Koga pogađaju takse, a koga protesti?

Protest
Foto: KoSSev

Kakav je efekat svakodnevnih protesta srpske zajednice na Kosovu? Ima li empatije i razumevanja za položaj zajednice ili se urušava kredibilitet protesta?

Sutra će se navršiti dve nedelje od kako Srbi sa Severa organizuju svakodnevne proteste i performanse kojim iskazuju nezadovoljstvo odlukom kosovske vlade da uvede stoprocentne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Neretko u govorima čelnika Srpske liste, ali i čelnika srpskih državnih institucija čuje se i negodovanje zbog hapšenja osumnjičenih za saučesništvo u izvršenju teškog ubistva Olivera Ivanovića, ali je humanitarna katastrofa prouzrokovana odlukama prištinskih vlasti ipak najčešća poruka upućena sa ovih skupova.

S druge strane brojne medijske ekipe koje od kraja novembra obilaze Kosovsku Mitrovicu ne uspevaju da kamerama zabeleže konkretne dokaze navedene humanitarne katastrofe. Dok južno od Ibra svakodnevno dolaze vesti o poskupljenju osnovnih namirnica, zapleni raznorazne robe navodno poreklom iz Srbije i privremenoj obustavi proizvodnje pojedinih pogona koje su repromaterijal dobavljale iz Srbije, severno od Ibra za sada izostaje samo dnevna štampa.

Nema humanitarne katastrofe, ali problem ipak postoji

Ipak, bez obzira na dostupnost robe i namirnica za svakodnevnu upotrebu, novinarka KoSSeva, Milica Andrić, upozorava da oduka o uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije ipak nije bez posledica.

„Trenutno se protesti formulišu tako kao da smo već u humanitarnoj katastrofi, što nije istina. Ovde ima svega. Problem je, s druge strane što kosovska vlada, na primer, tu argumentaciju pokušava da obori tako što objavljuje raznorazne duge liste humanitarne pomoći koja ulazi na Kosovo. Bilo u lekovima, hrani ili materijalu za ogrev. To takođe ne pokazuje da je situacija u redu, ako vi imate jednu zajednicu koja masovno zavisi od ozbiljne količine humanitarne pomoći, onda to ne znači da humanitarna katastrofa ne postoji, već da neko radi nešto da bi se humanitarna katastrofa izbegla,“ rekla je Andrić za Dojče vele.

Naime, vlada Kosova je početkom decembra objavila listu donacija koje su oslobođene carine i koje su ušle na Kosovo mahom iz Srbije. Lista koja obuhvata period od 7. do 26. novembra sadrži specifikaciju robe čija je vrednost gotovo pola miliona evra, a koja je u najvećoj meri bila upućena obrazovnim institucijama i SPC. Na spisku je roba poput: brašna, ulje, šećer, pirinač, proizvodi od mesa, nafta i ulje za ogrev. Najveća pojedinačna donacija je u lekovima i medicinskoj opremi i iznosi preko 240.000 evra.

O uticaju odluke o povećanju taksi na cenu namirnica i svakodnevni život pročitajte:

Posle uvođenja poreza na proizvode iz Srbije i BiH na Kosovu poskupeo hleb

Inspektori u Južnoj Mitrovici uklanjaju proizvode sa deklaracijom „Kosovo i Metohija“

Kosovski ministar trgovine i industrije ocenio povećanje cene hleba kao nezakonito

Dnevne štampe nema na prodajnim mestima u Kosovskoj Mitrovici

Nakon povećanih taksi na proizvode iz Srbije raste cena brašna i bojazan od porasta cena lekova

U Lipljanu konfiskovano više desetina švercovanih srpskih proizvoda

KFOR zaustavio kombi iz Srbije sa robom bez pokrića

Srbi na Kosovu: Političari šire paniku, takse nas neće oterati

Cene hleba na Kosovu rastu, tržišna inspekcija kažnjava proizvođače

Posle carina na uvoz robe iz Srbije, Kosovo u potrazi za alternativnim dostavljačima žita i čelika

U Prištini se plazma-torta pravi bez plazme

Veći trgovinski centri masovno uvozili robu iz Srbije pre carina?

Ili imam drugu opciju, da zatvorim pekaru i odem preko

Kosovska carina zaplenila robu iz Srbije koju je prevozio Albanac

U nastavku pogledajte i video prilog Dojče velea, o uticaju odluke prištinske vlade na rad pekare u Gračanici i Lipljanu:

Izuzev organizatora, reakcije na proteste uglavnom negativne

Sami protesti, odnosno poruke o humanitarnoj katastrofi bili su meta kritika pojedinaca i nekih lokalnih političkih opcija koji kažu da su tvrdnje o posledicama odluke kosovske vlade preterane, da protesti nemaju energiju kakvu su imali 2011., te da ne izazivaju željenu reakciju u međunarodnoj zajednici. Odsustvu reakcija na „humanitarnu katastrofu“ ide u prilog zaključku da protesti zaista ne uspevaju da izazovu empatiju u međunarodnoj zajednici.

Tako bivši lider DSS, Marko Jakšić, proteste naziva „jalovim i neinventivnim“.

„Te akcije u Kosovskoj Mitrovici koje osmišljava Kancelarija za Kosovo i Metohiju politički su glupe i neinventivne, da tako kažem. Koga pogađaju flasteri na ustima studenata u Kosovskoj Mitrovici? Sigurno ne Brisel, Vašington, Tiranu… Srbi na ovako jalov način mogu da demonstriraju još hiljadu godina i nikoga to neće da dotakne i neće da pokrene javnost.“

Odista, jedan od studentskih performansa u kojem su studenti poistovećivali trenutni položaj srpske zajednice na Kosovu sa logorašima u nacističkim koncentracionim kampovima naišao je na žustru osudu ambasadora Nemačke u Prištini upućuju na to da protesti ponekad mogu da izazovu i reakcije suprotne od očekivanih.

“Ova paralela, imajući u vidu patnje, posebno Srba i drugih u regionu tokom Holokausta sprovedenog na Balkanu pod okupacijom nacističke Nemačke, nije samo potpuno preterana, već i odvratna. Pročitajte knjige iz istorije, nemojte se baviti “alternativnim činjenicama!,” bile su reči kojima je Kristijan Helt kritikovao studentski performans.

Pored Jakšića, o protestima i navodim o humanitarnoj katastrofi su negativno govorili i Ksenija Božović, liderka SDP, Nenad Radosavljević, direktor RTV Mir, ali Rada Trajković, bivša poslanica u Skupštini Kosova.

„Nalazimo srpske proizvode svuda po Kosovu. Cene se nisu nešto promenile. U severnom delu Mitrovice, zapravo nema lekova u državnim apotekama, ali je tako već dve godine,“ rekla je za francuski portal funkcionerka Građanske inicijative Srbija, demokratija pravda i bliska saradnica ubijenog Olivera Ivanovića, Ksenija Božović.

Direktor nezavisne kablovske televizije Mir Nenad Radosavljević smatra da protesti i cela dešavanja na Kosovu imaju za cilj da se odvrati pažnja od pregovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o „podeli teritorije, uz saglasnost velikih zapadnih sila kao što su SAD“.

Građani idu na proteste, ali svoje zahteve ne žele da iznesu pred kamere

Sami građani na protestima neretko su voljni da pred kamerom objasne zašto protestuju, a opšte raspoloženje u kosovskoj javnosti je da su protestanti izmanipulisani i primorani da idu na proteste, te da razloga za negodovanje nema.

U nastavku pogledajte video prilog Dojče vele o svakodnevnim protestima u Kosovskoj Mitrovici, kao i kako na njih gledaju iz južnog dela grada.

O dosadašnjim performansima i protestima čitajte u nastavku:

Studentski performans: Sahranjeno međunarodno pravo, ožalošćeni Srbi

„I odškrinite slobodno te zavese, nećemo vam ništa, želimo samo svoja prava“

Performans studenata – „glavni lik igrice i osoba kojoj je najstrože zabranjen ulazak na Kosovo – plazma“

Studentski performans u Mitrovici: Pravo na slobodu kretanja na Srbe sa KiM se ne odnosi

I taksisti protiv taksi „gandijevskim protestom“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.