Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

SAD su snažno osudile današnje akcije kosovske vlade na Severu, kada su specijalne jedinice Kosovske policije posle otpora srpskih građana, na silu ušle u zgrade Privremenih opštinskih organa, dovele tri albanska gradonačelnika, uklonile srpske a postavile kosovske zastave. Oglasili su se Entoni Blinken, Kris Marfi, Džefri Hovenijer, američka ambasada u Srbiji i ambasador, te portparol Bele kuće i Blinkena, Metju Miler.

„Snažno osuđujemo akcije kosovske vlade kojima eskaliraju tenzije na Severu i povećava se nestabilnost. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah obustavi ove nasilne mere i da se ponovo usredsredi na dijalog pod pokroviteljstvom EU“, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju akcije Vlade Kosova da nasilnim pristupom opštinskim zgradama na severu Kosova, akcije koje je preduzela protiv saveta Sjedinjenih Država i evropskih partnera Kosova. Ove akcije su oštro i nepotrebno eskalirale tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i imaće posledice po naše bilateralne odnose sa Kosovom. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da preokrene kurs i sve strane da se uzdrže od bilo kakvih daljih akcija koje će podstaći tenzije i promovisati sukob“.

„Sjedinjene države pozivaju premijera Aljbina Kurtija da preduzme hitne akcije i zaustavi nasilne mere na Severu“, poručila je američka ambasada u Srbiji.

„Kosovo bi trebalo da se uzdrži od daljih aktivnosti koje vode eskalaciji situacije i da se fokusira na sprovođenje sporazuma o normalizaciji dijaloga koji se vodi uz podršku EU“, dodali su. Ova ambasada retvitovala je poruku Metjua Milera koji je poručio da SAD takođe pozivaju Kurtija da preduzme „hitnu akciju za zaustavljanje nasilnih mera na Severu“.

„Kosovo bi trebalo da se uzdrži od daljih akcija koje vode ka eskalaciji i usmeri se na primenu sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, pod posredstvom EU“.

Američki ambasador Džefri Hovenijer, koji se prvi oglasio još dok je akcija bila u toku, pozvao je na prekid daljih, kako ih je okarakterisao – nasilnih mera.

„Sjedinjene Države osuđuju tekuću akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, naglasio je on na Tviteru.

Američki senator Kris Marfi, koji je praktično do juče boravio u poseti regionu, takođe je oštro reagovao, potvrđujući da je iznenađen, te da je razgovarao i sa specijalnim savetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom.

„Upravo sam završio razgovor sa specijalnim savetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom o ovom uznemirujućem razvoju. Na sastancima koje sam u ponedeljak u Prištini imao sa premijerom Kurtijem, on ni spomenuo nije plan da pristupi opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, u potpunosti sam zatečen, iznenađen, i on bi ovu provokaciju trebalo da okonča odmah“, poručio je nešto ranije Marfi.

Retvitujući poruku američkog ambasadora Džefrija Hovenijera osude današnje akcije kosovske vlasti na Severu, Marfi je poručio takođe:

„Da, ove opštine jesu deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi zvaničnici imaju tehničko pravo da pristupe zgradama. Ali u ovom posebnom trenutku, sa situacijom koja je tako napeta na Severu, radi se o namernoj provokaciji i nepotrebnom koraku“.

Nasuprot njima, kosovski ministar unutrašnjih poslova pohvalio se time što su tri albanska gradonačelnika Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, dan po polaganju zakletve ušla u dosadašnje srpske opštinske zgrade.

Današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

Za to vreme, rukovodstvo Srpske liste i veći broj zaposlenih je na Vučićevom mitingu u Beogradu.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.