U toku prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Кurtijevoj vladi, AAK i NISMA podržavaju

Foto: Koha
Foto: Koha

Vest je ažurirana

17:50 AKR će podržati predlog za izglasavanje nepoverenja vladi

Alijansa za novo Kosovo najavila je da će podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi koji je LDK podneo.

Lider ove stranke, Bedžet Pacoli, nakon telefonskog razgovora sa liderom LDK, Isom Mustafom, potvrdio je da će podržati predlog, prenosi Koha saopštenje ove stranke.

„Alijansa za novo Kosovo je opoziciona, konstruktivna i državni stvaralac. Naše iskustvo u poslednjim mesecima u Skupštini Kosova uopšte nije bilo dobro. U ovom slučaju, nećemo biti sami i glasaćemo o predlogu koji je podneo Demokratski savez Kosova“ navodi se dalje u saopštenju.

„Zemlji je potrebna vlada koja služi građanima u ovom kriznom vremenu u kojem se suočavamo sa globalnom pandemijom, a ne vlada koje se bavi veštačkim krizama“, zaključuju iz ove stranke.

15:35 – Abraši: Sastanci sa AAK i NISMA-om imali pozitivne efekte

Arban Abraši (Arban Abrashi) iz LDK nakon sastanka sa liderom NISMA-e, Fatmirom Ljimajem, i predsednikom AAK, Ramušem Haradinajem, rekao je da se razgovaralo o trenutnoj sutaciji, o izglasavanju nepoverenja vladi, ali i da su sastanci imali pozitivne efekte.

Arbaši ujedno tvrdi da se još uvek nisu sastali sa predstavnicima PDK.

„Nismo imali priliku da se sastanemo sa PDK“, poručio je, prenose prištinski mediji.

14:40 – LDK je danas započela proces prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi. AAК će podržati ovakvu inicijativu, saopštio je lider ove stranke, Ramuš Haradinaj, nakon današnjeg sastanka za liderom LDK, Isom Mustafom. Ovoj odluci, međutim, prema pisanju prištinskih medija, protivi se predsednica kosovske skupštine iz LDK, Vjosa Osmani. 

Ljimaj: NISMA podržava predlog za rušenje vlade

Predsedavajući stranke NISMA, Fatmir Ljimaj u međuvremenu se takođe sastao sa liderom LDK, Isom Mustafom.

„NISMA podržava predlog rušenja vlade. Učestvovaćemo u ovom predlogu i glasaćemo za rušenje vlade“, rekao je Ljimaj, prenosi prištinska Koha.

Predsednik NISMA-e je rekao da nije očekivao da će se „ovako brzo završiti koalicija LDK-LVV“.

„Bili su bez iskustva“, rekao je on.

Predstavnici stranke LDK sastali su se danas u 13:00 kako bi započeli pripreme za prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi.

Sa liderom ove stranke, Isom Mustafom, u međuvremenu se sastao lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je dao svoju podršku ovoj inicijativi.

„Tema razgovora bila je pokretanje inicijative za raspuštanje vlade. AAК se zalaže za pad vlade”, poručio je Haradinaj nakon sastanka sa Mustafom, prenosi prištinska Кoha.

Sa druge strane ovakav potez LDK, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, ocenjuje kao katastrofalan.

„Ako LDK podnese inicijativu za nepoverenje vladi čiji je deo, to bi značilo katastrofu, ne samo za Кosovo, već i za region“, napisala je na Tviteru.

Sa stavom izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo, međutim, saglasna je predsednica parlamenta iz LDK, Vjosa Osmani, prenosi Gazeta Express.

Osim nje, isto mišljenje deli i kosovski ministar infrastrukture i životne sredine, Ljumir Abdidžiku.

Prema pisanju portala gazetablic, i pojedini poslanici LDK neće na današnjem sastanku poslaničke grupe potpisati zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

„Pored predsednice parlamenta Vjose Osmani, najmanje još dva, tri poslanika neće potpisati zahtev“, kazao je izbor portala.

Prema kosovskom ustavu, inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi može da pokrene jedna trećina poslanika – 40, ali i sam premijer. Ovaj predlog razmatra kosovska skupština, ne kasnije od pet i ne ranije od dva dana od njegovog podnošenja.

Predlog o nepoverenju se smatra usvojenim kada je za njega glasalo više od polovine poslanika skupštine – 61. Ukoliko glasanje o nepoverenju ne uspe, drugi predlog se ne može ponovo podneti tokom sledećih devedeset dana. Ukoliko je predlog o nepoverenju Vlade uopšte, izglasan, Vlada se smatra u ostavci.

Podsećamo, lider LDK, Isa Mustafa, sinoć je rekao da su „započeli sa pripremama“ za pokretanje zahteva o izglašavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi. Ovakva odluka LDK je usledila nakon sinoćnje iznenadne Kurtijeve odluke da razreši Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova.

Kurti je Veljiua odlučio da razreši zato što je „širio paniku o virusu korona i izjasnio se protiv Kurtijevog stava o proglašenju vanrednog stanja“, saopštila je juče kosovska vlada, a preneli prištinski mediji.

Pročitajte još:

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanja



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.