Vorgučić: Sukob Hotija i Ramosaja oko puta predstava za međunarodnu zajednicu

 

Kosovski premijer Avdulah Hoti naložio je da se obustave radovi na izgradnji magistralnog puta u zaštićenoj zoni manastira Dečani, dok je gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj insistirao da se gradnja nastavi. Isak Vorgučić, direktor RTV KiM iz Gračanice ocenjuje da je ovo neslaganje oko puta Dečani-Plav predstava za međunarodnu zajednicu, a u cilju da se taj put konačno završi.

Predstava za međunarodnu zajednicu ili otupljivanje fronta za zaštitu zaštićene zone da bi se taj put završio – tako Vorgučić u Danu uživo objašnjava sukob na relaciji Priština – Dečani.

„Jer jednom kad se završi niko ga neće rušiti. Oni nastavljaju sa radovima i moje je mišljenje da će se to teško sprečiti. To pokazuje kakav je odnos kosovskih vlasti prema baštini na Kosovu i prema Srbima kao manjini i to u trenutku kada Kosovo ima jaku međunarodnu prisutnost. Ovde je NATO, UNMIK, makar i simbolično, EULEX. I pored svega toga, oni krše svoje zakone da bi sproveli svoju volju i interese. Kako bi bilo kada bi Kosovo bilo potpuno samostalno, možemo samo da zamislimo. Ovo je neka vrsta pokazatelja“, rekao je u Danu uživo Vorgučić.

On objašnjava da je do manastira Visoki Dečani nekada postojao asfaltni put iz pravca sela Dečani, a da se dalje nastavljao makadamski put, koji je u međuvremenu asfaltiran i postao lokalni. Trenutni radovi, naglašava, idu u pravcu proširivanja i pravljenja magistrale prema Crnoj Gori koju bi koristili teški kamioni.

Prema mišljenju sagovornika N1, ne postoji ekonomska opravdanost za povezivanje ovog dela Kosova sa Crnom Gorom magistralnim putem, već je cilj, kako kaže, da se „dopre“ do manastira.

„Potpuno sumnjam u iskrenost namera da je taj put presudno bitan za vezu Kosova sa Crnom Gorom. Izlazi na Plav, nije to neka industrijsko-urbana sredina u Crnoj Gori, to su planinska sela. Običan put sa po jednom trakom u svakom smeru bi povezao te ljude. Šesnaest kilometara odatle je Peć i imate put ka Rožajama, i to je magistrala koju svi poznaju. Tu prolaze šleperi, kamioni, tu postoji trgovina sa Crnom Gorom. Više je tu neka vrsta borbe jer lokalna administracija u Dečanima ne može ni na koji način da dopre do manastira, a želela bi, u negativnom smislu, i sada su smislili da naprave put i prolaze stalno“, napominje Vorgučić.

Dodaje da bi mogućnost prolaska velikom brzinom pored manastira predstavljala ozbiljan bezbednosni problem, pored toga što bi potresi zemljišta usled saobraćaja teških kamiona i smog negativno uticali na samu crkvu i freske, koji su oko pedeset metara udaljeni od puta.

Bratstvo manastira predložilo je izgradnju obilaznice koja bi se kretala dugom trasom, a sagovornik Dana uživo kaže da bez obzira koliko bi to bio skuplji projekat, mnogo je skuplje ugrožavanje manastira koji je na listi svetske kulturne baštine.

„Ako Kosovo teži da uđe u UNESCO morali bi da obustave ove radove“, ističe direktor RTV KiM.

Govoreći o reakciji UNESCO-a na dešavanja oko manastira, on napominje je iskustvo pokazalo da ta, ali i druge međunarodne organizacije prilično obazrivo pristupaju bilo kakvoj kritici kosovskih Albanaca.

Upitan da li nastavak gradnje puta Dečani – Plav ima veze sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i Vašingtonu, Vorgučić kaže da je to sasvim moguće jer sva dešavanja na Kosovu imaju veze i sa nastavkom dijaloga.

„Radi se o tome da Albanci trenutno tvrde poziciju i tokom dijaloga mogu da kažu napravićemo ustupak, zaustavićemo radove, ali nama za uzvrat to i to. Ali to nije ustupak, to je obaveza po presudama kosovskih sudova. Nije to dobra stvar za trgovinu, ali je moguće da će i to upotrebiti“, ocenjuje sagovornik N1.

N1

Šta se događalo danas, prethodnih dana, i ranijih godina, pročitajte u:

Ramosaj se opet oglasio: „Biće ili ću napraviti“, sastanak 27. avgusta sa ambasadorima

Kosnet pozdravio odluku kosovske vlade da se zaustave radovi na putu Dečane-Plav

Hoti i Ramosaj: Obustavljaju se radovi u zaštićenoj zoni do pronalaska rešenja

Nora Veler: Kosovo mora da dokaže da su srpska zajednica i manastiri zaštićeni

Otac Sava: Apsurdno je da monasi brane zakon od samih institucija

Hotijev savetnik: Ukoliko se radovi na putu Dečane-Plav nastave, krši se odluka Vlade

Ramosaj: Zakon koji zabranjuje put Dečane-Plav diskriminatorski; otac Sava: Institucije moraju da štite zakon

 Italijani ponovo čuvaju manastir Visoki Dečani

Otac Sava za Kljan Kosova: Put Dečane-Plav trebalo bi da bude izgrađen na drugom mestu (VIDEO)

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.