Grenel, Palmer, Kosnet: Ne postoji tajni plan za razmenu teritorija, ukinite takse

„Ne postoji tajni plan o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju. Specijalni izaslanik predsednika, Ričard Grenel, nikada nije video ili raspravljao o takvom planu“, poručili su večeras u zajedničkoj izjavi, Trampovi izaslanici za dijalog o Kosovu, odnosno Balkan – Ričard Grenel, Metju Palmer i američki ambasador u Prištini – Filip Kosnet.

Tri američka zvaničnika oglasila su se nakon sinoćnjeg pada vlade koju je vodio Aljbin Kurti, pozivajući kosovske lidere da slede Ustav, a da će oni da sarađuju sa svakom vladom koja bude formirana.

„Sjedinjene Države su uz narod Kosova. Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i ostalih koji naporno rade, sa velikim rizikom, da smanje napredak COVID-19 na Kosovu. U ovom trenutku nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da slede kosovski ustav i vladavinu zakona. Opredeljeni smo da sarađujemo sa bilo kojom vladom koja je formirana ustavnim procesom.

Pozvali su na i potpuno ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, posebno u pandemiji borbe protiv virusa korona:

„Verujemo da takse štete ljudima na Kosovu ometajući regionalnu saradnju protiv COVID-19 – uključujući i odlaganje ulaska potrebnih zaliha na Kosovo – i ometajući ekonomski rast“.

Tokom sinoćnje maratonske sednice o izglasavanju nepoverenja vladi u Prištini, česte su bile optužbe LVV, i samog Kurtija da je pozadina Tačijeve inicijative za uvođenje vanrednog stanja čemu se usprotivo, a što i jeste za posledicu imalo da se pokrene zahtev o izglasavanju nepoverenja vladi – „tajni sporazum o razmeni teritorija“, za koji se, kako je Kurti u svom govoru juče rekao, u Beloj kući očekuje „šampanjac“, ali i da je za to prethodno na terenu bilo potrebno da se izazovu „incidenti i krvoproliće“.

Tri zvaničnika oštro demantuju da takav plan postoji:

„Želimo da razjasnimo da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju. Specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel nikada nije video i raspravljao o takvom planu“, navodi se u saopštenju.

Umesto toga SAD su usredsređene da podrže nedavne sporazume o uspostavljanju vazdušnih, železničkih veza i autoputeva između Kosova i Srbije, što ima za cilj da poboljša ekonomiju i stvori ekonomski zamah.

„Verujemo da će ovaj zamah dati novu energiju procesu dijaloga koji bi vodio uzajamnom priznanju“, zaključuje se u saopštenju.

Ambasador Filip Kosnet je veče pre održavanja sednice o izglasavanju nepoverenja vladi pozdravio tu inicijativu, rekavši da mu je zbog toga „drago“ zbog čega ga je narednog jutra kritikovala izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon.

„Drago mi je da vidim da će skupština održati sednicu o izglasavanju nepoverenja sutra. Kao što sam i rekao premijeru danas, važno je da Skupština i sve kosovske institucije poštuju Ustav“ – saopštio je tada Kosnet.

„Vlastiti cilj SAD na Kosovu sa istorijskom dimenzijom. Kako može ambasadore da Vam bude drago da vidite da vlada koja funkcioniše doživi kolaps tokom pandemije koronavirusa. Neverovatno. Neodgovorno. Veoma mi je žao građana Kosova. Oni to ne zaslužuju“, poručila mu je Kramon.

Mustafa: Orkestrirana kampanja protiv LDK u medijima i na društvenim mrežama

Tači najavio konsultacije sa strankama dan nakon izglasavanja nepoverenja vladi 

Kurti: Neophodan pad za neophodan uspon, budućnost je naša

Đurić: Ko razuman može da očekuje da Srpska lista ukaže poverenje vladi

Suroi: Vlada nastavlja rad, izbegnuto vanredno stanje, takse uz reciprocitet, tajni sporazum Tači-Vučić za vladu ništavan

Mustafa neće povlačiti ministre iz vlade u ostavci, „na volji“ Kurtiju

Pirova pobeda

Pala Kurtijeva vlada, Kurti smenio Avdulaha Hotija

Kurti: Pre šampanjca u Beloj kući za razmenu teritorija potrebno im je krvoproliće

Fon Kramon Kosnetu: Kako može da Vam bude drago da vidite da vlada doživi kolaps tokom pandemije

Nemačka i Francuska podržale Kurtija, Amerikancima drago da se održi sednica o nepoverenju vladi

Sednica kosovske skupštine o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi sutra u 11 časova

Suroi: Od večeras COVID – 19 podložan političkom ratu za obustavu akcija Specijalnog suda i brzi dil Vučić-Tači

LDK predao predlog kosovskoj skupštini o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi

Mustafa poručuje Kurtiju: Ukini takse, poništi odluku o smeni Veljiua i izvini se LDK

U toku prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Кurtijevoj vladi, AAK i NISMA podržavaju

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.