Mustafa poručuje Kurtiju: Ukini takse, poništi odluku o smeni Veljiua i izvini se LDK

Sednica Skupštine Kosova na kojoj bi se glasalo o poverenju vladi aktuelnog premijera, Aljbina Kurtija mogla bi da se održi u subotu u poslepodnevnim satima, pišu prištinski mediji. Broj glasova za sazivanje sednice je već prikupljen. I dok sekretar LDK najavljuje da će obavestiti SAD da napuštaju „antiameričku vladu“, što je pre moguće, lider ove stranke, Isa Mustafa, ipak očekuje da će Kurti danas da ukine takse, povuče odluku o smeni ministra iz redova LDK, čime bi sve nesuglasice između koalicionih partnera bile rešene.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, smenio je pre dva dana ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, Agima Veljiua, zbog protivljenja stavu LVV da se ne treba uvoditi vanredno stanje. Ovakva jednoglasna odluka kosovskog premijera bez konsultovanja sa Isom Mustafom, pored odbijanja zahteva LDK da se ispoštuje zahtev SAD i ukinu takse, postala je još jedan kamen spoticanja trenutne vlade i dovela do pokretanja predloga LDK za izglasavanje nepoverenja vladi.

Prema navodima prištinskih medija, LDK ima prikupljenih 25 potpisa svojih poslanika što je tri manje od ukupnog broja. 13 iz Alijanse za budućnost Kosova, šest iz NISMA i Alijanse za novo Kosovo i potpise manjina. Za sazivanje ove sednice potrebno je 40 potpisa, a dok je za izglasavanje nepoverenja kosovskoj vladi potreban 61 glas – većina u kosovskom parlamentu.

Protivljenje predlogu o izglasavanju nepoverenja vladi, prema pisanju prištinskih medija, izrazila je i predsednica kosovskog parlamenta iz LDK, Vjosa Osmani.

Mustafa: Očekujem da će Kurti danas da poništi odluku o smeni, izvini se LDK i ukine takse

Sa druge strane, iako je pokrenuo postupak za izglasavanje nepoverenja Vladi, lider LDK ipak očekuje od Kurtija da će danas ukinuti takse i poništiti odluku o smeni ministra iz redova ove stranke.

Danas je na svom Fejsbuk profilu objavio pismo koje je, kako je sam potvrdio, poslao 16. marta kosovskom premijeru i svom koalicionom partneru, Aljbinu Kurtiju – četiri dana nakon što mu je saopštio da da će neukidanje takse i zaoštravanje odnosa sa SAD dovesti pod znak pitanje koalicije.

U pismu se navodi da LDK smatra da ne bi treblao da se rizikuje partnerstvo sa SAD, da bi takse trebalo biti ukinute.

Podsetio je da je LDK podržala Rezoluciju o dijalogu koju je predložilo Samoopredeljenje, te da „ni na koji način neće podržati sporazum koji utiče na granice i untrašnju organizaciju“.

„Ne možemo da rizikujemo da sarađujemo sa SAD zbog taksi. Snažno prisustvo SAD na Kosovu od vitalnog je značaja za našu zemlju. Imamo veliki problem sa COVID-19. Moramo zajedno pobediti u ovoj bici“, poručio je Mustafa Kurtiju.

Kurtiju je poručio da bi takse trebalo biti ukinute u toku nedelje, te da to ne bi trebalo da shvati kao jednostrani uslov već kao zajednički interes.

„Ako se ovo nastavi čim prođe ova hitna situacija sa virusom, LDK će biti prinuđen da istupi iz koalicije, zato što ne želimo da budemo odgovorni za kvarenje odnosa sa našim glavnim saveznikom. O tome ću obavestiti i ambasadora Grenela“, poručuje Mustafa u pismu Kurtiju.

A na njegovo pismo, Kurti je odgovorio smenom ministra unutrašnjih poslova iz LDK, Agima Veljiua, protivno Sporazumu o koaliciji, dodaje Mustafa u jutrošnjoj objavi na Fejsbuku.

Upitao je građane, ali i pojedine poslanika LDK „da li ovaj potez ukazuje da je premijer Kurti posvećen očuvanju koalicije i zajedničkoj borbi protiv korona virusa?“ .

„Pitam vas kakvu bi drugu odluku trebalo da donese LDK kada ga ignoriše i ponižava premijer zemlje“, upitao je Mustafa.

Međutim, nada se da će Kurti povući odluku o smeni Veljiua, izviniti se LDK i povući takse.

„Još danas ću da sačekam da gospodin Kurti ukine takse, da poništi odluku za razrešenje g. Veljiua. Da se njemu i LDK izvini za njegove postupke i onih sa kojima je sarađivao u ovom niskom činu“, dodaje Mustafa.

Abraši: Nećemo tražiti podršku PDK i Srpske liste, obavestićemo SAD da napuštamo vladu

U međuvremenu se oglasio i sekretar LDK, Arban Abraši, rekavši da će ova stranka u petak obavestiti SAD da napušta „antiameričku vladu“, premijera Aljbina Kurtija, što je pre moguće, prenose prištinski mediji.

Sekretar Demokratskog saveza Kosova, Arban Abraši, saopštio je da LDK neće tražiti podršku PDK, zbog toga što je „volja birača da ne pravimo koaliciju sa tom strankom“, ali ni Srpske liste.

Odgovornost za novonastalu političku krizu pripisuje kosovskom premijeru koji je „izdao LDK“.

Dodao je i da je smena ministra iz redova LDK samo kap koja je prelila čašu, jer, kako je naveo, situacija ni ranije nije bila baš najbolja.

Istakao je da LDK nije zainteresovan za vanredne izbore, jer niko ne zna koliko može da potraje novonastala situacija izazvana korona virusom.

„Političke snage bi trebalo da sednu, razgovaraju i prepoznaju odgovornost koju imaju. Ono što danas radimo, mi pokazujemo Kurtiju da su njegovi zahtevi prema LDK i SAD neprihvatljivi, video je to i pronašao još jedan izgovor, pa je otpustio ministra“, podvukao je Abraši.

On je poručio i da LDK može da vodi vladu bez izlaska na izbore, dodajući da što se tiče predloga o nepoverenju vladi, da je pitanje dana do podnošenja predloga, kao i da je već prikupljeno 40 potpisa.

Pročitajte još:

U toku prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja Кurtijevoj vladi, AAK i NISMA podržavaju

Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.