Albanski gradonačelnici uz specijalce ušli u zgrade Privremenih organa, skinuli srpske i postavili kosovske zastave, SAD osudile i od Kurtija traže prekid nasilja, Osmani i Svećlja čestitaju

FOTO: KoSSev

VEST SE AŽURIRA

Jake snage specijalne kosovske policije asistirale su danas albanskim gradonačelnicima da uđu u zgrade srpskih Privremenih opštinskih organa u tri severne opštine – Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Lokalno, većinski srpsko stanovništvo, ovaj potez ne odobrava. Ulazak gradonačelnika u opštinske zgrade, bio je praćen incidentima u kojima je više desetina građana lakše povređeno mahom od suzavca, kao i 5 policajaca. Najmanje dva policijska vozila su demolirana, od kojih je jedno i zapaljeno. Korišćeni su suzavac i šok bombe, a u Zvečanu su se čuli i meci, dok su u Leposaviću građani na kratko postavilii barikadu.

U Kosovskoj Mitrovici je tokom čitavog dana bilo mirno, osim što je oko pola sata, nešto pre podneva, zavijala sirena za uzbunu, dok su se radnici opštine okupili ispred svoje zgrade i u ovoj opštini. Na glavnom mitrovičkom mostu parkirano je više vozila karabinjera, a u popodnevnim satima zatvoreni su ugostiteljski objekti, kao i trgovine, te otkazane sve sportske i kulturne aktivnosti.

U svim opštinama se nešto pre podneva čula sirena za opasnost. Njom su građani pozvani da se okupe ispred opštinsklih zgrada kako bi sprečili ulazak gradonačelnika u zgrade. 

Jake snage kosovske policije u kasnim popodnevnim satima skinule su zastave Srbije sa opštinskih zgrada i postavile kosovske.

Čitaoci su za naš portal posvedočili da su radnici srpske opštine u Zubinom Potoku napustili zgradu sa stvarima, a da je policija navodno razbila imovinu koja je u njoj bila zaključana.

Policija je potvrdila da asistira gradonačelnicima u tome i da pokušava da spreči „kriminalne aktivnosti“. 

Kosovski ministar unutrašnjih poslova čestitao je policiji na „profesionalizmu“ u zaštiti institucija, vladavini prava i demokratiji od, kako naglašava, „organizovaniһ kriminalniһ grupa“.

Kosovska predsednica odobrila je akciju kosovske policije prema „Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama“ kao „legitimnu“.

Nisu u takvom tonu reagovali međunarodni zvaničnici, posebno kada je u pitanju reakcija SAD-a i KFOR-a. Među prvima su se oglasili američki zvaničnici i to više njih, uključujući i državnog sekretara, sa snažnom osudom akcije kosovskih vlasti, odnosno nasilnog ulaska u zgrade Privremenih organa, koju su nazvali provokacijom. Ujedno su uputili poziv kosovskom premijeru da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog.

KFOR je akciju nazvao „nasilnim ulaskom“ gradonačelnika i to kao „ekstremno opasan“ za proces normalizacije.

U međuvremenu su se sa osudama oglasili i drugi međunarodni zvaničnici, ali u blažem tonu i sa pozivom na prestanak provokativnih akcija.

Kosovski premijer, koji se večeras sastao sa komandantom KFOR-a, kazao mu je da gradonačelnici moraju da obavljaju svoje dužnosti, ali i da su opštinske zgrade u vlasništvu „Republike“.

Sa druge strane, predsednik Srbije je sa mitinga u Beogradu najavio sednicu Saveta bezbednosti, upravo u vezi sa situacijom na Kosovu, navodeći da je Priština čekala da „sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine“.

Juče su trojica albanskih gradonačelnika položila zakletvu u albanskim selima u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Prethodno je pre nedelju dana zakletvu u opštinskoj zgradi položio i četvrti albanski gradonačelnik. Severna Mitrovica je ujedno i jedina severna opština koja ima zasebne zgrade kosovske opštin e i srpskog privremenog opštinskog organa. Takođe, veći broj zaposlenih sa Severa, ako i u ostalim većinski srpskim sredinama noćas je krenuo put Beograda na Vučićev miting.

 

23-18 – Svećlja negoduje zbog navoda da su akcije na Severu nasilne: Time se pozivaju Radoičićeve propalice da napadaju službenike

Kosovski ministar unutrašnjih poslova reagovao je večeras, a nakon snažnih osuda SAD-a i Kvinte, povodom današnje akcije Kosovske policije i nasilnog ulaska u zgrade Privremenih organa na Severu Kosova.

„Označavanje zakonskih i civilizovanih radnji Kosovske policije kao ‘nasilne’ i njenih operacija za sprovođenje zakona kao ‘nasilje’ je ‘poziv’ Milanu Radočiću sa crne liste SAD da naredi svojim propalicama da napadnu Kosovske policajce“, poručio je Svećlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

22. 58 – KFOR pomno prati situaciju: Prisilni ulazak novoizabraniһ gradonačelnika u zgrade opština izuzetno opasan

KFOR pomno prati situaciju u opštinama na Severu Kosova gde je usledila serija sukoba usled nasilnog ulaska novoizabraniһ gradonačelnika u zgrade opština.

„Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalju eskalaciju tenzija“, navodi se u saopštenju.

Oštro su osudili „ove jednostrane akte“ i pozvali sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost.

Opširnije u posebnoj vesti.

22.53 – Kvinta osudila Prištinu – „povucite se“; Zabrinuti su zbog odluke Beograda o podizanju borbene gotovosti

Nakon serije izjava međunarodnih zvaničnika, večeras se oglasila i Kvinta.

Osudili su Prištinu zbog današnjih akcija na Severu, odnosno nasilnog ulaska u zgrade Privremenih organa, ali i kazali da su zabrinuti zbog podizanja borbene gotovosti Beograda.

Opširinije u posebnoj vesti.

22.05 – Kurti sa Ristućom o Severu: Opštinski objekti su vlasništvo Kosova

Nakon današnje akcije Kosovske policije na Severu Kosova u sklopu koje su novi gradonačelnici uz jaku pratnju naoružanih službenika ušli u opštine, ali i osude međunarodne zajednice, a prvenstveno SAD-a, kosovski premijer, sastao se sa komandantom KFOR-a, Angelom Mikelom Ristućom. Poručio mu je da su opštinski objekti „vlasništvo Republike“.

Opširnije u posebnoj vesti.

20.31 – Međunarodni zvaničnici zabrinuti zbog situacije na Severu, osuđuju sukob, „ne prihvatamo dalje provokacije“

Akciju Kosovske policije u sklopu koje su novi gradonačelnici uz jaku pratnju naoružanih službenika ušli u opštine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, kao i sukobe sa građanima, osudilo je više međunarodnih zvaničnika.

Opširnije u posebnoj vesti.

20.20 – Arsenijević: Pripadnici Kosovske policije su me tukli, maltretirali i nazivali ‘škijom’

Predsednik GI „Srpski opstanak“, Aleksandar Arsenijević, tvrdi da je danas pretučen od strane pripadnika specijalnih jedinica, tokom incidenta koji se dogodio između Kosovske policije i okupljenih građana. Kako je posvedočio u izjavi za naš portal, napad na njega dokumentovan je na kamerama koje se nalaze na zgradi opštine. Apeluje na međunarodnu zajednicu da se „ovaj incident ispita i da se sada ne zagube snimci“.

Opširnije u posebnoj vesti.

20.14 – Osmani: Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno

„Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo je nepovrediv, neotuđiv i nedeljiv, pa je zaštićen svim ustavom i zakonom definisanim sredstvima. (član 2. Ustava) Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama je legitimno, u ispunjavanju svojih ustavnih dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike“, poručila je Vjosa Osmani.

Sudeći prema njenoj reakciji na današnje akcije kosovskih vlasti u tri severne opštine, kosovska predsednica uspeh akcija povezuje sa koordinacijom saveznika Kosova.

„Održivost, dugovečnost i uspeh ovih akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo uvek jači“, poručila je ona.

Opširnije u posebnoj vesti.

20.09 – Smena straže ispred opštine u Zvečanu

19.47 – Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

SAD su snažno osudile današnje akcije kosovske vlade na Severu, kada su specijalne jedinice Kosovske policije posle otpora srpskih građana, na silu ušle u zgrade Privremenih opštinskih organa, dovele tri albanska gradonačelnika, uklonile srpske a postavile kosovske zastave. Oglasili su se Entoni Blinken, Kris Marfi i Džefri Hovenijer.

„Snažno osuđujemo akcije kosovske vlade kojima eskaliraju tenzije na Severu i povećava se nestabilnost. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah obustavi ove nasilne mere i da se ponovo usredsredi na dijalog pod pokroviteljstvom EU“, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Opširnije u posebnoj vesti.

19.23 – Svećlja čestitao policiji na profesionalizmu ulaska u opštine, otpor video kao organizovani kriminal

Po okončanju akcije koju su već osudile SAD, kosovski ministar unutrašnjih poslova pohvalio se time što su tri albanska gradonačelnika Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, dan po polaganju zakletve ušla u opštinske zgrade koje se nalaze u centru ovih opština a koje su do sada bile pod kontrolom srpskih struktura.

Za Svećlju je današnja akcija razlog da im čestita na, kako kaže, profesionalizmu.

„Nakon jučerašnje ceremonije polaganja zakletve, severni gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ustoličili su se danas u svojim kancelarijama u opštinskim zgradama. Oni će nastaviti svoj mandat tako što su na usluzi svim građanima bez razlike“, naveo je Svećlja, u kasnim popodnevnim satima.

Opširnije u posebnoj vesti.

 

19.14 – Kosovska zastava postavljena i na zgradi opštine Leposavić

Kao i u Zubinom Potoku, upravo je i na zgradi opštine Leposavić postavljena kosovska zastava, javljaju meštani.

FOTO: Meštani Leposavića
19.05 – Gradonačelnik opštine Zvečan napustio zgradu ove opštine

Novoizabrani gradonačelnik opštine Zvečan, Iljir Peci, upravo je napustio zgradu ove opštine.

Peci nije želeo da se obrati medijima, uprkos pozivima brojnih medijskih ekipa da to učini.

Ubrzanim korakom je iz opštine ušao u automobil i otišao.

Kako javlja naš reporter sa terena, na licu mesta ostali su pripadnici specijalnih policijskih snaga, koji su i potvrdili da će tu ostati, bez preciziranja i koliko dugo.

18.28 – Kosovska zastava istaknuta na zgradi opštine Zubin Potok

U kasnijim popodnevnim satima, Kosovska policija skinula je srpsku zastavu sa ulaza zgrade opštine u Zubinom Potoku, ali i oko desetak istih zastava koje su se nalazile na ovoj zgradi i postavila kosovsku.

Ispred opštinske zgrade u tom trenutku građani su i dalje bili okupljeni, uz jake snage specijalne policije. Međutim, kada je istaknuta kosovska zastava, kako javlja naš čitalac koji se nalazi na licu mesta, opštinsku zgradu napustili su radnici privremenog organa, koji sa sobom nose svoje stvari.

Neki od njih su nam kazali i da je navodno, sve što je bilo zaključano unutra i razbijeno.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zubin Potok INFO (@zubinpotokinfo)

17.30 – Policija odvozi zapaljen automobil

17.20 – Kurti odbio da iz Vučitrna komentariše trenutna dešavanja na Severu

Kosovski premijer Aljbin Kurti odbio je da komentariše dešavanja na Severu Kurti je danas, kako se navodi, posetio Kosovsku akademiju za javnu bezbednost u Vučitrnu, i tom prilikom odbio da komentariše dešavanja na Severu.

Kako RTK prenosi, on je kazao da će „na ovo pitanje odgovoriti u Prištini“. Do sada, kako se navodi, nije poznato da li se u Prištini očekuje konferencija za novinare povodom trenutne situacije na Severu.

17.00 – Specijalci oklopnim vozilima razbijaju barikadu u Leposaviću (VIDEO) 

Barikadu od kamiona i šljunka koju su danas postavili građani u samom centru Leposavića, pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije upravo razbijaju oklopnim vozilima.

16.58 – Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Oko desetak pacijenata, uglavnom iz Zvečana, zatražilo je pomoć u KBC Kosovska Mitrovica, nakon incidenta koji se danas oko 13 časova dogodio u Zvečanu prilikom pokušaja Kosovske policije i gradonačelnika da ostave pristup opštinskoj zgradi, i građana koji su ih sprečili u tome. Njihove povrede su zbrinute od strane hirurga, ortopeda i oftalmologa, navodi dr Danica Radomirović, zamenica direktora KBC Kosovska Mitrovica.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.55 – Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Pet pripadnika kosovske policije lakše je povređeno u Zvečanu, a na četiri službena vozila naneta je materijalna šteta, od kojih je jedno vozilo i zapaljeno, upravo je saopštila Kosovska policija.

Policija je potvrdila još jednom da je ona danas pružala asistenciju novim albanskim gradonačelnicima u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da u „zvaničnim objektima ovih opština, ostvare pravo na rad“.

U dugačkom saopštenju koje je redakcijama poslato isključivo na albanskom jeziku, policija je iznela svoju verziju današnjih događaja o tome da je „priličan broj građana“ u ove tri opštine sprečavao i gradonačelnike i prateće osoblje da uđu u službene prostorije.

Opširnije u posebnoj vesti.

16.50 – Američki ambasador: Osuđujemo akciju kosovskih vlasti na Severu, nasilne mere odmah prekinuti

U jeku incidenata u tri severne opštine, konačno se oglasio američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

Osim što, kako je naglasio, SAD oštro osuđuje akciju kosovskih vlasti koja je i dalje u toku, Hovenijer je pozvao na prekid daljih „nasilnih mera“.

„Sjedinjene Države osuđuju tekuću akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, naglasio je on na Tviteru.

16.30 – I u Leposaviću incidenti, bačen suzavac, čuju se detonacije i pucnji

Nešto pre 16 časova isti scenario dogodio se i u Leposaviću, kada je ka okupljenim građanima navodno bačen suzavac.

Kako javljaju meštani, čule su se detonacije pretpostavlja se od šok bombi. Navodno su se mogli čuti i pucnji.

Od dima koji se, kako svedoče, proširio sve do gotovo drugog dela grada, narod se brzo razbežao.

Kažu i da je sada nemoguće prići opštini ni na par stotina metara.

Nemaju informaciju da li je i u ovu opštinu ušao albanski gradonačelnik.

15.35 – U toku incidenti i u Zubinom Potoku, na građane bačen suzavac

Naš čitalac iz Zubinog Potoka javlja da su specijalne jedinice ušle u zgradu Privremenog ove opštine.

Istovremeno, kosovski mediji javljaju, uz fotografiju, da je gradonačelnik Izmir Zećiri, uz specijalne snage policije, ušao u zgradu Privremenog organa.

FOTO: Dukagjini

Okupljeni građani probali su da se suprotstave, ali ima i povređenih, kako na prvi pogled deluje, od suzavca i šok bombi.

Da je bačena veća količina suzavaca, kao i šok bombi, javljaju nam čitaoci. „Suzavca ima više nego vazduha, kao i policije“.

„Narod je ostavljen na cedilu, šaka jada je ostala, ali je velika većina otišla na Vučićev kontramiting u Beogradu“, kazao nam je jedan od naših čitalaca iz ovog mesta. Slične navode prethodno je izneo i Milija Biševac.

15.30 – Tinja zapaljeni policijski auto ispred opštine Zvečan

15.25 – Uživo: Trenutno u Zvečanu

Kakvo je trenutno stanje u opštini Zvečan, gde je u strogom centru ovog grada stacioniran konvoj Specijalnih policijskih jedinica- pratite uživo sa KoSSev-om.

15.11 – U centru Leposavića ispred zgrade opštine, kamionima i šljunkom napravljene barikade i blokiran put; Na licu mesta i specijalci

Prema informacijama sa terena, za sada je ispred zgrade opštine u Leposaviću mirno, i okupljeno je više desetina građana.

Na par desetina metara od zgrade opštine prisutne su Specijalne jedinice Kosovske policije u oklopnim vozilima, a prema informacijama od strane građana, veći broj njih je i u policijskoj stanici.

Blokiran je sam centar grada – raskrsnica ispred zgrade opštine, sa dva kamiona i šljunkom na putu, i ne može se prići zgradi opštine.

Sirene su se čule sve do pre 10ak minuta, a narod se i dalje okuplja.

15.06 – Teljegrafi: Gradonačelnik opštine Zvečan ušao u zgradu

Kako javlja Teljegrafi, novoizabrani gradonačelnik opštine Zvečan, Iljir Peci, trenutno se nalazi u prostoriji zgrade ove opštine.

Za ovaj medij je izjavio da je danas zvanično započeo svoj prvi radni dan.

15.00 – Konvoj specijalaca ispred zgrade Opštine Zubin Potok

Nešto pre 15 časova konvoj vozila specijalne jedinice Kosovske policije ušao je u opštinu Zubin Potok.

Pogledajte u videu: 

FOTO: KoSSev

14.50 – Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana hoće u opštinu, stigli specijalci

„Ovo su apsolutno nedemokratski potezi. Ovo su jednostrani potezi. Pokazalo se da se ovde ne sprovodi demokratija, već se ovde podižu tenzije i ne vidim čemu ovo vodi, zašto?“, prva je reakcija političkog aktiviste iz Zubinog Potoka Milije Biševca. U ovim trenucima, u opštinu je ušao konvoj specijalnih jedinica Kosovske policije.

„Apelujem na međunarodnu zajednicu da spreči jednostrane akcije, jer su oni to videli da jesu. Vide šta je volja većine građana i da građani ne žele da se ovako preuzimaju institucije i sprovodi nasilno volja manjine nad većinom“, naglasio je Biševac za KoSSev.

Opširnije u posebnoj vesti.

14.37 – Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je nešto pre 14h naredbu Vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen i od tog trenutka je Vojska započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar odbrane, Miloš Vučević, prenosi N1.

„Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom“, rekao je Vučević televiziji Pink u uključenju uživo iz centra Beograda.

Opširnije u posebnoj vesti.

14.11 – U zgradu opštine Zvečan ušla Kosovska policija 

Nakon okršaja sa okupljenim građanima, u prostorije opštine Zvečan uspeli su da uđu pripadnici Kosovske policije.

Građani se i dalje nalaze ispred ove opštinske zgrade.

14.09 – U Zvečanu demolirano policijsko vozilo (VIDEO)

U Zvečanu je demolirano jedno vozilo Kosovske policije.

 

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak jednog zapaljenog vozila Kosovske policije, kako oni navode, danas iz Zvečana.

13.33 – Policija potvrdila da pomaže gradonačelnicima da uđu u opštine

Kosovska policija potvrdila je upravo da danas „asistira gradonačelnicima“ severnim opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da „ostvare svoje pravo na rad“ i to u „zvaničnim zgradama“ ovih opštinama.

Pozivaju se na „pravna i ustavna ovlašćenja“, da preduzimaju policijske akcije kako bi „obezbedili bezbednost, održali red i javnu bezbednost“, kao i to da „preduzimaju policijske mere kako bi sprečili sve kriminalne aktivnosti koje se dešavaju u zemlji“.

Podsećamo, da satima unazad nismo uspevali da dobijemo bilo kog od zvaničnika, uključujući i policiju, osim što nam je nešto posle 11 časova, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, na naš upit o tome zašto se građani okupljaju ispred opština, kazao da nije imao informaciju o tome da se bilo šta dešava“.

13.31 – U Zubinom Potoku trenutno mirno, jutros viđena opštinska službena vozila

U Zubinom Potoku, građani su i dalje okupljeni u centru mesta, gde se nalaze zgrade policije i opštine. Tamo se nalazi nekoliko vozila EULEX-a i KFOR-a. Među građanima je i Milija Biševac.

On nam je potvrdio da je trenutno mirno, i da je vozilo za koje se pretpostavlja da je u njemu bio gradonačelnik ove opštine Izmir Zećiri, koji je, kako se takođe pretpostavlja bio u zgradi policije, u međuvremenu i otišlo.

I dok Biševac nije mogao da potvrdi da je i video gradonačelnika, potvrđuje da se radi o opštinskom vozilu.

Takođe i deo kosovskih medija javlja da je Zećiri pokušao da uđe u opštinu, ali da se vratio za Mitrovicu i odustao.

I sam Zećiri potom je potvrdio da je pokušao da uđe u zgradu opštine, ali da je u tome bio sprečen.

Nema zvaničnih potvrda o događajima, niti uspevamo da dobijemo bilo kog zvaničnika.

13.30 – Ispred opštine Zvečan suzavci i detonacije, okupljeni beže  (VIDEO)

Kako javlja naš izveštač sa terena iz Zvečana, grupa zaposlenih koja je od pre podneva bila okupljena ispred zgrade Privremenog organa u Zvečanu razbežala se nakon bacanja najverovatnije suzavca.

Čule su se najmanje tri detonacije, najverovatnije od šok bombi.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu pored građana, nalaze se i jedinice Kosovske policije, kao i EULEX-a i KFOR-a. U ovim trenucima nije jasno ko je bacio suzavac. Ali su građani, koji su napravili živi štit ispred same zgrade podigli ruke u vis, sa porukom da nisu naoružani.

FOTO: KoSSev

13.10 – Ispred PO opštine K.Mitrovica i dalje okupljeni radnici (VIDEO)

Nakon što su sirene za vazdušnu opasnost prestale da se oglašavaju, naš reporter obišao je Kosovsku Mitrovicu. Osim pojačanog prisustva karabinjera na glavnom Ibarskom mostu i par policijskih vozila koji patroliraju gradom – stanje je mirno.

Istovremeno, ispred zgrade Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, iako su trenutno jaki pljuskovi, i dalje stoji okupljena grupa od oko 30-ak građana.

U pitanju su, kako su nam sami kazali, zaposleni u ovoj instituciji a izašli su nakon što su načuli sirene. Potvrdili su da i oni ne znaju šta se dešava.

Ženska osoba koja se sakrila iza kišobrana, potrčala je našoj novinarki u susret dok je prilazila okupljenim radnicima, uz povike Ko je i da ne sme da se snima. Dodatno se sakrila iza kišobarana kada je naša novinarka kazala da želi da zna sa kim razgovara. Iz kišobrana se krila sve dok sa lica mesta nismo otišli. 

Šta su nam kazali ispred PO opštine Kosovska Mitrovica, pogledajte u videu:

12.40 – Neposredno nakon vesti da je u Zubinom Potoku i Leposaviću, tj. ispred opštinskih zgrada, došlo do okupljanja manje grupe građana, začula se sirena u severnom delu Kosovske Mitrovice. Neprestano je zavijala pola sata, te je nedavno ugašena.

U isto vreme kada su se začule sirene, u pojedinim delovima Kosovske Mitrovice, uključujući i našu redakciju, nestala je struja.

Ujedno internet vrlo otežano funkcioniše, kao i telefonske linije. Niko se od zvaničnika za sada ne oglašava u vezi sa najnovijim dešavanjima na Severu Kosova, niti uspevamo da dobijamo bilo koga od njih.

Neposredno nakon što su se građani okupili ispred Privremenih organa u Zubinom Potoku i Leposaviću, isto su učinili i zaposleni u Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica, gde se sada nalazi tridesetak ljudi, a pristizali su i drugi.

Ispred zgrade privremenog organa ujedno su postavljene trake i spuštena je rampa, te joj je nemoguće prići automobilom.

Sirena se prethodno začula i u Zubinom Potoku.

U Kosovskoj Mitrovici već neko vreme pada kiša, a nedavno su prošla dve vozila hitne pomoći iz pravca Kosovske Mitrovice ka Zvečanu.

Podsetimo, ovo se sve dešava u vreme kada je na desetine autobusa sa zaposlenim Srbima sa Kosova krenulo na Vučićev miting u Beograd.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.