Suroi: Vlada nastavlja rad, izbegnuto vanredno stanje, takse uz reciprocitet, tajni sporazum Tači-Vučić za vladu ništavan

Publicista, diplomata i jedan od najistaknutijih kosovskih intelektualaca, Veton Suroi (Veton Surroi), rekapitulirao je sinoćnu „oluju“ – izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija. Kroz pet kratkih tačaka objasnio je na svojoj Fejsbuk stranici šta se dogodilo za poslednjih deset dana.

Iako je vlada u ostavci, prema onom što Suroi piše, nema velikih promena, osim što će se u budućnosti formirati nova vlada, nakon što se vlada u ostavci bude hitno pozabavila borbom protiv koronavirusa.

Naveo je i da je ukidanje taksi sada sporedna tema, ali da je reciprocitet uz njihovo ukidanje potvrđen i u razgovorima Merkel – Vučić.

„Dakle, rekapitulacija posle jučerašnje oluje:
1. Vlada Kosova nastavlja da sarađuje sa svim svojim članovima, osim onima koje je otpustio premijer. Sa ovim se složio i predsednik LDK.
2. Proglašenje vanrednog stanja, pokušaj uzurpacije vlasti pod izgovorom COVID-19, izbegnuto je.
3. Pitanje stopostotne takse već je ušlo u postupak postepenog ukidanja uspostavljanjem reciprociteta. Takav proces je potvrđen u razgovorima koje je kancelarka Merkel imala s premijerom Kosova i predsednikom Srbije. Takav postupak je prihvatila i Srbija. Ovo je već sporedna tema.
4. Pošto niko ne zna za tajni sporazum Tači-Vučić, to je ništavno za Kosovo i Vladu Kosova, jedinu instituciju ovlašćenu za vođenje pregovora sa Srbijom, kada se za to stvore uslovi. Hitno se baviti COVID-2019.
5. Biće nova vlada, u skladu sa ustavnim procedurama koja će zameniti vladu u ostavci (član 100. stav 6) i u uslovima javnog zdravstvenog osiguranja.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.