Sednica kosovske skupštine o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi sutra u 11 časova

Sednica Kosovske skupštine
Foto: KoSSev

Sednica kosovske skupštine na kojoj će se glasati o predlogu LDK o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi, biće održana sutra u 11 časova iako za istu nema uslova, saopštila je na konferenciji za medije predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani, prenosi Koha.

Ovu odluku donelo je predsedništvo kosovske skupštine danas poslepodne sa četiri glasa za i dva protiv.

Vjosa Osmani je navela da je glasala protiv održavanja sednice, jer ne postoje uslovi za njeno održavanje a na osnovu preporuke kosovskog nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Ambasadori Francuske i Nemačke zajedničkim demaršom pozvali su LDK da se odrekne zahteva za pokretanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.

U objavi na Tviteru, nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt, izrazio je zabrinutost Berlina i Pariza povodom trenutne situacije na Kosovu.

Poziv je upućen potpredsedniku vlade Avdulahu Hotiju koji je menjao predsedavajućeg LDK Isu Mustafu, u zahtevu za izglasavanje nepoverenja vladi. „Nemačka i Francuska su uz narod Kosova u vreme krize. Pozivamo LDK da razmotri i održe vladu koja je stabilna i kojoj se veruje da se suoči sa izazovima“, poručio je Helt u objavi na Tviteru.

„Institut je preporučio da se obezbedi dezinfekcija sale, zatim lekarski pregled i pre svega rastojanje od najmanje 2 metra. Odgovor uprave je bio da sala ne ispunjava uslove za održavanje sednice. Predsedništvo je odlučilo da sednica bude održana sutra u 11 časova. Ja se ne slažem sa tim. Inistirano je da umesto rastojanja od 2 metra bude 1.5 metar“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, na osnovu onoga što sale pružaju i potrebe da drže distancu, može biti smešteno samo 88 poslanika.

„Mislim da je svako od nas primer poštovanja pravila, ali to je odluka većine. Sutra je na poslanicima da odluče kako će glasati o predlogu“, kazala je.

Vjosa Osmani je rekla da bi ona između poštovanja procedure za organizovanje sednice i interesa javnog zdravlja, uvek izabrala drugo.

Takođe je rekla da će glasati protiv predloga i pozvala poslanike da učine isto to. „Nisam podržala ovaj predlog i pozivam sve poslanike da ne podrže ovaj predlog“.

Seljimi: Poslanik LDK insistirao da se sednica održi sutra

Šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenja, Redžep Seljimi rekao je da je sastanak Predsedništva skupštine trajao duže nego što je trebalo i da je poslanik LDK insistirao da se sutra održi sednica o zahtevu za nepoverenje Kurtijevoj vladi.

„Parlamentarna grupa LDK je odlučna da sutra održi sednicu uz zahtev protiv vlade. Protivnici Kurtijeve vlade udružili su se jedni s drugima dok se mi i dalje suočavamo sa koronavirusom. Parlamentarne grupe, na čelu sa LDK insistiraju na tome da će se, bez ikakvih uslova, sednica održati sutra“, rekao je Seljimi.

Seljimi je podsetio na to da u plenarnoj sali ne postoje uslovi za bilo kakve aktivnosti i da ne postoje uslovi za preporuke bilo SZO ili kosovskog instituta za javno zdravlje.

Podsetimo, predlog LDK o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi stigao je u prošlog petka u kosovsku skupštinu.

U najnovijoj svađi, LDK je prošle nedelje pokrenula postupak za rušenje vlade – odnosno prikupljanje potpisa za održavanje sednice na kojoj bi se izglasalo nepoverenje, a nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK, Agima Veljiua, optuživši ga da širi paniku u vezi sa korona virusom, dok je vanredno stanje u javnom zdravstvu na snazi.

Lider LDK, Isa Mustafa, uslovio je po drugi put Kurtija da ispoštuje zahtev ove stranke i SAD-a i  ukine takse, što se na kraju i dogodilo, ali i dalje one nisu u potpunosti ukinute. Iako se Kurtijev potez može protumačiti kao popuštanje, takse i dalje nisu u potpunosti ukinute, a smena Agima Veljiua je i dalje na snazi.

Sa druge strane na Kurtijevu vladu snažan pritisak je nastavila da vrši dojučerašnja vlast, a koja je sada snažna opozicija, na čelu sa aktuelnim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Ova krhka vlada se nalazi u drugom mesecu svog postojanja, a Aljbin Kurti je sa treće strane pod međunarodnim, pre svega američkim pritiskom da ukine bezuslovno i momentalno takse, kako bi se otkočio dijalog sa Beogradom.

Šta kaže kosovski ustav

Kada se nepoverenje vladi smatra usvojenim, kada je za to glasalo više od polovine poslanika kosovske skupštine, a ukoliko glasanje o nepoverenju ne uspe, drugi predlog se ne može ponovo podneti tokom sledećih devedeset dana.

Ukoliko je predlog o nepoverenju vladi izglasan, vlada se smatra u ostavci.

O najnovijoj krizi – vanrednim merama ali i potencijalnom opozivu Kurtijeve vlade, za KoSSev je danas govorio profesor ustavnog prava, Enver Hasani: Neustavna i Kurtijeva mera o zabrani kretanja i Tačijev poziv da se odupre odluci vlade

Povezani članci:

LDK predao predlog kosovskoj skupštini o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi

Mustafa poručuje Kurtiju: Ukini takse, poništi odluku o smeni Veljiua i izvini se LDK

U toku prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Кurtijevoj vladi, AAK i NISMA podržavaju

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.