Svećlja negoduje zbog navoda da su akcije na Severu nasilne: Time se pozivaju Radoičićeve propalice da napadaju službenike

FOTO: KoSSev

Kosovski ministar unutrašnjih poslova reagovao je večeras po drugi put u vezi sa današnjom akcijom na Severu. Prvo da se pohvali time što su novi gradonačelnici praktično na silu, uz jake snage specijalne jedinice ušle u opštinske zgrade, a sada da negoduje zbog snažnih osuda koje kosovskoj vlasti i Aljbinu Kurtiju stižu pre svega od strane SAD-a i Kvinte.

Oštro su večeras reagovale SAD i to preko više predstavnika – američkih ambasadora i ambasada u Prištini i Beogradu, senatora Krisa Marfija, koji je upravo završio posetu regionu, specijalnog savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea, te konačno državnog sekretara Entonija Blinkena.

Upozorivši na eskalaciju tenzija i povećanje nestabilnosti, američki državni sekretar je i u zasebnom saopštenju i preko tvitera i svog portparola pozvao Kurtija da odmah obustavi nasilne mere i da se ponovo usredsredi na dijalog pod pokroviteljstvom EU.

„Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju akcije Vlade Kosova da nasilnim pristupom opštinskim zgradama na severu Kosova, akcije koje je preduzela protiv saveta Sjedinjenih Država i evropskih partnera Kosova. Ove akcije su oštro i nepotrebno eskalirale tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i imaće posledice po naše bilateralne odnose sa Kosovom. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da preokrene kurs i sve strane da se uzdrže od bilo kakvih daljih akcija koje će podstaći tenzije i promovisati sukob“.

U sličnom maniru je reagovao KFOR koji je ulazak novih gradonačelnika u opštinske zgrade nazvao „nasilnim“ i „ekstremnom opasnim“ za normalizaciju.

Osude stižu i iz Kvinte, EU, UNMIK-a, OEBS-a…

Na to je Svečlja ponovo reagovao, ovog puta da negoduje i to prevashodno na američke ocene da se radi o „nasilnim akcijama“.

„Označavanje zakonskih i civilizovanih radnji Kosovske policije kao ‘nasilne’ i njenih operacija za sprovođenje zakona kao ‘nasilje’ je ‘poziv’ Milanu Radočiću sa crne liste SAD da naredi svojim propalicama da napadnu Kosovske policajce“, poručio je Svećlja.

Kaže da svi moraju da se ponašaju odgovorno.

„Svaki gubitak života treba sprečiti maksimalnom pažnjom. Balansiran izbor reči u ovim situacijama je od suštinskog značaja. Pogrešno predstavljanje stvarnosti može dovesti do ljudskiһ žrtava“, naglašava Svećlja.

On je ujedno poručio da su se novoizabrani gradonačelnici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić danas „smestili“ u svoje kancelarije u opštinskim objektima.

„Oni će nastaviti svoj posao“, kazao je.

Sa druge strane, još jednom je čestitao policiji na „profesionalizmu“ u zaštiti institucija, vladavine prava i demokratije od, kako naglašava, „organizovaniһ kriminalniһ grupa“.

„Pozivam sve da ne nasedaju na manipulacije oviһ grupa koje žele һaos i suspenziju vladavine prava, jer će institucije Kosova uvek biti otvorene i na usluzi svim građanima“, poručio je Svećlja.

Podsetimo, današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

Akciju Kosovske policije pozdravila je i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama je legitimno, u ispunjavanju svojih ustavnih dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike“, poručila je.

Kosovski premijer, koji se večeras sastao sa komandantom KFOR-a, kazao mu je da gradonačelnici moraju da obavljaju svoje dužnosti, ali i da su opštinske zgrade u vlasništvu „Republike“.

Sa druge strane, predsednik Srbije je sa mitinga u Beogradu najavio sednicu Saveta bezbednosti, upravo u vezi sa situacijom na Kosovu, navodeći da je Priština čekala da „sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine“.

Kakva je situacija na Severu, uživo pratite u posebnoj vesti


Kvinta osudila Prištinu – „povucite se“; Zabrinuti su zbog odluke Beograda o podizanju borbene gotovosti

Arsenijević: Pripadnici Kosovske policije su me tukli, maltretirali i nazivali ‘škijom’

Kurti sa Ristućom o Severu: Opštinski objekti su vlasništvo Kosova

Vučićevih par reči o Kosovu: Čekali da sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine

Međunarodni zvaničnici zabrinuti zbog situacije na Severu, osuđuju sukob, „ne prihvatamo dalje provokacije“

Osmani: Delovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama legitimno

Svećlja čestitao policiji na profesionalizmu ulaska u opštine, otpor video kao organizovani kriminal

Kris Marfi pričao sa Šoleom: Namerna provokacija Prištine, Kurti da je okonča odmah

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne mere i da se usredsredi na dijalog

Eparhija traži od EU, Kvinte i KFOR-a da utiču da se zaustavi policijska akcija

Radomirović: Desetak pacijenata zatražilo pomoć u KBC Kosovska Mitrovica

Kosovska policija optužuje građane za „kriminalne aktivnosti“, pravosuđe za „napad na ustavni poredak“

Biševac: Celo rukovodstvo Srpske liste otišlo u Beograd, gradonačelnik i policija mimo volje građana…

Vučević: Borbena gotovost Vojske podignuta na najviši stepen – hitan pokret prema administrativnoj liniji

Albanski gradonačelnici uz specijalce ulaze u opštinske prostorije, suzavac i šok bombe

Manja okupljanja građana u centru Zubinog Potoka i Leposavića, šta je razlog?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.