Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

FOTO: Tanjug/ Sava Radovanović

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su protest ispred studentske menze. Oni su golubovima pismonošama poslali poruke u Njujork, Vašington, London, Brisel, Berlin i Pariz u kojima zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno spreči humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji tako što će, kako navode, ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije.

FOTO: RTS

Studenti su na protestu poručili međunarodnoj zajednici da preduzme mere i natera prištinske vlasti da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Istakli su da će u suprotnom, ako se duže nastavi ova situacija, morati da krenu u štrajk glađu, što im kažu neće biti teško jer će ubrzo ostati bez hrane.

Student Milan Savić je novinarima rekao da je današnji performans samo jedna u nizu akcija sa ciljem da ih međunarodna javnost i EU čuje i da skrenu pažnju na svu represiju koju prištinska vlast sprovodi nad Srbima na KiM i pogotovu nad studentima u Kosovskoj Mitrovici.

„Ovo je jedan od načina da pokažemo da nam studenti iz dana u dan sve više bivaju saterani u ćošak i da mi ukoliko se ovo ne bude uskoro završilo i ukoliko međunarodna javnost ne preduzme neke korake kako bi naterali vlast i zločince iz Prištine da povuku ove sramne mere, ubrzo ćemo morati da krenemo da štrajkujemo glađu, a to nam neće biti teško obzirom da ćemo ostati bez hrane,“ istakao je Savić.

Student Nemanja Biševac je rekao da im podrška svakodnevno stiže od kolega iz centralne Srbije, koji su se juče obratili saopštenjima.

FOTO: RTS

„Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno,“ naveo je Biševac.

Savić je dodao da je na juče održanoj sednici Evropske studentske unije, koja se održavala u Budvi i Bečićima, doneta rezolucija kojom se osuđuje jednostrano uvođenje taksi od strane Prištine, a koje direktno pogađaju studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

KoSSev: Protesti se u Kosovskoj Mitrovici održavaju još od petka, a od utorka ove nedelje se održavaju svakodnevno. Ovo je bio drugi studentski protest, a juče su protestovali i „beli mantili“. Više o protestima i porukama poslatim sa tih protest pročitajte još:

Počeo protest: Imamo prava na hleb

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.