Dnevne štampe nema na prodajnim mestima u Kosovskoj Mitrovici

Dnevna Štampa KiM 26.11.2018.

Jutros su pojedini mediji pisali o tome da je ovoga jutra ipak stigla određena dnevna štampa iz Srbije u Kosovsku Mitrovicu. Međutim RTS je naveo da ona ipak nije završila na kioscima, već da je razdeljena po zgradama i sandučićima ili ostavljena ispred vrata stanova, a u međuvremenu su se i pojavile fotografije novinskih listova pred kućnim vratima Mitrovčana.

Na pitanje novinara KoSSeva da li je danas dnevna štampa dostavljena trafikama u Kosovskoj Mitrovici, jedini zvanični distributer beogradske štampe „KiM Beokolp“ Zvezdan Mihajlović, potvrđuje da to „nije tačno“.

„Mi novine ne dovozimo od četvrtka 22. Kada će da se reši ovo stanje, verujte ne znam,“ objašnjava Mihajlović u izjavi za KoSSev.

Mihajlović kaže da je i on preko medija načuo da ima štampe u Mitrovici, kao i da su ga zvali ljudi koji prodaju štampu u Kosovskoj Mitrovici, upitavši ga „kako neko ima štampu, a neko nema“, ali kaže da je lično proverio i zaključio da nijedan kiosk u Mitrovici nema dnevnu štampu.

Mihajlović kaže da je čak i posumnjao da se neko „umešao“, začuđen, s obzirom na to da je jedini distributer beogradske štampe za Kosovo.

„Priča se o nekim novinama koje ja nisam video, a šta je i kako je, verujte mi da ne znam, mi uvezli nismo nijedan komad novina,“ zaključio je Mihajlović.

Novine nisu stigle na kioske, već su razdeljene po zgradama, ponegde su stavljane u sandučiće, a negde ostavljane ispred vrata stanova, piše danas RTS.

novine u Kosovskoj Mitrovici Dnevna štampa
Screenshot: TV Most

 

Mihajlović podseća da je 22. došao na prelaz Jarinje i da je tada od njih zatraženo da plate 100 odsto što je, kako je zaključio, „van svake pameti“, jer posle niko ne bi te novine kupio s obzirom na cenu.

Dodaje sa druge strane da su distributeri čak i pristali na cenu sa taksama od 100 odsto, rekavši mu da će biti nadomešteni troškovi kao i da su štamparije spustile cene novina kako bi cena bila adekvatna za građane, međutim, naišli su na novu prepreku.

„Decidno traže da stoji na fakturi Republika Kosovo, naši to neće da urade, nemaju mogućnosti i nemaju volje da to urade, tako da su građani ostali bez štampe,“ objašnjava Mihajlović, navodeći da do daljnjeg neće biti štampe.

Istinitost Mihajlovićevih navoda utvrdili smo i na terenu. Ni na jednom od prodajnih mesta koje smo obišli u Kosovskoj Mitrovici nismo pronašli dnevnu štampu, a neki od prodavaca su nam potvrdili da su čuli glasine da je neka štampa stigla u Mitrovicu ali da do njih nije dospela.

Usled odluke kosovskih vlasti da povećaju carinske takse na 100 odsto, u četvrtak 22. novembra dnevna štampa nije stigla u Kosovsku Mitrovicu, više o tome čitajte u:

Kosovska Mitrovica jutros bez dnevnih novina, traju zalihe mleka

Kako izgledaju današnji novinski rafovi u Mitrovici, pogledajte ispod.

Dnevna Štampa KiM 26.11.2018.

 

Dnevna Štampa KiM 26.11.2018.

Dnevna Štampa KiM 26.11.2018.

Dnevna Štampa KiM 26.11.2018.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.