LDK predao predlog kosovskoj skupštini o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Predlog LDK o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi stigao je juče u kosovsku skupštinu javili su mediji u Prištini. Iako pojedini mediji javljaju da bi ova sednica mogla da se održi danas popodne, prema onom što kaže kosovski ustav, to bi najranije moglo da bude u nedelju.

Šef poslaničke grupe LDK Arben Gaši potvrdio je da je prikupljeno potpisa više nego što je potrebno za sazivanje sednice.

Prema navodima prištinskih medija, LDK ima prikupljenih 25 potpisa svojih poslanika što je tri manje od ukupnog broja, 13 je potpisa iz Alijanse za budućnost Kosova, 6 iz NISMA i Alijanse za novo Kosovo i potpise manjina. 

Za sazivanje sednice potrebno je 40 potpisa poslanika.

Veselji: Podržaćemo predlog LDK o izglasavanju nepoverenja vladi

I najveća opoziciona stranka u kosovskom parlamentu PDK, podržaće predlog LDK o izglasavanju nepoverenju Kurtijevoj vladi.

Ovo je sinoć na konferenciji za medije najavio lider PDK, Kadri Veselji, ocenivši da je „premijer Ajlbin Kurti izbegao odgovornost i zapečatio svoju političku sudbinu“.

„Ovakvo bežanje, u takvom obliku je nedostojanstveno. Jer se ne beži kada treba da se borite za svoj narod. Međutim, kako izgleda, bežanje je posao koji taj premijer najbolje zna da radi. Stoga nije bilo drugačijeg kraja za premijera i Vladu koja je u tako kratkom roku dovela u krajnju opasnost najznačajniji savez za Kosovo“, kazao je Veselji.

On je rekao i da Kurtijeva vlada nije uspela da ponudi program razvoja koji su očekivali građani i da je među članovima vlade stvoreno mnogo suprotstavljanja u kratkom periodu, ali, kako je dodao, njegova stranka nije „deo scenarija za rušenje Vlade“.

Ova stranka ima 24 poslanika u kosovskoj skupštini.

Kolčaku: Nema uslova za održavanje sednice
Sa druge strane, potpredsednica Pokreta Samoopredeljenje i poslanica u kosovskoj skupštini, Fatmire Muljhadža Kolčaku (Fatmire Mulhaxha Kollçaku), smatra da nema uslova za održavanje sednice na kojoj bi se razmotrio predlog LDK o izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi i da sada pravila ponašanja određuje pandemija korona virusa.

Kolčaku, koja je po profesiji epidemiolog, kao i predsedavajuća Parlamentarne komisije za bezbednost i odbranu, u svojoj objavi na Fejsbuku upitala je da li politički imunitet poslanika takođe znači i imunitet protiv bolesti.

„Nema uslova za održavanje sednice, još manje parlamentarne rasprave! COVID-19 danas postavlja pravila delovanja, upamtite“, navela je ona.

„Uz to dodajte oko 150 kompleta specifičnih zaštitnih uniformi i maski koji su danas najpotrebniji zdravstvenim radnicima. Ali čak i uz sve preduzete mere, nema uslova za raspravu!“

Dodala je i da „imamo odgovornu vladu, sve ostalo može da sačeka da se prevaziđe vanredna situacija. Da li želite da pređete u diktaturu? Zdravlje pre svega“, napisala je Kolčaku.

I predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani se oglasila juče na svom Tviteru nalogu poručivši „borite se protiv korona virusa, a ne borite se jedni protiv drugih“.

Za izglasavanje nepoverenja kosovskoj vladi potreban 61 glas – većina u kosovskom parlamentu.

Kosovski parlament ima 12O poslanika.

Svet protiv korone, u kosovskoj vladi jedni protiv drugih

Kosovska vlada se u sred pandemije koronavirusa našla ponovo u novoj političkoj nestabilnosti – sa jedne strane poremećenih odnosa dva koaliciona partnera, a što ih prati još od kada su u oktobru dve stranke odnele ubedljivu pobedu. Njihovi pregovori o koaliciji bili su turbulentni i trajali sve do početka februara, ali i po osnivanju vlade nastavljena su razmimoilaženja.

U najnovijoj svađi, LDK je pre tri dana pokrenula postupak za rušenje vlade – odnosno prikupljanje potpisa za održavanje sednice na kojoj bi se izglasalo nepoverenje, a nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK, Agima Veljiua, optuživši ga da širi paniku u vezi sa korona virusom, dok je vanredno stanje u javnom zdravstvu na snazi.

Lider LDK, Isa Mustafa, uslovio je juče ujutru po drugi put Kurtija da ispoštuje zahtev ove stranke i SAD-a i danas ukine takse, što se na kraju i dogodilo, ali i dalje one nisu u potpunosti ukinute. Iako se sinoćnji Kurtijev potez može protumačiti kao popuštanje, takse i dalje nisu u potpunosti ukinute, a smena Agima Veljiua je i dalje na snazi.

Sa druge strane na Kurtijevu vladu snažan pritisak je nastavila da vrši dojučerašnja vlast, a koja je sada snažna opozicija, na čelu sa aktuelnim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Ova krhka vlada se nalazi u drugom mesecu svog postojanja, a Aljbin Kurti je sa treće strane pod međunarodnim, pre svega američkim pritiskom da ukine bezuslovno i momentalno takse, kako bi se otkočio dijalog sa Beogradom.

Šta kaže kosovski ustav

U članu 100 kosovskog ustava precizicira se kako se može pokrenuti postupak za glasanje o nepoverenju vladi, ko može pokrenuti, kao i šta kada se takav predlog usvoji ili ne usvoji.

Na predlog jedne trećine (1/3) svih poslanika Skupštine se može pokrenuti glasanje o nepoverenju vladi, dok glasanje o poverenju vladi može zahtevati premijer. Glasanje o poverenju se razmatra na Skupštini, ne kasnije od 5 i ne ranije od dva dana od dana podnošenja istog.

Kada se nepoverenje vladi smatra usvojenim, kada je za to glasalo više od polovine poslanika kosovske skupštine, a ukoliko glasanje o nepoverenju ne uspe, drugi predlog se ne može ponovo podneti tokom sledećih devedeset dana.

Ukoliko je predlog o nepoverenju vladi izglasan, vlada se smatra u ostavci.

Pročitajte još:

Mustafa poručuje Kurtiju: Ukini takse, poništi odluku o smeni Veljiua i izvini se LDK

U toku prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Кurtijevoj vladi, AAK i NISMA podržavaju

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.