Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanja

Špetim Gaši
FOTO: NGO Aktiv/MSC/Youtube

Uprkos pretnjama, LDK ne želi da napusti vladu, dok KBS, bez obzira da li se uvede vanredno stanje, ne može i ne bi trebalo da ide na Sever Kosova, poručio je potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši (Shpetim Gashi), za KoSSev.

LDK ne želi da napusti vladu

Još od samog formiranja kosovske vlade, koalicioni partneri LDK i LVV izrazili su neslaganje oko pitanja taksi. Dok Kurti želi postepeno i uslovljeno ukidanje ove mere, LDK uz pretnju da će izaći iz vlade, zahteva da se ispoštuje zahtev SAD i takse odmah ukinu. Sinoć je došlo do još jednog neslaganja – da li se treba uvesti vanredno stanje? Dok LDK tvrdi da bi trebalo, Samoopredeljenje se ne slaže.

Međutim, naš sagovornik, potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši, smatra da „uprkos pretnjama, LDK ne želi da napusti vladu“.

„Uprkos nedavnim pretnjama, izgleda da LDK ne želi da napusti vladu. Jednostavno samo ne želi da ona bude uspešna. Bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv Tačijeve uredbe, koalicija će nastaviti da postoji“, kaže Gaši.

KBS na mogu na Sever i ne bi ni trebalo ni da budu

Kosovski predsednik, uz zahtev za uvođenje vanrednog stanja, zahteva i mobilizaciju KBS na celoj teritoriji Kosova.

Da bi pripadnici KBS prešli reku Ibar i otišli na Sever Kosova, potrebna im je posebna dozvola NATO-a. Na osnovu sporazuma od 19. aprila 2013. godine, kako su nedavno potvrdili i kosovski mediji, između tadašnjeg premijera Tačija i tadašnjeg sekretara NATO-a Andersona Fog Rasmusena, KBS ne može na Sever bez dozvole KFOR-a.

Naš sagovornik tvrdi da ova uredba neće ništa promeniti kada je u pitanju nemogućnost odlaska KBS bez ove dozvole.

„Vanredno stanje neće ništa promeniti. Tači to radi zbog sitničavih razloga tako da može da predsedava Većem za nacionalnu bezbednost“.

KBS na mogu na Sever i ne bi ni trebalo ni da budu, poručuje Gaši.

„Ovo je zdravstvena kriza, a ne bezbednosna. U stvari, KBS ne treba da se raspoređuje bilo gde. Oni bi umesto toga trebalo da rade od kuće“.

Sličnog mišljenja je i bivši potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić. O tome čitajte u: Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sinoć je ukazom zahtevao od kosovske skupštine da uvede vanredno stanje zbog širenja korona virusa. Ovakvoj odluci protivi se Samoopredeljenje, jer je „ekstremna i nepotrebna mera“, sa druge strane, LDK, je saglasna sa kosovskim predsednikom.

Pročitajte još:

Tači zahteva od skupštine da proglasi vanredno stanje, Kurti se ne slaže

Tači za vanredno stanje, saglasna LDK, ali ne i LVV

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.