadašnjeg gradonačelnika Srđana Vulovića, zaposlena u opštini obratila specijalnim jedinicama koje nisu dozvolile ovim službenicima da odu na svoja dosadašnja radna mesta, kazavši da je ona punih 35 godina išla na svoje posao, da se Srbi „ne bune“ da „vaš gradonačelnik“ ide na posao u Čabru, poručivši:

„Grdan je onaj gradonačelnik kog brani policija i kog policija uvod u zgradu“.

Zubin Potok
FOTO: KoSSev

13.17 – Srpska lista tražila garancije KFOR-a da novi gradonačelnik neće doći, ponudili i da se propusti samo jedno oklopno vozilo 

Na gotovo 10. rundi pregovora između Srpske liste i predstavnika američkog KFOR-a, Srpska lista sada je ponudila da samo jedno oklopno vozilo Kosovske policije ode do stanice.

Takođe, SL traži garancije KFOR-a da u ovu opštinu neće doći novi gradonačelnik, što su ovi odbili da garantuju.

Amerikanac je Rakiću naglasio da njegov posao nije da se meša u dijlaog, već da očuva mir, ipak dodajući da ima informaciju da Iljir Peci danas u Zvečan neće doći.

Novim pregovorima sa KFOR-om sada je uz Gorana Rakić i Aleksandra Spirića, prisustvovao i Nebojša Jović.

Amerikanac sada čeka da ga u pregovorima sada zameni njegov šef.

12.58 – Hovenijer: Situacija na Severu duboko uznemirujuća, važno da se nasilno ne ulazi u opštine

Ambasador SAD na Kosovu, Dzefri Hovenijer, obratio se medijima nakon sastanka sa predsednicom Vjosom Osmani, prenosi Koha.

Ovom sastanku prisustvovao je i direktor Kosovske obaveštajne agencije, Petrit Ajeti, prenose mediji.

Hovenijer je potvrdio da se razgovaralo o situaciji na Severu.

Za njega je ta situacija duboko uznemirujuća, poručivši da je važno da se nasilno ne ulazi u objekte opština na Severu, a to je nešto što su kao važno istakle i zemlje Kvinte.

„Ovo ostaje naš stav. Sa gradonačelnicima smo razgovarali i o tome kako mogu da obavljaju svoju dužnost i služe građanima, posebno bez potrebe za silom za ulazak u institucije“, kazao je Hovenijer.

Kaže i da mu nije poznato zbog čega dvojica gradonačelnika danas nisu bila na ovom sastanku.

„Zajedno sa mojim kolegom, ambasadom EU Tomašom Sunjogom, pozvali smo na sastanak gradonačelnike severnih opština, došli su samo predsednici opština Zvečan i Zubin Potok. Razgovarali smo o ovoj uznemirujućoj situaciji. Ne znam zašto ostali predsednici opština nisu došli, mogu samo da kažem da su bili pozvani“, kazao je Hovenijer.

12.42 – KFOR traži da se građani sami pomere ili će to oni učiniti silom

Predstavnik KFOR-a sada je čelnicima Srpske liste ponudio dve konkretne opcije za ono što već duže od njih traže, a to je da zamole okupljene građane da oslobode prostor kako bi se iz mase izvukla dva oklopna policijska vozila.

Rakiću i Simiću je kazao da oni sami pokušaju da utiču na građane na to urade ili će ih oni, u suprotnom, nasilno odgurati oko 30 metara unazad – koliko je potrebno.

Rakić je zatražio da se pošalje drugi predstavnik KFOR-a koji će razgovarati sa njima, a zbog „nedostatka poverenja“.

Sada se njegov dolazak očekuje, a građani i dalje negoduju.

U jednom trenutku su albanski novinari pušteni da uđu u zgradu opštine, kako su kazali policajci, zbog njihove sigurnosti. To nije bilo omogućeno medijima na srpskom jeziku.

12.28 – I dalje se traži da građani oslobode prostor za dva oklopna vozila, oni ne pristaju

Predstavnik KFOR-a ponovo je izašao iz zgrade opštine Zvečan, kako bi obavio razgovor sa predstavnicima Srpske liste.

Od Igora Simića i Gorana Rakića i sada je zatražio da građane zamole da oslobode prostor kako bi se iz mase izvukla blokirana policijska oklopna vozila, koja se nalaze pored opštine.

Građani su se ponovo bunili i nisu želeli na to da pristanu.

FOTO: KoSSev

Nakon desetominutnog razgovora predstavnik KFOR-a je ponovo ušao u zgradu opštine.

Situacija je u Zvečanu trenutno mirna, ali napeta.

Novo je i to da su se ispred ove opštine pojačale KFOR-ove formacije za razbijanje demonstarcija, te ih sada ima najmanje 50 raspoređenih u nekoliko redova.

12.23 – KFOR: Obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da podstaknu nasilje i izazovu eskalaciju

Misija KFOR-a predvođena NATO-om, koja od jutros drži kontrolu između građana i kosovskih specijalaca u sve četiri opštine na Severu, upravo je pozvala sve strane da se uzdrže od poteza koje bi mogle da podstaknu tenzije i izazove eskalaciju.

„KFOR poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se smanjile tenzije i kao jedini put ka miru i normalizaciji“, naglasili su iz ove misije.

Opširnije u posebnoj vesti.

12.00 – Simić ispred opštine Zvečan: Ne odlazimo odavde dok se oni ne povuku

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, obratio se danas građanima okupljenim ispred opštine Zvečan, stavivši naglasak na to da se naoružane specijalne jedinice nalaze u blizini škola i vrtića.

„Doveli su teško naoružane ljude snajperima, dugim cevima, neposredno pored osnovne škole pored naše dece, koja kao što znate, nisu danas u školi i vrtićima“, poručio je Simić.

Kaže da građani i oni sami neće otići dok se specijalci odatle ne povuku, te da su tu isključivo da bi zaštitili mir i svoje porodice: „U tom smisli učiniće sve, kako bi svoje porodice zaštitili“.

Od KFOR-a takođe očekuju da ispune svoj mandat i obezbede slobodno kretanje i slobodan pristup opštini da bi, kaže, „građani mogli da ostvaruju svoja prava“.

„Pozivamo KFOR da otprati nepozvane goste na jug i omogući da građani ostvaruju svoja prava u srpskoj opštini, da radnici mogu normalno da rade u ovoj opštini i da se situacija vrati na stanje kakvo je bilo pre petka kada su nasilno ušli u ovu zgradu“, kazao je Simić.

Očekuju da ostanu statusno neutralni i da ne „pružaju zaštitu ilegalnim parapolicijskim jedinicama, koje se nalaze ilegalno u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije“.

11.29 – Vučević: Do 14h završićemo raspoređivanje jedinica, nadamo se političkom rešenju

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da će se do 14 časova završiti potpuno raspoređivanje formacija jedinica, u skladu sa naredbom predsednika Srbije od petka i da vojska ostaje u stepenu borbene gotovosti.

Jedinice VS će biti pripremljene da izvrše svaku naredbu, u nadi da će se naći političko rešenje, naveo je Vučević.

I on je ocenio da Kfor štiti kosovsku policiju i „uzurpatore demokratije, samozvane predsednike opština od stanovnika kojima bi trebalo da budu gradonačelnici“.

Opširnije u posebnoj vesti.

11.04 – Američki ambasador održao sastanke sa dvojicom novih gradonačelnika, sada je sa Vjosom Osmani

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer održao je jutros sastanak sa dvojicom gradonačelnika opština na Severa, Izmirom Zećirijem iz Zubinog Potoka i Iljirom Pecijem iz Zvečana.

Na ovaj sastanak zapravo su bila pozvana sva četvorica novoizabranih gradonačelnika i još uvek nije poznat razlog njihovog neprisustvovanja.

Isto tako, nije poznat ni ishod današnjeg sastanka, a Hovenijer je upravo započeo sastanak sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani.

Razgovori se vode u zgradi Evropske unije u Prištini, a kako javljaju mediji, dvojica gradonačelnika se tu i dalje nalaze.

10.49 – Kosovska policija još jednom optužila demonstrante u Zvečanu da su nasilnim putem pokušali da uđu u objekat ove opštine

Okupljene građane koji su jutros prišli zgradi opštine Zvečan, pripadnici KP su u ranim jutarnjim satima rasterali uz pomoć suzavca. Upravo se ova institucija oglasila saopštenjem u kojem navodi da su bili „prinuđeni“ da upotrebe ovaj sprej, optužujući okupljene demonstrante da su oni ti koji su koristili suzavac, kao i da su nasilnim putem pokušali da uđu u objekat ove opštine.

Opširnije u posebnoj vesti.

10.30 – Rakić zatražio od građana da naprave prostor da dva oklopna vozila odu, građani ne žele, traže da se povuku svi

Nakon obavljenog razgovora sa predstavnikom američkog KFOR-a, koji sve vreme unakrsno pregovara sa čelnicima Srpske liste, Goranom Rakićem i Igorom Simićem, ali i sa ljudima koji se trenutno nalaze u opštini Zvečan – Rakić je zatražio od okupljenih građana da naprave prolaz da dva blindirana policijska vozila odu.

Međutim, građani su to odbili i traže da se iz Zvečana, ali i sa celog Severa Kosova povuku svi.

Pri svojim zahtevima ostali su, uprkos tome što je Rakić naglašavao da će se odlaskom dva vozila načiniti prvi korak.

Kako javlja naš reporter građani su uzvikivali „Izdaja“.

Razgovori su i dalje u toku. Ispred opštine je i dalje veliki broj građana, a među njima ima i osoba koja kriju svoja lica.

09.38 – Postavljena srpska zastava na jednom oklopnom vozilu, na drugom ispisano četiri S i slovo „Z“ – puštaju se narodne pesme

Na jednom oklopnom vozilu Specijalnih jedinica Kosovske policije građani su postavili srpsku zastavu. Na drugom oklopnjaku ispisana su četiri slova S i slovo „Z“.

Sa razglasa se već 15 minuta mogu čuti srpske narodne pesme.

09.20 – KFOR formirao kordon iza kordona policije u Zvečanu

Iza kordona Kosovske policije koja je stacionirana ispred zgrade opštine, okrenuta ka građanima i opremljena opremom za razbijanje demonstracija, upravo su još jedan napravili pripadnici KFOR-a.

08.45 – „Grdan nam je taj gradonačelnik kada ga brani policija i uvodi u zgradu“

U društvu predsednika Privremenog organa opštine Zubin Potok, Srđana Vulovića, policijskim službenicima se obratila jedna od zaposlenih.

„Mi ne branimo vašem gradonačelniku da ide u Čabru, da radi, njega je birao albanski narod, neka ode tamo. Mi tražimo naša radna mesta, da se vratimo u naše kancelarije“, poručila im je.

Kaže da je sramno da zgrada opštine bude „policijska stanica“.

„Grdan nam je taj gradonačelnik kada ga brani policija i da ga policija uvodi u zgradu“, naglasila je.

08.21 – Zubin Potok – Građani tražili da uđu u opštinu, policajci im zabranili, čula se sirena

Situacija je trenutno mirna i u opštini Zubin Potok, gde se i ovog jutra začula sirena.

Ispred opštinske zgrade takođe je prisutan veliki broj građana koji su ovog jutra tražili da uđu u objekat.

Međutim, kako nam je potvrdio Milija Biševac iz GI za Zubin Potok, koji se nalazi ispred opštine policijski službenici koji stoje ispred objekta sa opremom za razbijanje demonstracija su im rekli da ne mogu.

Među građanima su i predstavnici privremenog organa opštine Zubin Potok, kao i predsednik, Srđan Vulović.

U Zubinom Potoku su takođe pripadnici KFOR-a. Međutim, za razliku od Zvečana i Leposavića, oni stoje sa strane i nadgledaju situaciju.

07.41 – Policajci i KFOR ispred opštine – građani sa druge strane, pregovori u toku

Nakon novog incidenta do kojeg je došlo kada su građani pokušali da uđu u opštinu, a potom ih zaustavili policijski službenici koristeći suzavac, situacija se smirila, ali je i dalje napeta.

Ispred ove opštine su došli čelnici Srpske liste – među kojima predsednik, Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić, kao i nekadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević i predsednik PO Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Rakić i Simić razgovaraju sa predstavnicima KFOR-a.

Nakon Milovića, Rakić je ponovio zahteve da se specijalne jedinice povuku sa Severa Kosova i napuste opštinske zgrade.

Pripadnik KFOR-a im je rekao da napravi prostor, odnosno da se građani udalje do raskrsnice, gde su bili pre nego što je izbio novi incident, odnosno došlo do pokušaja ulaska u samu opštinu.

Rakić i građani su to odbili, a čuli su se povici, „uaaaa“, „nećemo“.

Pripadnik KFOR-a je potom naglasio da su oni ovde da održe red i mir.

Razgovori su i dalje u toku.

U međuvremenu se jedno vozilo KFOR-a probilo kroz masu te je više službenika ove misije potom ušlo u zgradu opštine.

Ispred opštine Zvečan ovog jutra nalazi se veliki broj građana.

Sa druge s trane, više desetina pripadnika specijalnih jedinca uz punu opremu i štitove za razbijanje demonstracija nalazi se ispred opštine i obezbeđuju zgradu.

Pripadnici KFOR-a sa istom opremom nalaze se nepsoredno ispred njih, a sa druge strane su građani.

Među viđenijih ljudi sa Severa u Zvečanu su trenutno lider GI Srpski Opstanak, Aleksandar Arsenijević, kao i poverenik Pokreta za odbranu KiM, Nebojša Jović

07.15 – Građani krenuli ka opštini, policija koristila suzavac

Okupljeni građani ispred opštine Zvečan nešto posle 07.00 krenuli su ka opštini kako bi ušli u objekat.

Oni su na raskrsnice ka zgradi opštine probili kordin koji su napravili pripadnici KFOR-a, ali su ih zaustavile specijalne jedinice.

Kosovska policija napravila je kordon kako bi blokirala prilaz Opštini Zvečan okupljenima. Uz upotrebu suzavca rasterali su okupljene građane.

Ispred opštine su tada čuli povici – „Srbija, Srbija“.

FOTO: KoSSev

Nakon novog incidenta doskorašnji gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović, razgovarao je sa jednim od policajaca kojima garantuje da neće biti nereda. Obojica su smirivali situaciju.

Milović je ujedno zatražio od pripadnika Kosovske policije da se povuku, obećavajući im da ih niko neće napadati.

Doskorašnji gradonačelnik Zvečana ujedno se obratio medijima navodeći da je na delu okupacija, a da su se građani okupili kako bi „mirno i demokratski“ protestovali.

07.00 – Uoči početka nove radne nedelje snage KFOR-a i EULEX-a stacionirale su se ispred opštinskih objekata koji su u petak zauzeti od strane pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije. Ispred opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, ovog jutra su se okupili i građani.

U Zvečanu ovog jutra zatičemo veliko prisustvo pripadnika Kosovske policije, ali i snaga KFOR-a i EULEX-a.

Policajci su stacionirani kod crkve kao i u nastavku te ulice ka opštinskoj zgradi, ali i ispred srednje i nedaleko od osnovne škole.

Policijski službenici su ovog jutra odložili puške, odnosno ne nose ih sa sobom.

Ujedno ispred ove opštine jutros su stacionirane jedinice KFOR-a među kojima su i službenici sa štitovima, tj. jedinice za razbijanje demonstracija

Negde oko 07.00 nedaleko od opštine u Zvečanu počeli su da se okupljaju građani sa Severa Kosova. Prema nezvaničnicim saznanjima KoSSev-a reč je o Srbima zaposlenim u srpskim institucijama. Ovog jutra grupe građana viđene su i u sevrnoom delu Kosovske Mitrovice, odnosno na izlazu iz grada u pravcu Zvečana.

U Zvečanu se nalazi više od sto ljudi.

Ista situacija je i u opštini Leposavić. Više desetina službenika ove misije stacionirano je ispred opštinskog objekta takođe uz opremu za razbijanje demonstracija, odnosno štitove.

Postavljena je ograda, kao i bodljikava žica.

Sa druge strane bodljikave žive je veliki broj građana.

 

Leposavić
FOTO: Dragana Cvetković

Prisustvo KFOR-a pojačano je i u severnom delu Kosovske Mitrovice, odnosno Bošnjačkoj mahali, gde smo ovog jutra zatekli najmanje sedam patrola. Oni su ujedno stacionirani ispred opštine Sevevrna Mitrovica. Ispred opštine nalazi se i jedna patrola Kosovske policije.

 

Podsetimo, četvrti je dan od nasilnog ulaska specijalnih jedinica u opštinske zgrade u tri severne opštine. One su uvele novoizabrane albanske gradonačelnike Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, čemu se lokalni Srbi protive. Akcija je u sve tri opštine bila propraćena incidentima sa više od 10 lakše povređenih Srba i 5 policajaca, i najmanje dva demolirana policijska vozila, uz opšte neodobravanje lokalne zajednice, uprkos suprotnim tvrdnjama u Prištini.

Oštre su reakcije međunarodne zajednice, a u takvom tonu među prvima je reagovao i američki državni sekretar Entoni Blinken i to zasebnim saopštenjem. Nemački izaslanik za dijalog, Manuel Saracin, kao i evropska izvestiteljka za Kosovo Viola Fon Kramon, hitno su došli kroz odvojene posete. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i šef evropske diplomatije Žozep Borelj, pozvali su dve strane na dijalog, a Prištinu da ne povlači jednostrane akcije i podhitno deeskalira situaciju, te ne povlači destabilišuće korake. Osude, pored Kvinte, stižu i od pojedinačnih ambasadora, EU, EULEX-a i UNMIK-a.

Ispred opštinskih zgrada proteklih dana smenjivale su se se različite vrste policijskih vozila – od blindiranih, redovnih, civilnih džipova, kao i jedinica – od policajaca u običnim uniformama, do specijalaca sa šlemovima, pancirima i drugim cevima, kako u plavim, tako i sivim uniformama.

Kosovska policija zamenila je nadzorne kamere i ulazna vrata. Nepoznanica je i šta je sa dokumentacijom i drugom imovinom Republike Srbije u ovim zgradama. 

Juče je na licu mesta bila i evropska izvestiteljka, koja je obišla Zvečan i Leposavić, gde su se policajci danas stacionirali, uključujući i flotaciju Trepče. Fon Kramon je prizor ocenila „zastrašujućim“, naročito nakon obilaska oblasti u Zvečanu, gde se u neposrednoj blizini specijalnih jedinica nalaze dve škole, obdanište sa jaslicama i studentski dom.

U toku jučerašnjeg dana usledio je novi talas kritika i poziva međunarodnih predstavnika upućenih Prištini da deeskalira sitauciju i ne preduzima jednostrane radnje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.