Kramon: Nada da će se SAD posle ovog nereda koje su napravile na Kosovu držati reči da nema podele i razmene teritorija

FOTO: Fon Kramon u Kosovskoj Mitrovici/KoSSev

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izrazila je nadu da će SAD održati reč da nema tajnog plana za Kosovo i razmene teritorija između Srbije i Kosova.

Ona je reagovala na sinoćnju zajedničku izjavu Trampovih izaslanika za dijalog o Kosovu, odnosno Balkan – Ričarda Grenela i Metjua Palmera, kao i američkog ambasadora u Prištini – Filipa Kosneta, u kojem se navodi da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije.

“Možemo se samo nadati da će se SAD, nakon što su stvorile ovaj državni nered na Kosovu, držati svojih reči o tome da ne postoji tajni plan i da nema razmene teritorija”, poručila je Kramon na Tviteru.

Tri američka zvaničnika oglasila su se dan nakon pada vlade koju je vodio Aljbin Kurti, pozivajući kosovske lidere da slede Ustav, a da će oni da sarađuju sa svakom vladom koja bude formirana.

„Želimo da razjasnimo da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju. Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikada nije video i raspravljao o takvom planu“, navodi se u saopštenju.

Ambasador Filip Kosnet je veče pre održavanja sednice o izglasavanju nepoverenja vladi pozdravio inicijativu da se sednica održi, rekavši da mu je zbog toga „drago“ zbog čega ga je narednog jutra kritikovala Viola fon Kramon.

„Drago mi je da vidim da će skupština održati sednicu o izglasavanju nepoverenja sutra. Kao što sam i rekao premijeru danas, važno je da Skupština i sve kosovske institucije poštuju Ustav“ – saopštio je tada Kosnet.

„Vlastiti cilj SAD na Kosovu sa istorijskom dimenzijom. Kako može ambasadore da Vam bude drago da vidite da vlada koja funkcioniše doživi kolaps tokom pandemije koronavirusa. Neverovatno. Neodgovorno. Veoma mi je žao građana Kosova. Oni to ne zaslužuju“, poručila mu je Kramon.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.