Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Petar Miletić
Foto: N1

Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja iako koalicioni partneri u toj vladi imaju različite stavove, smatra bivši potpredsednik kosovske skupštine, Petar Miletić. 

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sinoć je ukazom zahtevao od kosovske skupštine da uvede vanredno stanje zbog širenja korona virusa. Ovakvoj odluci protivi se Samoopredeljenje, jer je „ekstremna i nepotrebna mera“, sa druge strane, LDK, je saglasna sa kosovskim predsednikom.

Iako postoje različiti stavovi između koalicionih partnera u kosovskoj vladi, Miletić ne smatra da bi to moglo da dovede do toga da padne vlada.

“Ja ne mislim da sudbina kosovske vlade zavisi od uvođenja vanrednog stanja, iako koalicioni partneri u toj vladi imaju različite stavove. Ne verujem da oko toga može da padne vlada koja je tek formirana. Pretpostavljam da će Kurti smoći snage da nađe zajednički jezik sa Demokratskim savezom Kosova i da na kraju proglasi vanredno stanje, jer će verovatno kako sada stvari stoje, broj obolelih od virusa korona da raste i to će biti razlog ili izgovor da on takvu stvar uradi, dakle da proglasi vanredno stanje”, precizira Miletić.

Kosovska vlada neće rizikovati da šalje KBS na Sever

Kosovski predsednik uz vanredno stanje traži i mobilizaciju KBS – na čitavoj teritoriji Kosova. Sa druge strane, međutim, prema sporazumu sa NATO-om iz 2013, zabranjen je dolazak KBS na Sever, osim ukoliko se sa tim ne složi NATO, odnosno KFOR. Ukoliko bi se uvelo vanredno stanje, otvora se i ovo pitanje.

Međutim, Miletić tvrdi da kosovska vlada neće rizikovati da pošalje KBS na Sever u ovako osetljivoj situaciji, ali se ogradio i da ipak „niko unapred ne može da zna“.

“Sporazum postoji, KBS ne ulazi na Sever Kosova, međutim da li će biti do kraja ispoštovan to naravno niko unapred ne može da zna, ali pretpostavljam da u ovako osetljivoj situaciji kosovska vlada neće rizikovati sa slanjem KBS-a na Sever, iz prostog razloga što imaju previše već otvorenih pitanja u vladi, ne treba im još jedno. Mislim da će se opredeliti, to je moja prognoza da ipak snage KFOR-a budu te koje, ako uopšte bude dolazilo do toga da se raspoređuju vojne snage po javnim objektima, ali mislim da to na Severu Kosova uspešno sprovede i Kosovska policija. Dakle, ne verujem da će KBS ići na sever“.

Upitan kako bi se prisustvo KBS takođe odrazilo na srpsku zajednicu na jugu, on kaže:

“Što se tiče južno od Ibra, tamo su se ljudi i Srbi i Albanci već privikli na prisustvo KBS-a, tako da ne verujem da bi to trebalo da bude neki veliki problem”, kaže Miletić.

Slično razmišlja i potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje Špetim Gaši (Shpetim Gashi). O tome čitajte u:

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.