Pala Kurtijeva vlada, Kurti smenio Avdulaha Hotija

Vest je ažurirana
26.03.2020 – 00:45 Kurti smenio Avdulaha Hotija

Sada već vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti razrešio je neposredno po izglasavanju nepoverenja njegovoj vladi kasno noćas Avdulaha Hotija sa mesta potpredsednika kosovske vlade, potvrdila je vlada u svom saopštenju.

Ovo je druga smena u Kurtijevoj vladi. Podsetimo, Kurti je prethodno smenio Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova, što je bio neposredni povod da LDK pokrene proceduru za izglasavanje nepoverenja, u čemu je imala podršku kosovske opozicije, kao i manjinskih poslanika.

23:00 Izglasano nepoverenje Kurtijevoj vladi sa 82 glasa za/ Šta sada?

Poslanici kosovske skupštine sa 82 glasa za, izglasali su nepoverenje vladi koju je predvodio Aljbin Kurti. Protiv je bilo 32 i jedan je bio uzdržan. U sali je bilo 117 poslanika. Za pad vlade glasala je i Srpska lista, kako je tokom dana, najavio i poslanik Igor Simić.

Odluka je doneta posle 12-satne rasprave, teške polemike između donedavnih koalicionih partnera, ali i opozicionih kandidata.

Početak sednice obeležila je buka koja se čula sa balkona u Prištini, čime su građani pred sam početak ovog zasedanja pokazali nezadovoljstvo političkom borbom u vreme dok se svet bori protiv pandemije, a Kosovo se takođe nalazi u vanrednim merama javnog zdravstva.

„Ovo što radimo nije normalno“, prenela je danas poruku građana poslanica Mimoza Kusari-Lila, iz Đakovice, uz napomenu da će slika iz Prištine obići svet zbog onoga što se u njoj dešava dok se građani bore da sačuvaju živote svojih ukućana i dece.

Neposredan povod za izglasavanje nepoverenja bila je prošlonedeljna iznenadna smena ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua, iz redova LDK, koji je podržao predlog kosovskog predsednika Tačija da uvede vanredno stanje čemu se Aljbin Kurti usprotivio.

Kurti je danas nekoliko puta ovaj gest nazvao pokušajem puča.

Značajan deo diskusije poslanika, uključujući i samog Kurtija protekao je u optužbi sa strane LVV da iza zahteva za uvođenje vanrednog stanja na Kosovu jeste plan za „razmenu teritorija“.

On je opozicione lidere, nekadašnje lidere u vlasti optužio da su razvili „plaćeničku“ prirodu grabljenja plena, da patriota ne očekuje zasluge i šta će da dobije, već da istinski borac nikad ništa ne traži. Nije im sporio zasluge u ratu, ali je kazao da su posle rata nastavili da se ponašaju kao plaćenici a ne kao patriote.

Opozicija kao i poslanici LDK optuživali su Kurtija sa druge strane za autoritarnost, i nepoštovanje koalicije, te urušavanje odnosa sa SAD-om.

Vlada koju je predvodio Aljbin Kurti sa LDK kao partnerom i Srpskom listom, formirana je 5. februara ove godine, i to posle gotovo tri meseca teških pregovora dva pobednika sa izbora.

Ona je vlada sa najkraćim stažom od kada Kosovo vodi samostalno svoj politički život.

Šta sada?

Potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši (Shpetim Gashi), koji je prethodno bio uveren da će „koalicija nastaviti da postoji“ u prvoj reakciji za KoSSev večeras objašnjava šta dalje:

„Čini se da ustav ima dve različite procedure za davanje mandata kandidatu nakon izbora i nakon predloga o poverenju. Nakon izbora, predsednik treba da predloži kandidata iz stranke koja je dobila najviše glasova, a ako to ne uspe, predsednik može da predloži nekog drugog.

Procedura je malo drugačija nakon pokretanja nepoverenja. U ustavu se kaže da bi predsednik trebalo da nominuje drugog kandidata iz prve stranke, ali ne piše da predsednik može nominovati drugog kandidata ako prva stranka ne uspe. Ovo je presedan od poslednjeg puta kada je Haradinaj podneo ostavku – Tači je tada zatražio od koalicije da ponudi drugog kandidata i oni su odgovorili sa ne. Tači je potom zatražio nove izbore, ne nudeći priliku drugoj stranci. Verujem da će predsednik opet dati šansu LVV-u, a ako ne uspeju, Tači će nominovati nekoga iz LDK-a. Očekujem da će LVV slučaj podneti ustavnom sudu, za koji očekujem da će podržati Tačija.

Da je Kurti ostao usamljen, najavio je još juče profesor ustavnog prava Enver Hasani, ali i dodao da se legitimitet LVV ne može uporediti sa ostalim strankama.

Za njega je međutim, ustavna procedura jasna:

„Šef države šalje pismo onom ko je bio prvi na poslednjim izborima, to je opet LVV. Potom, LVV nema rok, ona može mesecima da razmišlja čije će ime da pošalje. To opet može da bude Kurti a može i neki drugi kandidat, što bi bilo logičnije. Potom, ukoliko pošalje ime kandidata, on dobija mandat od 15 dana od predsednika za sastav vlade. Ukoliko ne uspe u tom roku, onda imamo drugi krug. U ovom slučaju, u drugom pokušaju, predsednik može da pozove sve partije, ukoliko LVV ne bude dobila apsolutnu većinu, onda predsednik ne samo da ne mora da ide kod drugoplasirane stranke, već može na razgovor da pozove sve ostale partije i da zatraži maksimalan konsenzus, uključujući i od LVV, jer nikad ne može da se isključi LVV da postignu sporazum kako se ne bi išlo na izbore, već da nađu nekog kandidata, odgovarajućeg za mandatara. Jedini je ovo slučaj kada predsednik ima diskreciju da se vlada izabere na ovakav način bez izbora, uzimajući u obzir situaciju u kojoj se sada nalazimo“.

Govoreći o tome koliko sve ovo može da potraje u praksi, profesor Hasani naglašava da nema roka u vreme kada predsednik zatraži od Aljbina Kurtija, odnosno LVV, da da predlog za premijera.

„Nema roka, i to može da traje. Ako, pak, LVV odluči da da ime, onda ima rok 15 dana za sastav vlade, tako je i kod drugog puta. Ponavljam, ukoliko nijedan od ovih pokušaja LVV ne bude uspeo, onda postoji treći način da se pronađe jezik sa ostalim zajedničkim kandidatima da imenuju mandatara“, kazao je Hasani.

22:45 – Kurti: Odluka nije doneta u Prištini

Kosovski premijer Aljbin Kurti, neposredno uoči glasanja za predlog o nepoverenju svojoj vladi zahvalio se ministru odbrane, Antonu Ćuniju, koji je, kako je kazao, pružio ruku dijalogu“.

Izrazio je žaljenje „što odluka o predlogu LDK za izglasavanje nepoverenja nije doneta u Prištini, već van nje – Prapaštici i Bradašu“ (mesta gde žive Isa Mustafa i Agim Veljiu, prim.red.).

Kurti je kazao da oni koji su sreli Ričarda Grenela u Vašingtonu, stekli su veliku moć „odozgo“, ali i da:

„Legitimitet dolazi odozdo, a ne odozgo“, rekao je.

„Poslanik Tašoli je rekao zanimljivu stvar: Čak i kada Vlada padne, ona je na vlasti. Dakle, vi Aljbine ćete biti premijer na vlasti, ali mi ćemo vas svrgnuti,“ dodao je uz tvrdnju da to pokazuje istinu zahteva o nepoverenju.

„Cilj je da se na ovu vladu koja ima toliku podršku utiče i da se upralja“, rekao je premijer.

22:47- Osmani: Izglasavanjem predloga odustajemo od volje građana za promenom koju su tražili

Predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani glasaće protiv predloga za izglasavanje nepoverenja.

„Protiv sam bilo kakvog dogovora sa strankama PAN i ne narušavam poverenje građana ni za kakvu cenu. Stranke PAN-a, koje su takođe trošile državne rezerve, rekli smo im da ćemo ih odvesti u opoziciju“, kazala je Osmani.

Osmani je kazala da se glasanjem o ovom predlogu odustaje od volje građana za promenom.

„Ovo je zapravo govor koji nikada ne bih želela da održim. Ovaj predlog je pokrenula vlada za promene, gde mnogi političari izgleda ne žele promene. Danas rizikujemo da izgubimo i nit solidarnosti u kojoj smo uživali pre pandemije, a to je bez presedana“, kazala je Osmani.

Ona je kazala da će, kroz svrgavanje vlade, lekari ostati usamljeni u borbi protiv koronavirusa.

Osmani kaže da bi trebalo da razgovaraju o dodatnim merama za grupe koje su u najvećoj opasnosti od koronavirusa. Najava pandemije, prema njenim rečima, pogoršava ekonomski položaj građana.

„Sada na Kosovu postoji još jedna pandemija, dehumanizacija. Sporazum o samoupravi je ugovor, to je poverenje koje moraju poštovati svi. Ovim akcijama će se oskvrnuti građanska volja za promenom. To će ubiti nadu da je građanima potrebna promena.

Osmani takođe dodaje da veruje da ova vlada ima kapacitet za borbu protiv kriminala i korupcije.

„Građani, znam da se danas osećate umorno i uvređeno, ali budite sigurni da se i ja osećam isto jer se vaš glas nije čuo“, dodala je.

20:15 – Hoti: Kurti pokušava da pokori LDK

Zamenik kosovskog premijera Avdulah Hoti ocenio da je pokretanja nepoverenja vladi moralo dogoditi zbog narušavanja odnosa sa SAD i pokušaja Aljbina Kurtija da pokori LDK.

„Naš predlog da srušimo ovu vladu zasnovan je na dva principa. Prvi, ne možemo imati Vladu koja narušava odnose sa SAD-om. Drugi je da u Vladi Kosova nema mesta za autokratiju. Napred idemo samo saradnjom“, rekao je.

Hoti je ocenio da je posvećenost LDK ovoj vladi bila iskrena saradnja.

„Ovo nije bila Kurtijeva vlada, već vlada LVV i LDK kao dva glavna partnera, uključujući zajednice“ kazao je Hoti.

Prema njegovim rečima, Kurti je svojim postupcima dokazao da ne želi partnerstvo sa LDK.

„Razrešenjem Agima Veljiua, LDK se uverio da Kurti traži smenu Vlade. Njegovi postupci posle smene Veljijua pokazali su pravu svrhu. Za zamenika ministra imenovao je zamenika ministra iz LVV, umesto da imenuje zamenika ministra iz LDK. To mu je omogućilo većinu u Vladi i da donosi odluke bez nepoštovanja glasova vladajućeg partnera kao što je to učinio sa ukidanjem taksi. Ovo nije način upravljanja. Kroz takve postupke Kurti dokazuje da ne želi partnerstvo, već želi da mu se služi. Mi to ne možemo da dozvolimo“, rekao je.

18:55 – Šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši: Jedini sam ja koji je ovlašćen u ovoj sali da govori u ime LDK

Arben Gaši, reagujući na raspravu između Antona Ćunija i Redžepa Seljimija, kazao je da je „on jedini u ovoj sali ovlašćen da govori u ime LDK, a da ostali poslanici govore kao poslanici“.

18:40 – Ćuni Seljimiju: Daću sve od sebe da se koalicija nastavi, tražim i od vas isto

Ministar odbrane Ćuni replicirao je Redžepu Seljimiju i kazao da nema ovlašćenja ali da je preuzeo rizik.

„Kada sam vam se obratio, nisam rekao da imam ovlašćenja i prirodno je da čak i unutar LDK postoje različiti stavovi o ovoj temi. Preuzeo sam rizik, s obzirom na situaciju“, kazao je Ćuni i dodao da će dati sve od sebe da se koalicija nastavi, a isto traži i od Pokreta Samoopredeljenje.

18:18 – Seljimi: Pre nego što smo odgovorili na Ćunijevu ponudu, Veljiu je odgovorio da Ćuni nije imao autoritet da tako nešto kaže i da ovo nije stav LDK kao i da nema povratka nazad i da se o predlogu mora glasati.

Šef poslaničke grupe LVV, Redžep Seljimi, odgovorio je na ponudu Antona Ćunija o onome što je nazvao izlaskom iz krize.

„Tokom pauze, mi smo kao parlamentarna grupa razmišljali i razgovarali, pre nego što smo odgovorili Ćuniju, on je dobio odgovor Veljiua preko medija.“

Seljimi je citirao Veljiuove reči: „Anton Ćuni nije imao autoritet da tako nešto kaže. Ovo nije stav LDK. Nema povratka nazad. O predlogu se mora glasati.“

Seljimi je kazao da postoji šansa i rešenje.

„Ako želite rešenje, postoji samo jedna šansa: da glasate protiv nepoverenja.“

16:50 – Određena je jednočasovna pauza
16:45 – Ćuni ponudio kompromis Kurtiju da povuče odluku o razrešenju Agima Veljiua i takse, a LDK će povući predlog o izglasavanju nepoverenja vladi

Anton Ćuni (Anton Quni), ministar odbrane iz redova LDK ponudio je kompromis kosovskom premijeru i zatražio od Kurtija da povuče odluku o razrešenju njegovog kolege Agima Veljiua a da će oni zauzvrat da povuku predlog o izglasavanju nepoverenja vladi.

Tokom sednice, uoči pauze, Ćuni je obećao da će preuzeti razgovore sa svojim liderom stranke i poslanicima iz LDK-a da Kurti razmotri ponudu Isa Mustafe o razrešenju Agima Veljiua i ukidanju taksi.

Ćuni je rekao da Kurti treba da razmotri ponudu Mustafe i tako spasi vladu od svrgavanja.

„Ajlbine, ovo je ponuda koju treba razmotriti. To je sjajna prilika. Daću sve od sebe ako preispitate ove odluke, nakon jednočasovnog pauze, hitno ću se sastati sa predsednikom Isom Mustafom, hitno ću razgovarati sa svim poslanicima da povuku predlog ako vratite gospodina Agima Veljiua na njegovo mesto i ako razmislite o taksi, što je uslov čitave međunarodne zajednice „, rekao je Ćuni.

16:35 – Driton Seljmanaj poručio Kurtiju: Mi smo krivi što si postao premijer

Poslanik LDK Driton Seljmanaj (Driton Selmanaj), kritikovao je pokret Samoopredeljenje posebno premijera Ajlbina Kurtija. „Mi smo krivi što je gospodin Kurti postao premijer“, Seljmanaj.

Poslanik Seljmanaj je rekao da je „konstantna LDK, vi ostali ste promenljiva“.

15:35 – Poslanik LDK protiv rušenja vlade

Poslanik LDK, Haki Avdilji (Haxhi Avdyli) danas je na sednici saopštio da je protiv izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi.

Poručio je da je pokretanje predloga za izglasavanje nepoverenja bio „brzoplet“ potez i da bi glasanje o zahtevu trebalo da se odloži.

„Pre rušenja vlade, pre lične sudbine bilo kojeg političara, moramo odlučiti o sudbini dva miliona građana… Danas moramo da odlučimo o sudbini naših građana koji su nezaposleni i žive bez plate u svojim domovima“.

„Predlog mora da se odgodi dok se ne ispune demokratski uslovi… stoga glasajmo danas protiv predloga i preuzmimo ličnu i političku odgovornost“, poručio je.

Protiv izglasavanja nepoverenja vladi je i poredsednica skupštine iz LDK, Vjosa Osmani.

14:40 – Kurti: Nisam pozvao Mustafu na sastanak u vezi sa smenom Veljiua jer nisam hteo da ga uvredim

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, obratio se poslanicima u kosovskoj skupštini nakon desetominutne pauze. Govorio je o smeni ministra iz redova LDK zbog toga što se suprotstavio stavu Samoopredeljenja o tome da ne bi trebalo da se uvede vanredno stanje.

„Predsednicu Skupštine i Predsednika LDK sam obavestio o odluci, ali nisam mogao da ih pozovem na sastanak. Znate li zašto? Jer nisam mogao da promenim odluku. Uvreda je da pozoveš nekoga a da ne ostaviš prostor za debatu“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

13:15 – Određena je desetominutna pauza
12:58 – Kusari: Ovo što radite nije normalno

Poslanica Mimoza Lila-Kusari, kaže da će slika sa današnje sednice obići ceo svet, jer su „jedina država i vlada“ koja u vreme kada se svet bori sa pandemijom održava sednicu na kojoj se izglasava nepoverenje vladi. U žustrom obraćanju kazala je da „ovo što se radi nije normalno“. Oštro kritikuje LDK zbog toga „što apsolutno nije mogla da se razvede od Hašima Tačija“.

Prenela im je osećanje naroda, zabrinutost roditelja za zaštitu zdravlja svoje dece koji se trude da na svaki mogući način zaštite svoju decu dok se poslanici LDK ponašaju neodgovorno sa opozicijom i prenela im kletvu koju je čula od građana – “ Da Bog da se svi…“

Govoreći o američkom pritisku, podsetila je na svoje zasluge i funkcije koje je imala u odnosima sa SAD-om ali i navela da se oduprla američkom pritisku kada je u pitanju bio incident i protest majki Đakovice posle prethodnih uvreda Aleksandra Jablanovića, a incidenta prema pravoslavnoj crkvi u Đakovici.

12:50 – Kurti: „Pre nekoliko dana pokušan je puč u Republici Kosovo“, „hteli su krvoproliće na terenu za podelu, pre šampanjca u Beloj kući“

Kurti je srećan što nije uvedeno vanredno stanje. Kazao je i da je suština uvođenja vanrednog stanja da se izazovu „incidenti i krvoproliće na terenu, kako bi se izvršila podela Kosova pre šampanjca koji je pripremljen u Beloj kući.

Više o Kurtijevom obraćanju na današnjoj sednici kosovske skupštine čitajte u posebnoj vesti: Kurti: Pre šampanjca u Beloj Kući za razmenu teritorija potrebno im je krvoproliće

Dautu Haradinaju iz AAK odgovorio je u replici da su oni ti koji su napuštali svoje stavove: „Kula, Čakor, Kula, Čakor – tap – demarakacija! Tarife, reciprocitet, tarife, reciprocitet – sad ukinite tarife!“

12:31 – Kurti ponosan na svoj kabinet

I dok opozicija kritikuje Kurtijevu vladu, govoreći da su i očekivali da će ona biti kratkog veka, Kurti je, sa druge strane, ponosan na rad svog kabineta.

Podsetio je na odluku o umanjenju plata u kosovskoj vladi čim je preuzeo ulogu premijera. Da je ova vlada razrešila sedam koordinatora, za koje kaže da nisu bili potrebni. Podsetio je na nadoknadu štete u Peći od više od 400.000 evra nakon nevremena, te da je razrešen bord Telekoma, bord Infrakos-a, odbor Trepče.

Govorio je o svim merama koje je vlada uvela u borbi protiv koronavirusa, te da je vlada obezbedila velika sredstva za zaštitu od ovog virusa.

Poslanicima je poručio da mu nije žao ove vlade, a još manje sebe, već da su ljudi ožalošćeni onim što se dešava zbog predloga LDK o izglasavanju nepoverenja vladi.

12:16 – Igor Simić: Srpska lista će podržati predlog LDK

U međuvremenu se poslanicima obratio poslanik Srpske liste, Igor Simić.

On je u kratkom obraćanju poručio da vlada Aljbina Kurtija nije ispoštovala interese srpske zajednice, da nije ukinula takse, te da će ova stranka glasati za zahtev LDK o izglasavanju nepoverenja vladi.

Predsedavanjući parlamentarne grupe PDK, Memlji Krasnići, rekao je da će njegova stranka takođe glasati za nepoverenje Kurtijevoj vladi.

12:00 – Gaši pozvao poslanike da glasaju za nepoverenje vladi

Šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši, bio je prvi poslanik koji se obratio skupštini. Gaši je nabrojao „propuste“ Kurtijeve vlade, te pozvao poslanike da glasaju za predlog ove stranke o nepoverenju.

Optužio je Kurtija da je prekršio koalicioni sporazum sa LDK kada je smenio ministra iz redova LDK, Veljiua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova bez konsultacije sa LDK.

Tvrdi da je Kurti vodio „rat protagonizma sa predsednikom Hašimom Tačijem. Predsednik i premijer odlučili su da međusobno ratuju“.

A dodaje i da je za dva meseca koliko postoji vlada, Kurti ugrozio odnose Kosova sa SAD.

Govoreći o obustavi sredstava ove zemlje preko MCC (Millennium Challenge), optužio je Kurtija da „tvrdoglavo tera Ameriku da prestane da ulaže na Kosovo“.

„U ovoj situaciji pozivam poslanike da sruše vladu glasanjem o nepoverenju. Potrebna nam je nova vlada koja bi odgovorila na trenutne izazove“, rekao je Gaši.

11:35 – Počela sednica o izglasavanju (ne)poverenja Kurtijevoj vladi

Sednica kosovske skupštine na kojoj će se glasati o predlogu LDK o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi počela je sa četrdesetominutnim zakašnjenjem.

Kako prenosi prištinska Koha, sednici prisustvuje 106 poslanika, dok poslanici i službena lica u sali nose zaštitne maske i rukavice, i sede na dva metra razmaka.

Dan pre održavanja same sednice obeležili su različiti stavovi nemačke, francuske ambasade sa jedne strane – koje su dale podršku Kurtijevoj vladi i koje se protive održavanju sednice, i sa druge strane američke ambasade iz koje su jasno podcrtali da im je „drago“ što se održava sednica o nepoverenju Kurtijevoj vladi.

Kako prenose prištinski mediji, američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, boravio je u kosovskoj skupštini neposredno pre početka sednice o nepoverenju Vladi.

On je potom napustio zgradu skupštine gde se sastao sa predsednicom skupštine, Vjosom Osmani, prenosi ovaj medij.

Protest sa balkona uoči sednice

Ovog jutra u Prištini su, prema navodima prištinske Kohe, brojni građani izašli na terase u znak protesta povodom održavanja današnje sednice.

Građani su nekoliko minuta pravili buku iz svojih stanova, a ovakav protest održao se i pre nekoliko dana upravo zbog neslaganja političara u vreme pandemije koronavirusa.

O današnjoj sednici

Kosovska vlada se u sred pandemije koronavirusa našla ponovo u novoj političkoj nestabilnosti kada je LDK pokrenula postupak za rušenje vlade, nakon što je Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova iz redova LDK, zbog toga što je podržao inicijativu kosovskog predsednika o uvođenju vanrednog stanja na Kosovu, ali i zbog toga što je „širio paniku u vezi sa korona virusom“. Uvođenju vanrednog stanja protivi se Samoopredeljenje.

Zahtev o glasanju nepoverenja Vladi pokrenuo je LDK potpisom 44 poslanika, nakon što je premijer Aljbin Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua iz redova LDK, jer je javno podržao uvođenje vanrednog stanja zbog koronavirusa, čemu se Samoopredeljenje protivi.

Zahtev LDK su podržali AAK Ramuša Haradinaja, NISMA Fatmira Ljimaja i AKR Bedžeta Pacolija.

Odmah nakon što je najavljeno da će LDK uputiti zahtev za izglasavanje nepoverenja kosovskoj vladi, predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani, koja je takođe iz LDK, iskazala je svoje protivljenje zajedno sa, prema navodima prištinskih medija, još dva poslanika svoje stranke.

Osmani je u više navrata pozivala lidere vladajućih stranaka da dođu do zajedničkog stava, a ujedno je na jučerašnjoj sednici predsedništva kosovske skupštine glasala protiv održavanja ove sednice, jer ne postoje uslovi za njeno održavanje a na osnovu preporuke kosovskog nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Ovakav stav Osmani ne sviđa se pojedinim zvaničnicima LDK, te je potpredsednik ove stranke, Agim Veljiu, prema navodima Gazete Express, optužio Osmani da radi u interesu druge stranke.

„Ne znam šta da kažem osim da je to izdaja protiv interesa svoje stranke. Ako se Vjosa Osmani svakodnevno protivi odlukama LDK i radi sa drugima protiv nas, nema smisla da ostane u LDK-u“, rekao je Veljiu u emisiji Pressing na T7.

Vanredno stanje nije jedini kamen spoticanja aktuelne vlade na Kosovu. Koalicioni partneri se već neko vreme ne slažu i oko pitanja taksi, te je lider LDK nedavno još jednom uslovio Kurtija da ispoštuje zahtev ove stranke i SAD-a, i odmah i u potpunosti ukine takse, što se istog dana i dogodilo, ali samo na uvoz sirovina.

Sa druge strane na Kurtijevu vladu snažan pritisak je nastavila da vrši dojučerašnja vlast, a koja je sada snažna opozicija, na čelu sa aktuelnim kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem.

Aljbin Kurti je sa treće strane pod međunarodnim, pre svega američkim pritiskom da ukine bezuslovno i momentalno takse, kako bi se otkočio dijalog sa Beogradom.

Ukoliko bi se danas izglasalo nepoverenje ovoj vladi, bila bi to vlada sa najkraćim mandatom do sada, od nepuna dva meseca, i to uprkos ubedljivoj pobedi Samoopredeljenja, potom i njegovog koalicionog partnera LDK. Dve stranke su od kraja izbora u oktobru prošle godine do poslednjeg trenutka, ispoljavale visoku dozu neslaganja i netrpeljivosti, čak i onda kada su posle gotovo tromesečnih pregovora uspele da formiraju vladu. Deo vlade je i Srpska lista koja se do sada mahom javno držala po strani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.