Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, smenio je kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua, zato što je „širio paniku o virusu korona i izjasnio se protiv Kurtijevog stava o proglašenju vanrednog stanja“, saopštila je kosovska vlada, prenose prištinski mediji.

Smena Veljiua usledila je nakon njegove sinoćnje izjave za TV Klan za koju se u saopštenju kosovske vlade kaže da je širio paniku, rekavši da se broj zaraženih od korona virusa povećava iz časa u čas, uprkos zvaničnim informacijama da je broj zaraženih 19.

„Institucije moraju preduzeti sve potrebne mere da spreče pandemiju, izjavio je Veljiu, poručivši da je lično za sve mere koje treba preduzeti, makar one bile i ekstremne, kako bi se zaštitili od ove opasnosti“, poručio je Veljiu, potvrdivši da bi trebalo da se proglasi vanredno stanje.

Nakon informacije o smeni, Veljiu je Kurtija nazvao lukavim, rekavši da ne prihvata odluku o otpuštanju. Kaže da ga Vlada nije obavestila o njegovoj smeni i da do sada nije stigla takva odluka, piše Gazeta.

Mustafa: odluka da se poništi do kraja nedelje i da se ukinu takse

Predsednik LDK, Ista Mustafa, reagovao je odmah nakon što je ministar iz redova njegove stranke smenjen.

Mustafa otpuštanje Veljiua smatra nedopustivim, ali i kršenjem koalicionog sporazuma.

„Dogovorom smo utvrdili da ministre može da razreši premijer uz konsultaciju sa predsednikom političkog entiteta sa kojim je koalicija formirana, na osnovu obrazloženja koje je prihvatio predsedavjući LDK“, poručio je Mustafa, u objavi na Fejsbuku

Dodaje da se međutim Kurti nije konsultovao sa njim.

„Tražim od premijera da poništi odluku o razrešenju g. Veljiua i odluči da ukine takse do kraja nedelje. Jednostrane akcije premijera štetne su i neprihvatljive i vode ka raspadu koalicije“, piše Mustafa.

Podsetimo, kosovski predsednik, Hašim Tači, sinoć je potpisao uredbu o proglašavanju vanrednog stanja i pozvao kosovsku skupštinu da se ujedini i usvoji ovu uredbu. Više o ovome čitajte u:

Tači zahteva od skupštine da proglasi vanredno stanje, Kurti se ne slaže

Tači za vanredno stanje, saglasna LDK, ali ne i LVV


Da li najnoviji izazov može da uzdrma vladu koju predvodi Aljbin Kurti, i koja, uprkos ubedljivoj pobedi LVV i LDK na izborima u oktobru a koje čine ovu vladu, prolazi sve vreme kroz turbulentan period  – od tromesečnih koalicionih razgovora pre formiranja koalicije, tako i nakon njenog formiranja početkom februara?

Ovo pitanje smo danas postavili bivšem potpredsedniku kosovske skupštine Petru Miletiću i potpredsedniku Saveta za inkluzivno upravljanje Špetimu Gašiju (Shpetim Gashi). O tome čitajte u:

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.