Kurti: Nema potrebe za vanrednim stanjem, Kosovo primer u regionu za sprečavanje širenja virusa

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je večeras da na Kosovu nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja jer su institucije kako je naveo, preduzele sve potrebne mere za prevenciju korona virusa, prenosi Beta.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je Kosovo „primer u regionu za sprečavanje širenja pandemije korona virusa“.

„Imali smo i imamo socijalnu i građansku disciplinu zbog koje danas na Kosovu nemamo više od 20 zaraženih ljudi, od kojih samo jedan 77-godišnjak nosi masku sa kiseonikom. Dvojica zaraženih su juče puštena na kućno lečenje u izolaciji“, rekao je Kurti.

Komentarišući zahtev kosovskog predsednika Hašima Tačija o proglašenju vanrednog stanja, Kurti je rekao da nadležne institucije situaciju drže pod kontrolom i da je uveren da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

„Na sastanku Saveta bezbednosti predloženo je da se proglasi vanredno stanje. Ovaj zahtev mi je bio nerazuman, nelogičan, nepotreban. Predsednik je insistirao da nastavimo sa proglašavanjem vanrednog stanja i čekamo odgovor skupštine na taj zahtev“, naveo je Kurti.

Govoreći o smenjivanju kosovskog ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiiua, iz Demokratskog saveza Kosova (LDK), Kurti je rekao da je Veljiu bez ikakvih dokaza i izveštaja nadležnih organa rekao da se broj ljudi zaraženih korona virusom povećava iz sata u sat što je, kako je ocenio, neodgovorno.

„Na pitanje novinara da li se zalaže za proglašavanje vanrednog stanja, bivši ministar je potvrdno odgovorio. To je nedopustivo i nisam imao izbora nego da razrešim bivšeg ministra Veljua s funkcije. Obavestio sam predsednika LDK i tražio da predlože drugo ime“, rekao je Kurti.

Ocenio je da je Veljiu izjavama i ponašanjem izvršio „dvostruku izdaju: vlade čiji je član i Kosovske policije“.

„Biti ministar unutrašnjih poslova i tražiti proglašenje vanrednog stanja, samo po sebi znači poniziti kosovsku policiju“, rekao je Kurti.

Upitan da li je iznenađen odlukom Predsedništva LDK da se u skupštini traži izglasavanje nepoverenja njegovoj vladi, Kurti je rekao da je dugo u politici da bi ga tako nešto moglo iznenaditi.

Rekao je za predsednika LDK Isu Mustafu da nije poštovao koalicioni sporazum kada je, protivno sporazumu, juče bez konsultacija s njim predložio uvođenje vanrednog stanja.

„Mi smo u koaliciji s Demokratskim savezom Kosova i želimo koaliciju s njima. Ne mislim da LDK treba da se identifikuje sa ponoćnom izjavom jednog bivšeg ministra koji takav stav nije izneo na unutrašnjim sastancima, a posle je nastupio protiv premijera“, kazao je Kurti.

Odbacio je optužbe da je „anti-američki“ orijentisan, navodeći da je za premijera izabran „u zemlji koja je najviše vezana za SAD“.

Predsednik LDK Isa Mustafa večeras je izjavio da će od kosovske skupštine zatražiti izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija, iako mu je LDK koalicioni partner, zato što nije ukinuta taksa na robu iz Srbije i BIH – što je zahtev SAD, kao i zbog nepoštovanja koalicionog sporazuma.

Mustafa je novinarima posle sednice Predsedništva LDK rekao da su razmotrili „dovođenje u opasnost odnosa Kosova sa SAD“ odlukom Kurtija da taksa ne bude ukinuta, i da su glasanje o poverenju tražili i zbog odluke kosovskog premijera da smeni ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua, člana LDK.

Povezani članci:

Kurti: LDK prva prekršila sporazum, Veljiu hteo da bude veći katolik od pape

Suroi: Od večeras COVID – 19 podložan političkom ratu za obustavu akcija Specijalnog suda i brzi dil Vučić-Tači

LDK namerava da pokrene zahtev za nepoverenje Kurtijevoj vladi

Kurti smenio ministra iz LDK; Mustafa traži poništenje odluke i ukidanje taksi do kraja nedelje

Miletić: Sudbina kosovske vlade ne zavisi od uvođenja vanrednog stanja

Špetim Gaši: Koalicija će nastaviti da postoji, bez obzira da li će LDK glasati za ili protiv vanrednog stanja

Tači zahteva od skupštine da proglasi vanredno stanje, Kurti se ne slaže

Tači za vanredno stanje, saglasna LDK, ali ne i LVVPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.