Konjufca: Hoti smenjen jer je bio glavni čovek za rušenje vlade; prvo borba protiv pandemije pa izbori

Konjufca
FOTO: KTV

Zamenik kosovskog premijera, Avdulah Hoti, smenjen je zato što je bio glavni čovek za rušenje vlade, a bivši ministar iz LDK, Agim Veljiu smenjen je zbog toga što je opstruisao vladu, poručio je u emisiji „Desk“ na KTV, vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova iz Samoopredeljenja, Glauk Konjufca. Rušenje vlade na predlog LDK nazvao je „najsramnijim potezom u istoriji parlamentarizma“, ali i otkrio da su pred Samoopredeljenjem dva cilja – borba protiv koronavirusa, pa potom izbori. Pokretanje dijaloga sa Beogradom sa vladom u tehničkom formatu smatra veoma pogrešnim i opasnim.

Hoti glavni čovek za rušenje vlade, Veljiu opstruisao vladu

Zamenik kosovskog premijera, prvi potpredsednik kosovske vlade, Avdulah Hoti, smenjen je zato što je bio glavni čovek za rušenje vlade, poručio je sinoć u emisiji „Desk“ na KTV, vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova iz Samoopredeljenja, Glauk Konjufca.

Avdulah Hoti, bio je prvi zvaničnik LDK koji je javno saopštio da će njegova stranka izaći iz vlade ukoliko ne budu ispoštovani zahtevi SAD za ukidanje taksi. Prema navodima Konjufce – on je bio glavni čovek za rušenje vlade.

„Utvrđeno je da je on (Hoti) bio glavni čovek za rušenje ove vlade, više nema potrebe da bude deo vlade kada takve uslove postavlja ovoj vladi i premijeru… Živi u snovima da postane premijer, ali bez izbora, mislim da je to nemoguće. Hoti se može kandidovati na izborima“, rekao je Konjufca.

Ministri LDK trebalo bi da ostanu u vladi

Kada je reč o ministrima iz LDK – stranke koja je i inicirala predlog za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi, Konjufca smatra da bi oni trebalo da nastave da obavljaju svoje dužnosti.

„Do sada nijedan ministar LDK nije podneo ostavku, mislim da bi trebalo da nastave da obavljaju svoje dužnosti… U kontaktu sam sa ministrima LDK. Svi kontakti su usmereni na odgovornosti koju delimo u ovoj krzi. Bilo bi dobro da oni ostanu, ali sve zavisi od njih“, rekao je Konjufca.

Veljiu dobio šta je zaslužio

Sa druge strane, tvrdi da je bivši ministar iz LDK, Agim Veljiu, koji je smenjen nakon što se suprotstavio stavu LVV da vanredno stanje ne bi trebalo da se uvodi, a nakon čega je i LDK pokrenula predlog za izglasavanje nepoverenja kosovskoj vladi, dobio ono što je zaslužio.

Prema njegovim rečima, Veljiu je bio „u potpunosti sinhronizovan sa kosovskim presednikom“, te da je „ono što mu se dogodilo, bilo povezano sa pokušajem zloupotrebe stanja koje je prouzrokovao koronavirus“.

„Nadležnost premijera je da rukovodi i dogovorili smo se o tome kada smo razradili program vlade. Ako se svake nedelje ministar namerno opstruiše, normalno je da će biti razrešenja. Kako postupati drugačije sa ministrom čija je misija opstruisanje rada premijera?! Sve što smo znali je da je on bio vođa grupe koja je bila protiv koalicije sa Samoopredeljenjem“, zaključio je Konjufca.

Međutim, on nije isključio mogućnost buduće saradnje sa LDK.

„Bila je to kratka priča. Ne isključujem tu mogućnost“.

„Sednica o nepoverenju – najsramniji potez u istoriji parlamentarizma“

Sa druge strane, tvrdi da je sazivanje sednice za izglasavanje nepoverenja vladi u vreme pandemije koronavirusa „najsramniji potez u istoriji parlamentarizma“.

Lidera LDK, Isu Mustafu, optužio je da je „zlonamerno“ podneo zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi, da je lagao građane i „iskoristio situaciju“ sa izaslanikom američkog predsednika, Ričarda Grenela, „da napadne Samoopredeljenje“.

Mustafa je znao da krši koalicioni sporazum, ali rekao je da je ‘Grenel tako rekao’. Rekli smo da ćemo do Grenela doći kroz tri koraka. Rekli smo da će taksa biti ukinuta i doći će do reciprociteta. Vjosa Osmani je prošla kroz to. Šta sada kažu u LDK- da su Vjosi Osmani otvorena izlazna vrata za odlazak iz te stranke. To je prevara građana“, poručio je Konjufca.

Prema njegovim rečima, LDK je koristio Osmani za dobijanje glasova, a zatim se 50 dana nakon usvajanja budžeta, okrenuo prema PAN koaliciji.

Planovi Samoopredeljenja borba protiv koronavirusa, pa izbori

Konjufca je tokom gostovanja otkrio da su pred Samoopredeljenjem dva cilja – borba protiv koronavirusa i izbori.

„Za Samoopredeljenje predstoje dva plana: prvi je zdravlje građana, dok ne prevaziđemo ovu pandemiju, drugi su izbori, tako da građani mogu da nas sve cene“.

A ukoliko dođe do novih izbora, Konjufca tvrdi da njegova stranka ostaje pri stavu da neće praviti koaliciju sa strankama u nekadašnjoj PAN koalciji.

„Te mogućnosti su sada 100 odsto, a to je u dikreciji Samoopredeljenja, te mogućnosti počinju sa LDK pa sa drugim partijama“.

Kosovska vlada trenutno ima tehnički format, a Konjufca tvrdi da će ona obavljati svoje dužnosti u borbi protiv koronavirusa.

Tačijeva najava o konsultacijama spremnost da prekrši Ustav

Tačijevu najavu da će uskoro započeti konsultacije sa parlamentarnim strankama za sastavljanje nove vlade vidi kao njegovu spremnost da prekrši kosovski ustav.

„U ustavu se navodi da predsednik mora prvo da se obrati pobedniku na izborima i da pokuša da formira vladu, da zemlja ne bi automatski išla na izbore. Predsednik je nagovestio da je spreman da prekrši ustav kada je izjavio da poziva političke stranka“, rekao je Konjufca.

Tvrdi da predsednik nema pravo da zaobiđe pobednika na izborima

„Na LVV je da formira novu vladu. Predsednik nema diskreciono pravo, mora se još jednom obratiti Samoopredeljenju, u suprotnom krši Ustav“, dodao je.

Prema Konjufci, ovo nije ista situacija kao sa bivšim kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem, jer je Haradinaj dao ostavku, a skupština je raspuštena.

Dijalog sa Srbijom opasan sa tehničkom vladom

Potpredsednik pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, poručio je da je ideja Ise Mustafe o pokretanju dijaloga sa Beogradom dok je na Kosovu tehnička vlada – pogrešna i opasna.

„Dijalog sa Srbijom treba obustaviti dok postoji tehnička vlada. Njegova ideja je da ima slabu tehničku vladu i krene u pregovore sa Srbijom. To je opasno, dok postoji tehnička vlada, dijalog sa Srbijom treba obustaviti. S ovom idejom koju ti imaš…i odeš ispred Vučića, to je rizično i ne treba da se dogodi“, rekao je on.

Poručio je da se Samoopredeljenje tome protivi.

„Pokret Samoopredeljenje isključuje jednu tehničku vladu u koju ulaze sve tehničke snage. Bila bi jedna menadžerska vlada Kosova, ne treba pokretu Samoopredeljenje učešće u jednoj takvoj“.

Šta se događalo u vezi sa obaranjem vlade čitajte u:

Kurti: Neophodan pad za neophodan uspon, budućnost je naša

Đurić: Ko razuman može da očekuje da Srpska lista ukaže poverenje vladi

Suroi: Vlada nastavlja rad, izbegnuto vanredno stanje, takse uz reciprocitet, tajni sporazum Tači-Vučić za vladu ništavan

Mustafa neće povlačiti ministre iz vlade u ostavci, „na volji“ Kurtiju

Pirova pobeda

Pala Kurtijeva vlada, Kurti smenio Avdulaha Hotija

Kurti: Pre šampanjca u Beloj kući za razmenu teritorija potrebno im je krvoproliće

Fon Kramon Kosnetu: Kako može da Vam bude drago da vidite da vlada doživi kolaps tokom pandemije

Nemačka i Francuska podržale Kurtija, Amerikancima drago da se održi sednica o nepoverenju vladi

Sednica kosovske skupštine o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi sutra u 11 časova

Suroi: Od večeras COVID – 19 podložan političkom ratu za obustavu akcija Specijalnog suda i brzi dil Vučić-Tači

LDK predao predlog kosovskoj skupštini o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi

Mustafa poručuje Kurtiju: Ukini takse, poništi odluku o smeni Veljiua i izvini se LDK

U toku prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Кurtijevoj vladi, AAK i NISMA podržavaju

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.