Kosovska policija još jednom optužila demonstrante u Zvečanu da su nasilnim putem pokušali da uđu u objekat ove opštine

FOTO: KoSSev

Uoči početka nove radne nedelje snage KFOR-a i EULEX-a stacionirale su se ispred opštinskih objekata koji su u petak zauzeti od strane pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije. Okupljene građane koji su prišli zgradi opštine Zvečan, pripadnici KP su u ranim jutarnjim satima rasterali uz pomoć suzavaca. Upravo se ova institucija oglasila saopštenjem u kojem navodi da su bili „prinuđeni“ da upotrebe ovaj sprej, optužujući okupljene demonstrante da su oni ti koji su koristili suzavac, kao i da su nasilnim putem pokušali da uđu u objekat ove opštine.

„Danas je na severu zemlje najavljivano da će biti održani protesti/skupovi, pa se sa tim u vezi policija Kosova, priznajući pravo na javna okupljanja putem mirnih protesta, po službenoj dužnosti stara o očuvanju javnog reda i mira, kao i dužnosti definisane Ustavom Republike Kosova i važećim zakonima“, saopštili su iz KP.

Potvrđujući da su se demonstranti okupili u opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, KP tvrdi da su ispred zgrade opštine u Zvečanu, demonstranti pokušali nasilno da uđu u ovaj objekat.

„Ispred objekta opštine Zvečan, demonstranti pokazujući nasilje i bacajući suzavac, pokušali su da pređu bezbednosne kordone kako bi nasilno ušli u objekat opštine, gde je policija bila prinuđena da upotrebi legalna sredstva poput spreja da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu“, tvrde iz KP.

Iz ove institucije ujedno navode da se protesti u severnim opštinama nastavljaju, te da Kosovska policija upravlja situacijom, te pozvala građane da mirno protestuju.

„Policija Kosova upravlja situacijom, istovremeno poziva građane da obrate posebnu pažnju i oprez tokom protestnih poziva, da mirno protestuju i da ne nasedaju na eventualne provokacije kakve god da su prirode“, poručuju iz KP.

Sprovođenje javnog reda i bezbednosti, ostaće među primarnim ciljevima, navode iz ove institucije.

„Angažovanje policije u sprovođenju javnog reda i bezbednosti, pružanju bezbednosti građanima, sloboda kretanja, kao i preduzimanje policijskih mera u skladu sa situacijom i dešavanjima na severu zemlje, i dalje će ostati među primarnim ciljevima i zadacima Policije Kosova“, zaključuju.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti:

KFOR: Obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da podstaknu nasilje i izazovu eskalaciju

Vučević: Do 14h završićemo raspoređivanje jedinica, nadamo se političkom rešenju

Ispred opština na Severu snage KFOR-a, ali i građani: Specijalci koristili suzavac u Zvečanu, situacija sada mirna, pregovori u tokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.