Kurti: Neophodan pad za neophodan uspon, budućnost je naša

Vest je ažurirana

Vršilac dužnosti premijera Kosova, Aljbin Kurti, ocenio je u prvoj reakciji nakon što je sinoć u kosovskoj skupštini izglasano nepoverenje vladi koju je vodio, da je to bio neophodan pad za neophodan uspon.

„Dok ne padne vlada kao celina, neće se nikako konstituisati vlada kao sadržina. Nije da smo to znali, ali smo svakako saznali“, poručio je na svojoj Fejsbuk stranici.

Kurtijeva poruka je za dva sata od objavljivanja dostigla preko 56000 „lajkova“ i skoro 8000 komentara.

Za jučerašnju sednicu kosovske skupštine, Kurti kaže da bi bilo dobro da se ona dugo pamti, ali i da će opet pobediti.

„Dakle budućnost je naša, a izbeći ćemo tragediju“.

„Tači će morati prvo od nas da zatraži predlog za premijera

Mi smo još uvek na vlasti i tako će biti do prvog poteza predsednika Hašima Tačija, potvrđeno je potom iz kabineta vršioca dužnosti kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, za Nova.rs

Kao vladajuća i najjača partija, navode, Samoopredeljenje daje predlog za premijera, te će Tači prvo od njih morati da ga zatraži, dodaje se u odgovoru.

Nisu precizirali da li će Kurti ponovo biti mandatar za sastav nove vlade – “videćemo kako će se ceo proces odvijati”, ukratko je rečeno, prenosi Nova.rs.

Kurti je izjavu profesora Envera Hasanija neposredno nakon pada vlade ocenio kao tačnu: „Nepoverenje je bilo približno jednako. Kad demokratska zastupljenost upadne u političku konjunkciju, otuđenje postaje norma.“

Svrha nepoverenja nije bila svrgavanje vlade, već slabljenje vlade, dodaje Kurti.

„A smisao nepoverenja bila je poruka ambasadora Grenela: Na Kosovu postoji preko 80 poslanika spremnih da rizikuju živote građana zbog razmena (teritorija) predsednika“.

Kurti je dodao da će nastaviti kao vlada u ostavci: „Mi smo vlada sa dužnostima, a ne prisilna vlada“

Na kraju obraćanja istakao je da se pre svega sada svi „zajedno moraju boriti protiv pandemije Covid-19“, a vlada „iznad svega, da bude blizu naroda jer je Kosovo naša kuća“.

Nepoverenje vladi Aljbina Kurtija izglasala su sinoć 82 poslanika od 117 prisutnih, na 52. dan njenog postojanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.