Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, održao je u sredu uveče vanrednu konferenciju za štampu, posle odluke Demokratskog saveza Kosova da naruši vladajuću koaliciju sa Pokretom Samoopredeljenje koji je vodi.

„Rekao sam, i danas kažem da nam je LDK partner. Želimo da LDK bude u vladajućoj koaliciji,“ rekao je Kurti novinarima.

„Ne verujem da bi LDK trebalo da se identifikuje sa sinoćnjom izjavom (kojom se proglašava vanredno stanje)“, rekao je premijer, pozivajući se na stav ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, koji je danas smenjen.

„Ne možete reći ‘da naravno’, ministar ne može da proglasi vanredno stanje u ponoć“, rekao je Kurti.

„LDK ne bi trebalo da se poistovećuje sa ponoćnom izjavom ministra koji ne drži takvu poziciju na unutrašnjim sastancima i tada ide protiv premijera“, rekao je.

„Kada smo bili u pregovorima za formiranje vladajuće koalicije, jasno smo rekli: želimo saradnju i želimo poštovanje, i zato sada imamo dogovor napismeno, kao i vladin program sada“, podsetio je Kurti.

On je naveo deo dogovora, koji predviđa „zamenu taksi na srpsku robu punim merama reciprociteta“.

„Osim ukoliko ne kažete drugačije, vi ste izvan programa“, rekao je Kurti, pozivajući se na zahtev LDK da vlada ukine takse za Srbiju, i to u potpunosti i bezuslovno.

Kurti je takođe citirao još jednu rečenicu sporazuma: „Što se tiče takse, ona će biti zamenjena merama punog reciprociteta sa Srbijom“.

„Ne možete reći da ukidate taksu a da zaboravite na reciprocitet“, rekao je Kurti. „Želim dalju saradnju, ali moramo poštovati sporazume“, dodao je.

Kurti se osvrnuo na Veljiuovu izjavu o vanrednom stanju.

„Ministar ne može da podržava takvu (nepoznatu) ideju predsednika. Postoji povlačenje kod predsednika, koji nije danas kao što je juče insistirao na proglašenju vanrednog stanja“, rekao je Kurti.

„Predsednik je rekao ‘naše pravne kancelarije se bave ovim poslom’, i bio je blizu njega direktor Nacionalnog Instituta za javno zdravlje koji nije podržao predsednika, jer nema kako da ga podrži“, dodao je on.

„Predsednik je vršio pritisak nad stručnjacima, ali preovladala je nauka nad politikom“, ocenio je Kurti.

Premijer smatra da je Agim Veljiu želeo da postane „veći katolik od pape“. Kurti je rekao da je Veljiu želeo da „proglasi vanredno stanje“.

„Neće biti ministara u mojoj vladi koji žele da objave proglas. Može da govori, ali ne kao ministar. Sada je sloboda izražavanja. Ali ne kao ministar, pa sam ga smenio“, rekao je.

Povezani članci:

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Suroi: Od večeras COVID – 19 podložan političkom ratu za obustavu akcija Specijalnog suda i brzi dil Vučić-Tači

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanja

Tači zahteva od skupštine da proglasi vanredno stanje, Kurti se ne slaže

Tači za vanredno stanje, saglasna LDK, ali ne i LVVPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.