LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Lider Demokratske lige Kosova, Isa Mustafa, je nakon večerašnjeg sastanka predsedništva ove stranke saopštio da su „započeli sa pripremama“ za pokretanje zahteva o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi. Najnoviji „udar“ na vladu u Prištini koja traje mesec i po dana, stiže nakon današnje iznenadne odluke kosovskog premijera da razreši Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova.

Vest su kao udarnu večeras preneli elektronski mediji u Prištini, kao i onu ranije danas o smeni Veljiua i stiže kao jedna u nizu najnovije inicijative kosovskog predsednika da uvede vanredno stanje, usled korona virusa, čemu se Kurti protivi, a LDK podržava.

„Smena Veljiua bila je neočekivan i nenajavljen potez, suprotan našem koalicionom sporazumu. Dogovorili smo se da ukoliko premijer ima primedbe, on treba da se konsultuje sa šefom stranke koalicionog partnera. Ali to se nije dogodilo. Za nas je to čin koji govori da Kurti ne želi da sarađuje sa nama. O tome smo danas razgovarali u Predsedništvu i odlučili smo da započnemo pripreme za pokretanje pokreta o nepoverenju Kurtijevoj vladi,“ kazao je Mustafa, prenosi Zeri.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, smenio je iznenada danas kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua, zato što je „širio paniku o virusu korona i izjasnio se protiv Kurtijevog stava o proglašenju vanrednog stanja“, saopštila je kosovska vlada.

Smena Veljiua usledila je nakon njegove sinoćnje izjave za TV Klan za koju se u saopštenju kosovske vlade kaže da je širio paniku, rekavši da se broj zaraženih od korona virusa povećava iz časa u čas, uprkos zvaničnim informacijama da je broj zaraženih tada bio 19.

„Institucije moraju da preduzmu sve potrebne mere da spreče pandemiju, izjavio je Veljiu, poručivši da je lično za sve mere koje treba preduzeti, makar one bile i ekstremne, kako bi se zaštitili od ove opasnosti“, poručio je Veljiu, potvrdivši tako da bi trebalo da se proglasi vanredno stanje, što je prethodno istog dana juče zatražio Hašim Tači.

Predsednik LDK, Ista Mustafa, reagovao je odmah danas, nakon što je ministar iz redova njegove stranke smenjen, poručivši na Fejsbuku da je to nedopustivo i kršenje koalicionog sporazuma, i zatraživši od Kurtija poništenje odluke, jer u suprotnom će to značiti poništenje koalicije.

Mustafa je iste poruke preneo i nakon večerašnjeg sastanka predsedništva stranke koju predvodi.

Upravo je pozicija ministra unutrašnjih poslova bio jedan od kamenova spoticanja koalicionih partnera da postignu koalicioni sporazum. U dogovoru da prvo ministarstvo, prema formuli 5:5, izabere LDK, a koja je izabrala baš ministarstvo unutrašnjih poslova, u decembru prošle godine, ispostavilo se da LVV nije bila spremna da to tada prihvati.

Vlada koju predvodi Aljbin Kurti, uprkos ubedljivoj pobedi LVV i LDK na izborima u oktobru, prolazi sve vreme kroz turbulentan period  – od tromesečnih koalicionih razgovora pre formiranja koalicije, tako i nakon njenog formiranja početkom februara. Najnoviji potres praktično se dešava usled de fakto vanrednog stanja – pandemije korona virusa.

Kakva je dalja izvesnost kosovske vlade nakon što su koalicioni partneri iskazali još jednom susprotstavljene stavove – pošto je kosovski predsednik Hašim Tači juče zatražio uvođenje vanrednog stanja, za naš portal su ranije danas, a naposredno pre smene Veljiua, komentarisali potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić, i potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje, Špetim Gaši (Shpetim Gashi). O tome čitajte u:

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.