Tači u ponedeljak počinje konsultacije sa liderima političkih stranaka o formiranju nove vlade

Hašim Tači, G
FOTO: Gazeta Express

Kosovski predsednik Hašim Tači najavio je danas tokom posete Studentskom centru u Prištini, da će u ponedeljak započeti konsultacije sa liderima političkih stranaka o formiranju nove kosovske vlade nakon što je u sredu izglasano nepoverenje vladi koju je vodio Aljbin Kurti.

Tači je sa druge strane naglasio da će poštovati ustav i zakone.

„Od ponedeljka poštujući zakone i ustav, počeću sa konsultacijama sa političkim strankama o mogućnosti formiranja nove vlade. Fokus će biti na tome da država ne ide na biralište i da ne dođe do raspuštanja skupštine“ rekao je.

„Zato ću od ponedeljka ujutro pozvati lidere stranaka da uspostave institucije i da nemamo institucionalni vakuum. Naravno, moj fokus je da idem ka vladi jedinstva i prava“, rekao je kosovski predsednik.

Međutim, u Tačijevom postupku drugi vide upravo kršenje ustava.

U međuvremenu kosovski predsednik Hašim Tači i ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet sastali su se danas i složili se da dalji postupci formiranja nove kosovske vlade u potpunosti treba da se zasnivaju na ustavu kao i da je uloga Ustavnog suda od suštinskog značaja.

Na Tačijevu jučerašnju najavu da će uskoro započeti konsultacije sa parlamentarnim strankama za sastavljanje nove vlade, Glauk Konjufca iz LVV ocenio je kao Tačijevu spremnost da prekrši kosovski ustav.

„U ustavu se navodi da predsednik mora prvo da se obrati pobedniku na izborima i da pokuša da formira vladu, da zemlja ne bi automatski išla na izbore. Predsednik je nagovestio da je spreman da prekrši ustav kada je izjavio da poziva političke stranke“, rekao je Konjufca.

„Na LVV je da formira novu vladu. Predsednik nema diskreciono pravo, mora se još jednom obratiti Samoopredeljenju, u suprotnom krši Ustav“, precizirao je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova.

I pre nego da se izglasa nepoverenje kosovskoj vladi, profesor ustavnog prava Enver Hasani, objasnio je za KoSSev da je ustavna procedura jasna ukoliko dođe do izglasavanja nepoverenja, a to je:

„Šef države šalje pismo onom ko je bio prvi na poslednjim izborima, to je opet LVV. Potom, LVV nema rok, ona može mesecima da razmišlja čije će ime da pošalje. To opet može da bude Kurti a može i neki drugi kandidat, što bi bilo logičnije. Potom, ukoliko pošalje ime kandidata, on dobija mandat od 15 dana od predsednika za sastav vlade. Ukoliko ne uspe u tom roku, onda imamo drugi krug. U ovom slučaju, u drugom pokušaju, predsednik može da pozove sve partije, ukoliko LVV ne bude dobila apsolutnu većinu, onda predsednik ne samo da ne mora da ide kod drugoplasirane stranke, već može na razgovor da pozove sve ostale partije i da zatraži maksimalan konsenzus, uključujući i od LVV, jer nikad ne može da se isključi LVV da postignu sporazum kako se ne bi išlo na izbore, već da nađu nekog kandidata, odgovarajućeg za mandatara. Jedini je ovo slučaj kada predsednik ima diskreciju da se vlada izabere na ovakav način bez izbora, uzimajući u obzir situaciju u kojoj se sada nalazimo“.

Podsetimo, nepoverenje vladi Aljbina Kurtija izglasala su u sredu kasno uveče 82 poslanika od 117 prisutnih, na 52. dan njenog postojanja. Ubedljivu većinu činili su, pored jake opozicije i manjinskih stranaka, i dojučerašnji koalicioni partner, odnosno članovi vlade – LDK i Srpska lista.

Povezani članci:

Konjufca: Hoti smenjen jer je bio glavni čovek za rušenje vlade; prvo borba protiv pandemije pa izbori

Tramp, Grenel, Tači, Vučić – Kurti nikome nije odgovarao

Kramon: Nada da će se SAD posle ovog nereda koje su napravile na Kosovu držati reči da nema podele i razmene teritorija

Grenel, Palmer, Kosnet: Ne postoji tajni plan za razmenu teritorija, ukinite takse

Mustafa: Orkestrirana kampanja protiv LDK u medijima i na društvenim mrežama

Tači najavio konsultacije sa strankama dan nakon izglasavanja nepoverenja vladi

Kurti: Neophodan pad za neophodan uspon, budućnost je naša

Đurić: Ko razuman može da očekuje da Srpska lista ukaže poverenje vladi

Suroi: Vlada nastavlja rad, izbegnuto vanredno stanje, takse uz reciprocitet, tajni sporazum Tači-Vučić za vladu ništavan

Mustafa neće povlačiti ministre iz vlade u ostavci, „na volji“ Kurtiju

Pirova pobeda

Pala Kurtijeva vlada, Kurti smenio Avdulaha Hotija

Kurti: Pre šampanjca u Beloj kući za razmenu teritorija potrebno im je krvoproliće

Fon Kramon Kosnetu: Kako može da Vam bude drago da vidite da vlada doživi kolaps tokom pandemije

Nemačka i Francuska podržale Kurtija, Amerikancima drago da se održi sednica o nepoverenju vladi

Sednica kosovske skupštine o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi sutra u 11 časova

Suroi: Od večeras COVID – 19 podložan političkom ratu za obustavu akcija Specijalnog suda i brzi dil Vučić-Tači

LDK predao predlog kosovskoj skupštini o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi

Mustafa poručuje Kurtiju: Ukini takse, poništi odluku o smeni Veljiua i izvini se LDK

U toku prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Кurtijevoj vladi, AAK i NISMA podržavaju

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.