Međunarodni zvaničnici i organizacije osuđuju današnje nasilje u Zvečanu

FOTO: KoSSev

Stiže novi talas osuda u vezi sa najnovijom krizom na Severu, ali ovog puta na račun Srba, odnosno onih koji su se sukobili sa KFOR-om. Međunarodni predstavnici koji su prethodnih dana upirali prst u kosovske vlasti i premijera Aljbina Kurtija da prestane da vuče jednostrane poteze, da mora da hitno deeskalira situaciju, i da su jednostrane provokacije bile nepotrebne, sada listom osuđuju snažno nasilje prema pripadnicima KFOR-a, odnosno NATO-a i novinarima.

Više desetina građana i oko 25 pripadnika KFOR-a povređeno je danas u sukobima koji su se kasno popodne dogodili ispred zgrade opštine Zvečan, kada su okupljeni Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste tri blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek potvrdio je da je 52 sugrađana potražilo pomoć, a da je među njima bivši gradonačelnik opštine Zvečan. Teže je povređen i muškarac Č.S, a jedan muškarac je životno ugrožen.

„U suprotstavljanju najaktivnijim rubovima mase, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo traumatične rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljiviһ predmeta“, naveli su iz ove misije.

Ministar spoljnih poslova Italije, Antonio Tajani, koji se aktivno uključio u smirivanje krize razgovaravši ranije danas sa Aljbinom Kurtijem, saopštio je da je među povređenim vojnicima KFOR-a 11 Italijana, od kojih je troje u tepkom stanju ali da nisu životno ugroženi.

„Želim da izrazim svoju solidarnost sa vojnicima KFOR-a koji su povređeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije“, napisao je Tajani, dodavši da italijanska vojska nastavlja da se zalaže za mir.

U međuvremenu se oglasila i premijerka Italije, Đorđa Meloni, izrazivši najiskrenija osećanja bliskosti sa italijanskim vojnicima koji su povređeni tokom današnjih nemira na Kosovu.

„Izražavam i najoštriju osudu napada koji se dogodio na misiju KFOR-a u kojoj su učestvovali i vojnici drugih naroda. Ovo što se dešava je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno“, poručila je ona.

Kaže da neće tolerisati dalje napade na KFOR, a naglasak je stavila na sprečavanje daljih jednostranih akcija kosovskih vlasti.

„Od suštinskog značaja je da se izbegnu dalje jednostrane akcije kosovskih vlasti i da sve uključene strane odmah naprave korak unazad, doprinoseći popuštanju tenzija“.

„Posvećenost italijanske vlade miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu je maksimalna i mi ćemo nastaviti da radimo sa našim saveznicima“, dodala je.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Peter Sijarto. Govoreći o dešavanjima u Zvečanu, poručio je da su vojnici njegove zemlje samo obavljali svoje dužnosti na osnovu naređenja koje su dobili.

„Medicinsku negu ranjenim mađarskim vojnicima pružaju KFOR i Oružane snage Mađarske“, kazao je.

Naglašava da je njegova zemlja zainteresovana za „mir i spokoj“ na zapadnom Balkanu, te da upravo zbog toga stotine vojnika Mađarske služe na Kosovu i BiH.

Nakon današnjeg sukoba Srba sa KFOR-om listom su oglasili ambasadori u Prištini i međunarodni predstavnici.

U svojim saopštenjima osuđuju, pre svega, napade na pripadnike KFOR-a, ali i na pojedine novinare koji su danas izveštavali.

„Napadi na pripadnike KFOR-a i novinare su neprihvatljivi“, poručio je britanski ambasador u Prištini, Nikolas Ebot.

On je ujedno ponovio i stav Kvinte, koje su, navodi, stavile do znanja da je potrebno odmah preduzeti akcije za deeskalaciju situacije, kao i za smanjene tenzija.

Da je potrebno preduzeti akcije za deeskalaciju situacije, ponovio je i njegov američki kolega Džefri Hovenijer, koji je ujedno najoštrije osudio današnji incident.

„SAD najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrenu eksploziva protiv pripadnika KFOR-a“, napisao je Hovenijer na Tviteru.

„Svaka nasilna akcija akcija protiv pripadnika KFOR-a i novinara je apsolutno neprihvatljiva i mora se prekinuti odmah“, oglasio se i nemački ambasador Jern Rode.

On je ujedno dodao da je potrebna „hitna potreba za deeskalacijom“, te poželeo brz oporavak povređenima.

Napade na pripadnike KFOR-a, kao i na pojedine novinare osudio je i šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog.

„EU na Kosovu najoštrije osuđuje nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva protiv pripadnika KFOR-a koje čuvaju mir“, napisao je on na Tviteru, te pozvao na hitan prekid nasilja kao i deeskalaciju tenzija.

On je ujedno osudio i današnje oštećenje automobila novinara Kallxo-a i RTV Dukađinija, te poručio da „iako je je bezbednosna situacija na Severu napeta i teška, mora se dozvoliti novinarima da obavljaju svoj posao bez straha za svoju bezbednost“.

Osudama današnjih sukoba u Zvečanu pridružile su se i međunarodne organizacije. Šefica UNMIK-a Karolin Zijadeh poručila je da je veoma uznemirena zbog nasilja na Severu Kosova, ali i zbog svih prethodnih akcija u proteklih nekoliko dana koje su dovele do njega.

„Ona najoštrije osuđuje radnje koje su danas u opštini Zvečan dovele do teških povreda pripadnika Kfora, ali i civila. Nasilje u bilo kom obliku, uključujući i KFOR koji je raspoređen da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje u skladu sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244 (1999), je neprihvatljivo“, naveli su iz UNMIK-a.

Zijade je izrazila solidarnost sa KFOR-om i svim povređenim vojnicima i civilima poželela je brz oporavak. „Gubitak života mora se sprečiti po svaku cenu“, naglasila je.

Konačno je i pozvala i na deeskalaciju, apelujući na „odgovorno rukovodstvo i akcije za smirivanje tenzija, kao i kretanje ka održivim političkim rešenjima što je pre moguće“.

UNMIK će, dodaje se u saopštenju, nastaviti da blisko sarađuje sa svim međunarodnim prisustvom na terenu.

Oglasili su se večeras i iz OEBS-a: „Osuđujemo nedavne napade na timove Euleksa i medije i pozivamo sve strane da se uzdrže od nasilja i stvore prostor za һitan povratak u proces dijaloga“. Oštro su osudili napade na vojnike KFOR-a.

„Nasilje nad pripadnicima mirovnih misija je neprihvatljivo. Mir mora odmah da bude uspostavljen“, naglasili su iz ove organizacije.

„Osuđujem današnji besmislen i ničim izazvan napad na pripadnike KFOR-a i želim brz oporavak povređenim vojnicima“, poručio je večeras šef misije EULEX, Lars Gunar Vigemark.

Kaže da je KFOR glavni bezbednosni partner EULEX-a, zajedno sa Kosovskom policijom.

„Koordiniramo i treniramo zajedno. Danas je na Kosovu pogađena vladavina prava“, zaključio je Vigemark.

O današnjim sukobima ispred opštine Zvečan, čitajte u:

U Zvečanu sukob pripadnika KFOR-a i SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.