Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana hoće u opštinu, stigli specijalci

FOTO: KoSSev

„Ovo su apsolutno nedemokratski potezi. Ovo su jednostrani potezi. Pokazalo se da se ovde ne sprovodi demokratija, već se ovde podižu tenzije i ne vidim čemu ovo vodi, zašto?“, prva je reakcija političkog aktiviste iz Zubinog Potoka Milije Biševca. U ovim trenucima, u opštinu je ušao konvoj specijalnih jedinica Kosovske policije.

„Apelujem na međunarodnu zajednicu da spreči jednostrane akcije, jer su oni to videli da jesu. Vide šta je volja većine građana i da građani ne žele da se ovako preuzimaju institucije i sprovodi nasilno volja manjine nad većinom“, naglasio je Biševac za KoSSev.

Danas oko 11 časova, novi albanski gradonačelnik ove opštine Izmir Zećiri pokušao je uz asistenciju policije, kako je sama policija nakon incidenta i potvrdila, da pristupi opštinskoj zgradi. Oglasila se sirena za uzbunu, grupe građana su se okupile, posebno oni koji su već bili na radnim mestima u institucijama.

Građani su jutros za naš portal iz ove opštine posvedočili, kao i sam Biševac, da je u policijsku zgradu došao Zećiri, ali da je posle oko sat vremena i napustio lokaciju.

Međutim, iako su kosovski mediji u međuvremenu javili da im je sam Zećiri potvrdio da nije mogao da ostvari pristup zgradi blokade građana, te da je napustio ovu opštinu, Kljan Kosova, javlja da se on zapravo nalazi i dalje u Zubinom Potoku, u policijskoj zgradi.

U Zubinom Potoku nije rukovodstvo Srpske liste, kaže Biševac. Oni su u Beogradu, gde će prisustvovati mitingu srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

„Celo rukovodstvo je na mitingu. Mi koji smo se ovde okupili smo građani, oni koji su se zatekli na ulicama, ili na radnim mestima“, posvedočio je Biševac.

Nije rukovodstvo Srpske liste, ali jesu kosovski specijalci. Oni su nešto pre 15 časova ušli u ovu opštinu, i to konvoj vozila specijalne policije .

Na pitanje da li ga je iko od međunarodnih ili kosovskih predstavnika i institucija kontaktirao u vezi sa situacijom, on je odgovorio odrečno.

Inače, u ovoj opštini je trenutno mirno, a bilo je relativno mirno i prethodno. Građani su inače, tokom samog pokušaja Zećirija da uđe u opštinu, uzvikivali „Srbija, Srbija!“

Kosovska policija je tek znatno kasnije od početka akcije, potvrdila da „asistira gradonačelnicima“ u severnim opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da „ostvare svoje pravo na rad“ i to u „zvaničnim zgradama“ ovih opštinama.

Pozivaju se na „pravna i ustavna ovlašćenja“, da preduzimaju policijske akcije kako bi „obezbedili bezbednost, održali red i javnu bezbednost“, kao i to da „preduzimaju policijske mere kako bi sprečili sve kriminalne aktivnosti koje se dešavaju u zemlji“.

Danas je slična situacija u sve četiri opštine na Severu. Okupljene grupe građana čuvaju opštinske zgrade i u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Najozbiljnija situacija, sa incidentima, zabeležena je u Zvečanu, gde je došlo do sukoba građana i policije, kada je na građane, koji su mirno stajali sa rukama podignutim uvis, oko 13 časova bačen suzavac. Čuli su se potom i meci a najmanje jedno vozilo je demolirano i zapaljeno. Tamo su prisutne i jače snage policije.

Kakva je situacija, uživo pratite u posebnoj vesti.

A kakva je situacija jutros bila u Zubinom Potoku, podsetite se u video zapisima koje nam je poslao naš čitalac iz ove opštine:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.