Jevtić i Rakić došli u Visoke Dečane, sastali se sa arhimandritom Savom Janjićem

Foto: Minstarstvo za zajednice i povratak

Zamenik kosovskog premijera Goran Rakić i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, posetili su danas manastir Visoki Dečani. Iako je saopšteno da su razgovarali o nedavnom nezakonitom otvaranju puta koji se gradi u specijalnoj zaštićenoj zoni u blizini manastira, ovo je ujedno i prvi direktan javni susret čelnika Srpske liste sa igumanom Savom Janjićem, od zaoštravanja odnosa u leto 2018.

Rakić i Jevtić su tokom susreta sa igumanom manastra Visoki Dečani, arhimandritom Savom Janjićem, rekli da se samo jedinstvom može očuvati identitet Srba i stati na put nesporovođenju zakona, navodi se u saopštenju Srpske liste.

S druge strane, iguman manastira Visoki Dečani, Otac Sava, koji je primio predstavnike Srpske liste, kako se takođe navodi u saopštenju Srpske liste, pozvao je predstavnike međunarodnih organizacija da odlučnije reaguju i spreče nezakonito ophođenje prema  srpskoj kulturnoj baštini, koju posećuju turisti iz čitavog sveta.

Otac Sava ocenio je, prenose dalje, posetu kao značajnu i saglasio se da je sloga Srba u ovom trenutku najvažnija, takođe se ističe u saopštenju.

Arhimandrit se u vezi sa ovom posetom nije još uvek oglasio.

Uprkos izričitoj zabrani izgradnje tranzitnog puta definisanog u Zakonu o specijalnim zaštićenim zonama (SZZ), preporuka UNESCO o standardima zaštite spomenika na listi svetske baštine, pravne analize EU i OEBS-a na Kosovu, a koje navode da je izgradnja puta u SZZ u blizni manastira zabranjena i odluke Komisije za implementaciju SZZ kojom je dogovorena izgradnja obilaznice van granice SZZ, sredinom juna ceremoniji otvaranja dela magistralnog puta Dečani-Plav prisustvovali su kosovski premijer Avdulah Hoti i njegov koalicioni partner, lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Dečani su rodno mesto Ramuša Haradinaja i on se u prošlosti zalagao za izgradnju ovog puta, ali i oštro kritikovao bratstvo manastira zbog onoga što je on video kao njihovu kampanju dezinformacija i politički pritisak usmeren protiv ekonomskog razvoja opštine Dečani. Upravo je Haradinaj bio premijer kada je prvi put 2018. pokušana izgradnja puta unutar SZZ, a koja je obustavljena nakon reakcije bratstva manastira, predstavnika civilnog društva i međunarodne zajednice.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić je istakao danas da takvo selektivno sprovođenje sudskih odluka i zakona ugrožava vladavinu prava i podsetio da bi izgradnja tranzitnog-magistralnog puta Dečani-Plav bila flagrantno kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama i da je neprihvatljiva. To se odnosi i na svaki sličan projekat koji bi ugrozio autentični prirodni ambijent oko manastira Visoki Dečani, što je regulisano zakonom, navodi se dalje u saopštenju posle posete.

Iz Srpske liste ukazuju na još jedan primer nepoštovanja odluka kosovskih institucija u vezi sa manastirom Visoki Dečani – odluku Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24ha zemlje u njegovoj okolini.

„Maja meseca 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Кosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. godine o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje. Lokalne vlasti u Dečanima već četiri godine ne sprovode ovu odluku“, podsećaju u saopštenju.

Napeti odnosi ERP KiM i Srpske liste u prošlosti

Odnosi su u prošlosti bili, međutim, narušeni i između istaknutih crkvenih ličnosti eparhije Raško-prizrenske i same Srpske liste.

Iz manastira su tako 2018., nakon negativne kampanje vlasti protiv crkvenih dostojnika, upućene kritike na račun Srpske liste, a zbog upravo njihovog, kako je arhimandrit posvedočio, „odsustva interesovanja za put“.

„Predstavnici Srpske liste su potrčali da bace kamen na Vladiku Teodosija koji nosi krst sa svojim narodom, a niko od njih prstom nije maknuo da pomogne Dečanima oko problema sa putem ili barem pozvao telefonom da se interesuje. Više se stranci brinu nego oni. Koga oni predstavljaju?“, poručio je tada iguman manastira.

Ta poruka je usledila u jeku višemesečnih napora srpskog pravoslavnog manastira pod zaštitom UNESCO-a da se sa jedne strane obustave radovi na izgradnji puta Dečani-Plav, a u okviru Specijalne zaštićene manastirske zone, dok su sa druge monasi došli na udar tabloida, Srpske liste i vlasti u Beogradu, kao i kosovskih, posebno otac Sava Janjić.

„Nisu se predstavnici Srpske liste bacili kamenom na vladiku Teodosija, nego se on bacio kamenom na Aleksandra Vučića, koji je i kao predsednik vlade, i kao predsednik države i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i Eparhiju raško-prizrensku, nego bilo koji političar ili predstavnik Srba. Niti je vladika jednom pre nego što se bacio kamenom na Vučića, svojim nevešto prikrivenim napadima protiv politike sopstvene države, makar pokušao da sa nama o ovim pitanjima i iskušenjima za ceo narod razgovara. Nama je sada potpuno jasno i sa kime, na žalost, jeste. Kao što nam je sada potpuno jasno i zašto ste prećutali šta smo sve, boreći se da zaustavimo izgradnju puta pored manastira Dečani, uradili“, negirala je Srpska lista uz kritike na račun vladike Teodosija.

Prvaci najveće stranke kosovskih Srba tačno pre dve godine u julu su se gotovo istovremeno, iz više beogradskih studija, obratili srpskoj javnosti sa kritikama upravo na račun Vladike Teodosija a posle njegovog apela da se spreči egzodus srpskog naroda sa KiM-a koji bi nastao, kako Srpska pravoslavna crkva vidi, podelom ili razmenom teritorija.

I upravo arhimandritovi današnji gosti su odgovorili tada vladiki.

„Svi ti koji pišu otvorena pisma imaju kosovske i srpske lične karte i ne bi me začudilo da imaju lične karte zemalja koje su bile sponzori kosovske nezavisnosti“, kazao je u studiju RTS, Goran Rakić, koji je, kritikujući i srpsku opoziciju, zatražio da se Srbi sa KiM-a „ostave“ da sa „predsednikom Vučićem odlučuju o svojim životima“.

Dalibor Jevtić poručio je da vladiku „voli i poštuje“, ali i da: „Dakle, ako nešto ne znate, nemojte ni da komentarišete“.

Protiv samog arhimandrita Save Janjića Srpska lista i pojedini njeni čelnici su se više puta oglašavali u prošlosti sa teškim komentarima i optužbama. Koristili su njegovo svetovno ime, Dragutin, i optužili ga da je njegova uloga da „u javnosti popularizuje stavove Srpske pravoslavne crkve, jer on svakodnevno ne propoveda teološke stavove, već sprovodi pakosnu osvetu protiv sopstvene države“.

„Janjićevi napadi na državu su poziv na anarhiju, a od toga korist može imati samo Priština, sa kojom je on očigledno u veoma bliskim interesnim vezama“, smatrala je Srpska lista i javna istupanja igumana nazivala i “jadikovkama”.

Inače, ovaj susret usledio je uoči razgovora Beograda i Prištine koji se očekuju ove nedelje u Briselu. Sami predstavnici SPC su često svedočili da je u briselskom dijalogu suštinski izostala tema zaštite i status imovine SPC na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još:

Srpska lista: Gde je bio Sava Janjić 26. marta? Eparhija se tada oglasila hitnim saopštenjem, arhimandrit uputio i pismo međunarodnim predstavnicima

Arhimandrit Sava Janjić: Lično ću se izviniti ako srpski politički predstavnici javno odbace svaki scenario podele i potvrde vernost Ustavu Srbije

Srpska lista u najnovijem saopštenju: „Sava Janjić prestao da bude duhovnik“

Vučić se žalio patrijarhu na strane agenture u Crkvi

„Posledice neslaganja crkve i države su katastrofalne“

Arhimandrit Sava Janjić: Medijsko blaćenje dogovoreno na Savetu za nacionalnu bezbednost

Šef srpske diplomatije ne vidi bolje rešenje od podele Kosova

Vučić pred Patrijaršijom: Srbima na KiM želim dobar vikend, nedelje i mesece. Nikad više pogrom, Oluja i Bljesak

Od sutra u hramovima „Moleban za KiM“, vladika Teodosije poziva na molitvu i posta

Đurić: Lažne optužbe protiv države i agenturna delovanja

Đurić: Srbi na KiM sa olakšanjem primili poruke Predsednika Srbije. Ništa neće preduzimati

Srpska lista posle Vladikinog apela: Ostavite nas da sa predsednikom Vučićem odlučujemo o svojim životima

Apel vladike Teodosija protiv podele i razgraničenja: Međunarodna zajednica da ne dozvoli egzodusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.