Suroi: Od večeras COVID – 19 podložan političkom ratu za obustavu akcija Specijalnog suda i brzi dil Vučić-Tači

Foto: KTV, caption

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Pisac i publicista, Veton Suroi (Surroi), ocenio je da je društveni interes na Kosovu borba protiv najveće krize koju je čovečanstvo spoznalo u 21. veku – COVID19.

Međutim, prema njegovom mišljenju, pokretanjem nepoverenja Vladi, pobedio je interes političke borbe, a ne socijalni interes.

U svojoj objavi na Fejsbuku, Suroi je naveo da je borba protiv COVID – 19 od večeras podložna političkim ratovima, što je kulminiralo obustavom akcija Specijalnog suda i brzim sporazumom Tači-Vučić.

Cela Suroijeva objava:

1. Društveni interes na Kosovu bio je, i sastoji se u borbi protiv najveće krize koju je čovečanstvo spoznalo u 21. veku, COVID – 19. Iniciranjem nepoverenja u Vladu pobedio je interes političke borbe, a ne socijalni interes.

2. Svaki društveni interes sada je podložan političkom interesu. Dakle, borba protiv COVID-19 je podložna političkom ratu.

3. Politička borba mora da stvori novu vladu bez ulaska u nove parlamentarne izbore. To znači da mora da bude formirana vlada koja uživa inicijalno poverenje Hašima Tačija kao predsednika Republike koji mora da da mandat za njeno formiranje.

4. U poslednjih šest meseci, Hašim Tači se bavio dvoma pitanjima od primarnog značaja u svojoj komunikaciji sa američkom diplomatijom. Tražio je načine da ospori tužbu Specijalnog suda u pismima upućenim sekretaru Pompeu. Paralelno sa tim, on je želeo da postigne sporazum sa srpskim predsednikom, uz posredovanje ambasadora Grenela, sporazum koji je podstakao stalne špekulacije oko razmene teritorija, srpske teritorijalne autonomije na Kosovu i ekstrateritorijalnosti Srpske pravoslavne crkve. Shodno tome, mandat buduće Vlade daće se uz prethodnu saglasnost za ova dva pitanja.

5. Borba protiv najveće krize koju je čovečanstvo doživelo u 21. veku, ona protiv COVID – 19, večeras je bila predmet političkog rata koji je kulminirao obustavom akcija Specijalnog suda i neminovnim sporazumom Tači-Vučić.

Povezani članci:

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanja

Tači zahteva od skupštine da proglasi vanredno stanje, Kurti se ne slaže

Tači za vanredno stanje, saglasna LDK, ali ne i LVVPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.