Nemačka i Francuska podržale Kurtija, Amerikancima drago da se održi sednica o nepoverenju vladi

Priština
Foto: RSE

Sada su i zvanično vidljive razlike u stavovima zapadnih diplomata u vezi sa sudbinom kosovske vlade koja još nije sastavila ni dva meseca. Nemačka i Francuska protive se sutrašnjoj sednici kosovske skupštine za opoziv vlade koju predvodi Aljbin Kurti, uz naglasak da je spor između Beograda i Prištine evropsko pitanje. Sjedinjene Američke Države u znatno kraćoj poruci pozdravljaju inicijativu da se glasa o nepoverenju vladi.

Zajedničkim demaršom ranije danas iz Prištine su se obratili ambasadori Nemačke i Francuske, pozivajući LDK da odustane od zahteva za pokretanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija i izrazili zabrinutost Berlina i Pariza povodom trenutne situacije na Kosovu.

Kasno večeras o situaciji na Kosovu, zajedničkim saopštenjem oglasila su se i ministarstva spoljnih poslova dve vodeće države EU:

„Francuska i Nemačka su zabrinute zbog političke situacije na Kosovu u vreme kada je političko jedinstvo neophodno da bi se ono suočilo sa krizom COVID -19. Kosovu je potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada da bi se nosila sa ovom krizom. Zato pozivamo da se glasanje o nepoverenju Vladi preispita ili odloži“.

Podsetili su na podršku kosovskoj vladi – borbi protiv korupcije i podsticanje društveno-ekonomskog razvoja, istakavši da su ove zemlje spremne da povećaju konkretnu podršku Kosovu u ovim oblastima.

Međutim, u svom saopštenju su se dotakli pitanja dijaloga Beograda i Prištine, uz napomenu da je potrebno sačekati da se stvore uslovi za to, te da je to evropsko pitanje, a da će Evropa sa SAD-om „nastaviti koordinaciju“.

„Što se tiče odnosa između Kosova i Srbije, očekujemo da obe strane preduzmu neophodne korake kako bi uklonile prepreke za nastavak dijaloga. Pozdravljamo nameru premijera Kurtija da ponovo pokrene dijalog sa Srbijom i uključi sve zainteresovane strane kako bi Kosovo govorilo jednim glasom. Odluka koju je Vlada Kosova donela 20. marta da ukine stopostotnu taksu na sirovine važan je prvi korak u pravom smeru. Očekujemo da će takse biti potpuno obustavljene od 1. aprila, a očekujemo da će Srbija uložiti svoj deo napora“.

Najavili su i plan Merkelove i Makrona za samit srpskih i kosovskih lidera u Parizu sa Borelom, čim se budu stekli uslovi za nastavak dijaloga i prevladala kriza COVID- 

Spor između Srbije i Kosova je pitanje evropske bezbednosti, pa će Evropska unija nastaviti da ulaže napore za olakšavanje čim obe strane budu pristale da ponovo pokrenu svoje pregovore. Biće nastavljena koordinacija sa našim partnerima, posebno Sjedinjenim Državama. Cilj dijaloga mora ostati potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije sveobuhvatnim, konačnim i pravno obavezujućim sporazumom. Postizanje ovog cilja uslov je za obe strane za članstvu u Evropskoj uniji“.

Sa druge strane, iz ambasade SAD u Prištini bili su znatno šturiji u rečima, ali su jasno podrctali da im je „drago“ što će skupština sutra održati sednicu o izglasavanju nepoverenja.

„Drago mi je da vidim da će skupština održati sednicu o izglasavanju nepoverenja sutra. Kao što sam i rekao premijeru danas, važno je da Skupština i sve kosovske institucije poštuju Ustav“, večeras se prvo oglasio ambasador SAD-a Filip Kosnet, a potom zvanično i ambasada u Prištini, sa identičnom porukom. Kosnetov tvit retvitovao je i Ričard Grenel.

Sednica kosovske skupštine na kojoj će se glasati o predlogu LDK o izglasavanju nepoverenja Kurtijevoj vladi, biće održana sutra, u 11 časova, iako za istu nema uslova. To je na konferenciji za medije saopštila predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani, koja je takođe iz LDK, ali koja se do sada, sa još dva poslanika svoje stranke protivila da se glasa o poverenju vladi, a što je zahtev i LDK.

Ranije danas, profesor ustavnog prava Enver Hasani u intervjuu za KoSSev kazao je da iako ne može da prognozira sutrašnji ishod, vidi da su „svi složni da Kurtija razreše, i da je on ostao sam“, ali da je legitimnost Samoopredeljenja znatno viša, kao i Vjosi Osmani, iako ona bez stranke „ne može“.

Ukoliko bi se sutra izglasalo nepoverenje ovoj vladi, bila bi to vlada sa najkraćim mandatom do sada od nepuna dva meseca, i to uprkos ubedljivoj pobedi Samoopredeljenja, potom i njegovog koalicionog partnera LDK. Dve stranke su od kraja izbora u oktobru prošle godine do poslednjeg trenutka, ispoljavale visoku dozu neslaganja i netrpeljivosti, čak i onda kada su posle gotovo tromesečnih pregovora uspele da formiraju vladu. Deo vlade je i Srpska lista koja se do sada mahom javno držala po strani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.